RIO DE JANEIRO: Først tapte Norge mot Brasil i håndball. Så ble svømmeyndlingen Henrik Christiansen slått ut i forsøket. Da sykkelherrene kollapset i fellesstarten, var en svak norsk start på OL et faktum.

— Jeg følte meg sterk under trening i forkant. Men 35 varmegrader ... det er ikke så ofte vi har det i Norge. Men jeg skal ikke skylde på bare det. Det var ikke dagen min, fastslo Boasson Hagen da han trillet gjennom målområdet på Copacabana.

Rio de Janeiros ikoniske badestrand var pakket med solhungrige turister fra tidlig morgen.

Samtidig trillet et felt med 190 syklister ut fra Copacabana klar for kanskje tidenes hardeste OL-fellesstart.

Seks timer senere tilbake var de tilbake. Og den som kunne juble høyest var belgieren Greg Van Avermaet, som vant et sykkelritt spekket med dramatikk.

20 minutter bak

Men for de norske ble det full fiasko. Edvald Boasson Hagen og Sven Erik Bystrøm, som var i et tidlig brudd, brøt da det gjensto 60 kilometer.

Lars Petter Nordhaug og Vegard Stake Laengen trillet over mål 20 minutter bak vinneren, på henholdsvis 48. og 50. plass.

For et norsk sykkelpublikum som er blitt relativt bortskjemt på gode prestasjoner var det en nedtur. For å si det mildt.

— Jeg er jo ikke glad for å stå her nå. Jeg skulle jo gjerne vært med og kjempet fortsatt. Jeg sa aldri at jeg kom til å kjempe om seieren, men hadde håpet å være med å kjempe mer enn jeg har gjort. Det gjorde jeg ikke, sa Boasson Hagen.

- Du hadde et uhell underveis?

— Jeg hadde som mange andre problemer på brosteinen. Jeg måtte bytte sykkel og fikk en fra Shimano-bilen. Stig (Kristiansen, sportssjef) var i front med Svein Erik. Jeg var heldig og fikk en sykkel som passet meg bra. Jeg kjørte en halv runde før jeg fikk min egen. Men den jeg fikk passet overraskende bra.

- Kan du beskrive beina dine da du måtte slippe feltet på den harde stigningen?

— Det var mye syre. Det var en tøff bakke, jeg hadde ikke muligheter til å være med i fronten. Det var også ekstremt varmt. Det føltes mye lettere da det var kaldere her.

Kjører tempo onsdag

Onsdag skal Edvald Boasson Hagen kjøre tempoen som eneste norske herre. Det var også en del av vurderingen av å bryte fellesstarten.

— Jeg vil nok merke noe, men mindre enn om jeg hadde syklet 240 kilometer. Jeg har fortsatt noen dager på meg til restitusjon. Jeg får prøve å hvile litt og holde det gående.

En etter en forlot skuffede norske syklister Copacabana. Men en som smilte, og gråt, var den lykkelige vinneren Greg Van Avermaet.

I RIO: Erlend Nesje

Han var ikke i vinnerposisjon 12 kilometer før mål. Men på nedkjøringen mot Ipanema og Copacabana veltet Vincenzo Nibali og Sergio Henao. Rafael Majka måtte dermed kjøre alene mot mål.Bakfra kom Greg Van Avermaet og danske Jakob Fuglsang. Sakte knep de sekunder. Og på oppløpet var det ingen tvil om hvem som var den sterkeste.

— Jeg forsøkte å få mest mulig hvile i utforkjøringene. Alt ble perfekt, jublet van Avermaet.