Watford-Liverpool 0–5

Det gjør i hvert fall nye managere i Premier League-laget Watford.

Den italienske forretningsmannen Gino Pozzo kjøpte klubben i juni 2012.

Siden har 13 managere forsvunnet ut døren, 14 hvis man teller med begge de to periodene til Quique Sanches Flores.

Lørdag debuterte Claudio Ranieri, siste mann i manager-rekken, med 0–5-tap for Liverpool.

Trenere i engelsk fotball har sjelden lang tid på seg, men i Norge-spiss Joshua Kings klubb er situasjonen helt unik.

Der er de svært hyppige sparkingene en helt bevisst del av klubbens strategi.

Har de lyktes?

Man skulle trodd kaoset ved så hyppige trenerskifter ville ødelagt det sportslige fullstendig.

Men det har ikke vært helt slik.

Laget var inne i sin femte strake Premier League-sesong da de rykket ned i 2020. Fem sesonger i øverste selskap er ikke så verst for en relativt liten klubb fra byen som ligger nordvest for London.

Troy Deeney var en av lagets frontfigurer fra 2010 til august i år.

– Det finnes ingen bruksanvisning der det står at du skal ha fire trenere på ett år og likevel rykke opp, sa han til The Athletic nylig.

Det er imidlertid det som har skjedd i Watford. Klubben holdt seg som nevnt i Premier League i fem strake sesonger. De tilbrakte kun én sesong på nest øverste nivå før de kom seg opp igjen i år.

Xisco Munoz (t.h.) tok Watford til Premier League. Laget ligger på sikker plass, men han fikk fyken likevel. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Kort vei til døren

Spanske Xisco Munoz var mannen som tok dem tilbake til Premier League.

På de syv første kampene ble det syv poeng og en foreløpig 15. plass. Vesentlig bedre enn tabelljumbo Norwich, som rykket opp sammen med Watford.

Men det holdt ikke for Gino Pozzo og klubbdirektør Scott Duxbury. 3. oktober kom meldingen om at Munoz var sparket, mindre enn ti måneder etter at han tok jobben.

Pressemeldingen som ble sluppet da han var ferdig, kan fortelle litt om hvordan klubben tenker.

– Styret føler at de siste kampene sterkt antyder en negativ trend på et tidspunkt der lagets samspill bør gå gjennom en synlig forbedring.

Duxbury har erkjent at alle sparkingene kan virke brutale. Han synes stabilitet rundt spillerrekruttering og infrastrukturen er viktigere.

– Jeg er på treningsfeltet hver dag, i motsetning til media og ekspertene. Jeg ser hva som funker og ikke, og jeg tar deretter veloverveide avgjørelser. Jeg har ingen tro på å vente og se om resultatene vil bli bedre, har direktøren fortalt The Times tidligere.

Ikke alle synes det er en god modell. Kontinuitet har vært et nøkkelord i mange suksesser.

– Om «svingdørspolitikken» skal fungere, må treneransettelsene jevnt over være gode. Jo flere ansettelser man må gjøre, ofte i pressede situasjoner, jo vanskeligere vil det bli å ta de gode avgjørelsene, skriver skribent og forfatter Oliver Kay i The Athletic.

Samtidig vil deler av Watford-fansen kontre med at klubben har tatt steget fra økonomiske problemer og lavere halvdel av Championship til Premier League-status under Pozzos ledelse.

Gino Pozzo eier Watford. Foto: Richard Heathcote / pool Getty

Premier League-vinner inn

Denne gangen har Pozzo og Duxbury gått for et trenernavn som overgår forgjengerne: Claudio Ranieri. Italieneren vant Premier League på sjokkerende vis med Leicester i 2016. 69-åringens CV er et helt fotballiv lengre enn Munoz’.

Men de siste årene har karrieren hans hatt et tempo likt som Watfords trenersparkinger. Da han forlot Sampdoria i juni, hadde han vært der litt over halvannet år. Det er hans lengste periode i en klubb siden han var i Leicester. Og Ranieri har vært innom både Nantes, Fulham og Roma siden da.

På forhånd lovet han spillerne pizza ved en god prestasjon. Men det spørs om det blir noe av lørdag kveld.

Liverpool var nemlig fullstendig overlegne. Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmino (3) scoret målene.

Enda et nytt Watford-prosjekt fikk en marerittstart.

Andre kilder: The Guardian, Sky Sports

Claudio Ranieri (t.v.) løftet Premier League-pokalen sammen med Kasper Schmeichel og Leicester i 2016. Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN