18. oktober 2011. Sergio Ramos hamret ballen inn i nettet for Real Madrid. Rundt 75.000 tilskuere jublet på mektige Santiago Bernabéu. Trener José Mourinho kunne være fornøyd. 4–0-seieren mot Lyon betydde at laget hans var på god vei til utslagsrundene i Champions League.

Portugiseren var sjef på en av fotballverdenens største scener.

Kontrasten til det som skal skje torsdag 18.45, er stor. Nesten på dagen ti år etter seieren mot Lyon skal Mourinho være et helt annet sted enn Santiago Bernabéu.

Han kommer til å stå ved siden av kunstgressmatten på Aspmyra stadion. Det er spådd to grader, vind, overskyet og fare for nedbør. Det blir ruskete. På tribunen vil det være like under 6000 tilskuere når Bodø/Glimt tar imot Mourinhos Roma.

Det forventes folkefest i Bodø. For scenene beskrevet over er et bilde på Glimts utrolige ferd til toppen av norsk fotball – og ut i den europeiske.

Men det illustrerer også fallet til en av fotballhistoriens største trenerstjerner.

Vant gjev trippel

For Glimt er det gjevt å møte Roma i Uefa Conference League. Det er et stort øyeblikk når man tar klubbens størrelse i betraktning.

Men Conference League er «bare» tredje nivå i europeisk klubbfotball. Det er turneringen for de lagene som ikke kommer seg til Europa League og Champions League.

I 2004 presenterte José Mourinho seg for hele fotballverdenen. Hans Porto hadde nok ikke det beste mannskapet, men taktikeren tok dem likevel helt til topps i Champions League.

Like etter dro han til Chelsea. Der vant han flere store titler og skaffet seg et enda større navn. Portugiseren fikk både fans og fiender med sine breiale utsagn på pressekonferansene.

Etterpå dro han til Inter. I 2010 førte han laget til både den italienske ligatittelen, cupen og Champions League. Bragden sikret ham tittelen som årets trener i verden.

foto
Mourinho løftet Champions League-pokalen med Inter i 2010. Siden har han ikke nådd samme høyde. Foto: Stefano Rellandini, Reuters/NTB

En negativ kurve

Turen gikk til Madrid. Oppgaven var å dytte Pep Guardiolas Barcelona ned fra tronen, både i Europa og Spania. Sett i ettertid var det kanskje der det begynte å gå nedover. For Real Madrid vant ligatittelen under hans ledelse, men i Champions League kom de aldri lengre enn semifinalen.

Etter tre sesonger i jobben var han ferdig. Han har ikke holdt på noen jobb like lenge siden. I Chelsea-comebacket ble det to og en halv sesong, det samme ble det i Manchester United, mens i Tottenham tok det kun halvannet år før han ble sparket.

Det var første gang siden 2002 han forlot en klubb uten å vinne én eneste pokal. Karrierekurven hans har pekt nedover de siste årene. Samme dag som han fikk sparken i Tottenham, ringte Roma. Også det en stor klubb, men samtidig også et lag som har vært langt unna å vinne noe de siste årene.

I Mourinhos første sesong spiller de altså Conference League, to hakk under Champions League, turneringen som på mange måter har definert Mourinhos karriere.

Et nytt kapittel i eventyret

Nå er Mourinhos Roma favoritt på Aspmyra. Men mens det for deres del skal være en «rutinemessig» seier, er oppgjøret noe helt annet for de norske vertene.

Besøket fra en av verdens store trenerprofiler er et foreløpig høydepunkt i en av norsk fotballs store reiser. Bodø/Glimt var i 1. divisjon så sent som i 2017. Siden har de klatret seg til topps. I fjor tok de Nord-Norges første seriegull.

I tillegg fikk de sjansen i Europa League-kvalifiseringen. Der røk de borte mot giganten Milan. Koronapandemien frarøvet supporterne muligheten til å skape en skikkelig folkefest mot europeisk motstand på hjemmebane.

Men mot Roma er det utsolgt. 6000 er den del mindre enn hva Mourinho var vant med på Santiago Bernabéu, men Glimts supportere er klare til å mobilisere.

– I Bodø er dette kanskje det største som har skjedd noen gang. Så kan det hende det blir ekte nordnorsk vintervær i tillegg. Det er fint for oss Glimt-fans, sier Sindre Stokland, som er talsperson i supportergruppen J-feltet.

foto
Da Roma-spillerne ankom Bodø onsdag, fikk de kjenne på vinterværet. Foto: Mats Torbergsen, NTB

– Det blir magisk

Ved siden av å være glad i Glimt, har Stokland også heiet på Chelsea i en del år. Da han våknet «dagen før dagen», var det faktisk nysnø i Bodø. Han håper det nordnorske været holder seg til kampstart. Det vil neppe Mourinho og Roma like, ettersom de kommer rett fra 20 plussgrader.

På onsdagens pressekonferanse uttrykte Mourinho bekymring først og fremst over kunstgresset, som utgjør «en enorm forskjell» fra hva Roma-spillerne er vant med. Han røpet at han ville hvile noen av lagets spillere grunnet det og værforholdene. Men han la til med et smil: «Fotball er også en vintersport.»

– Når publikum drar hjemmefra under slike forhold, er det fordi de elsker fotball. Så vi må gi dem det de fortjener. Det blir vanskeligere for oss enn dem, men slik er det.

Storlag har slitt med været i Nord-Norge før. Da Tromsø tok imot Chelsea på Alfheim i 1997, dalte snøfnuggene store som filler ned på matten. TIL vant 3–2.

foto
Gianluca Vialli i aksjon mot TIL på Alfheim i 1997. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Det blir helt magisk. Det er dette man har drømt om når man har sittet og sett på Champions League i barndommen. Nå får man endelig lov å gå på europacupkamp bare fem minutter unna der man bor. Det går ikke an å sette ord på, sier Stokland.

Han er 28 år og blant de Glimt-supporterne som ikke fikk se klubblegenden Harald «Dutte» Berg herje på Aspmyra under storhetstiden på 70-tallet. Han husker heller ikke 1993-sesongen, da laget tok både eliteseriesølv og cupgull som nyopprykket lag.

Før møtet med Roma har Glimt fire poeng etter de to første kampene i Conference League-gruppespillet. Roma har full pott.

Om Mourinho ikke lykkes i den italienske hovedstaden, er det ikke lett å vite hvor hans neste jobb skal være. Sånn sett kan en pokal i turneringen var svært viktig.

Og da bør han unngå en glipp i Bodø. De norske serielederne, deres supportere og været ønsker nok å gjøre det så tøft som mulig. Rent renommémessig har det kanskje ikke vært noen større idrettspersonlighet i byen noen gang.

Unge og gamle Glimt-elskere er midt i et nytt eventyr.

Bodø/Glimt-Roma på Viasat 4 og Viaplay 18.45.

foto
Sindre Stokland i supportergruppen J-feltet. Foto: Privat