Maria Sjarapova bekreftet under en pressekonferanse i Los Angeles at hun har avlagt en positiv dopingprøve. Maria Sjarapova bekreftet under en pressekonferanse i Los Angeles at hun har avlagt en positiv dopingprøve. Foto: NTB scanpix

Tennisstjerne tatt for doping: - Jeg fikk tilsendt en dopingliste, men leste den ikke

— Jeg har sviktet fansen, jeg har sviktet sporten, sier Maria Sjarapova.

Tennisstjernen Maria Sjarapova (28) fortalte mandag at hun testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar. Hun blir nå midlertidig suspendert fra tennis til saken er ferdig behandlet.

— Jeg har sviktet fansen, jeg har sviktet sporten. Nå møter jeg konsekvenser, sier Sjarapova.

Sjarapova har testet positivt for stoffet meldonium, som ble satt på forbudslisten 1. januar i år. Tennisstjernen sier hun fikk i seg stoffet via medisiner hun har tatt i ti år.

Hun forteller at hun begynte å bruke medisinen i 2006 etter at det ble oppdaget at hun hadde ujevn hjerterytme og tidlige tegn på at hun kunne utvikle diabetes.

Fått med deg denne?

— Tar fullt ansvar

Maria Sjarapova måtte se seg slått av Serena Williams i Australian Open. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix

Ifølge Antidoping Norge er meldonium satt på dopinglisten på grunn av at det er funnet bevis for at stoffet er i bruk blant utøvere i den hensikt å øke prestasjonsnivået. En effekt er at hjertet trenger mindre oksygen for å fungere optimalt. Innen medisin brukes stoffet for å øke arbeidskapasiteten til pasienter med hjertesvikt.Meldonium var på overvåkingslisten i 2015, men ble forbudt fra og med i år.

Flere utøvere har testet positivt på meldonium siden nyttår, blant annet den svenske mellomdistanseløperen Abeba Aregawi, Katusja-syklisten Eduard Vorganov og den ukrainske skiskytteren Artem Tysjtsjenko. Tidligere mandag ble det kjent at også den russiske kunstløpsstjernen Jekaterina Bobrova har avlagt posistiv prøve for samme stoff.

I kjølvannet av Vorganovs positive dopingprøve sa Alexander Kristoffs stefar og trener, hjertelegen Stein Ørn, at meldonium ikke brukes innenfor medisin i Vest-Europa.

— Beklager, men det er helt ukjent for meg. Men siden det er kommet på WADAs liste er det jo karakterisert som prestasjonsfremmende, sa Ørn.

Sjarapova tapte for Serena Williams i kvartfinalen i Australian Open og har ikke deltatt i turneringer siden da. Tidligere mandag ble det kjent at Sjarapova ville komme med en stor kunngjøring under en pressekonferanse i Los Angeles. Der fortalte hun at hun har avlagt en positiv dopingprøve.

– Jeg tar fullt ansvar. Det er mitt ansvar hva jeg putter i kroppen min, sier Sjarapova.

Leste ikke dopingliste

Sjarapova fikk beskjed av det Internasjonale tennisforbundet (ITF) for noen dager siden, og russeren sier hun vil samarbeide med organisasjonen. Hun er klar på at hun ikke ønsker å legge opp.

Hun forteller at hun fikk tilsendt en liste med forbudte stoffer fra Verdens antidopingbyrå (WADA) like før jul. Meldonium sto oppført på listen, men Sjarapova hevder at hun aldri leste den.

— 22. desember mottok jeg en e-post fra WADA om endringer i dopinglisten. Der var det vedlagt en oversikt over de forbudte stoffene, men jeg klikket ikke på lenken, sier Sjarapova.

28-åringen har fem Grand Slam-triumfer, men har de siste årene slitt med en rekke skader. Spesielt skulderen har gitt henne mye trøbbel og holdt henne utenfor turneringer i flere perioder.

Sjarapova er for øyeblikket rangert som nummer syv i verden. Hennes forrige store seier kom i French Open i 2014. Utenfor banen er hun gigantisk som merkevare. Hun samarbeider med blant andre Nike og Porsche og er blant de kvinnelige utøverne som har tjent mest penger.

Vis fakta ↓
Dette er meldonium