Mari og Marte Leinan Lund forveksles ofte, selv om de ikke er tvillinger.

For noen er det kanskje fort gjort å surre litt når to av verdens beste kombinertløpere både er søstre og tette i alder. Mari er 23 og Marte to år yngre.

Søskenrelasjonen har hjulpet dem til verdenstoppen i idretten. Da kvinnene endelig fikk konkurrere i forrige VM, var det de to som tok medaljene bak suverene Gyda Westvold Hansen. Nå kan de gjenta suksessen.

Men en fæl hendelse kunne stoppet duoens felles VM-drøm.

En sterk trio

Da søskenparets foreldre flyttet til Tolga i 1995, så de kjapt hvor sterkt hoppmiljøet i Østerdalen var.

Noen år senere ble Mari og deretter Marte født. De ble etter hvert svært aktive, selv om den ene av dem ikke alltid ville ut på søndagstur.

– Marte var ikke så ivrig i starten. Hun måtte «tvinges» ut på søndagene. Hun gren nesten da hun fikk luen tredd over hodet, sier Mari Leinan Lund.

Søsteren begynner å le når hun får høre utsagnet.

– Har hun «outa» meg eller? Haha! Men det stemmer det ja. Jeg var ikke så glad i å fryse. Og så har vi en storebror som driver med musikk. Jeg syntes det var veldig kult og ville først gå den veien, sier Marte.

Tonen er fleipende. Det var aldri noen virkelig snakk om tvang, for begge likte å drive idrett, både i langrennssporet og hoppbakken.

Snart fikk de selskap av en jente som vokste opp på en gård i Dalsbygda, rundt 20 minutter unna. Gyda Westvold Hansen har tilbrakt mange timer med de to søstrene på veien til å bli verdens beste kombinertløpet.

– Vi har kjent hverandre siden vi var bitte små. Stort sett har vi gjort det samme, på samme plass hele tiden. Nå i dag er det trygt og godt å ha med noen man har kjent så lenge, sier Hansen.

Etter hvert begynte trioen å presse hverandre til stadig høyere nivåer.

Bestemt

Ofte følger yngstesøsken etter de eldste. I Lunds-søstrenes tilfelle var det den yngste som bestemte seg for å satse først. Under en biltur på vei fra Ulsteinvik fortalte Marte til pappa Trond Vilhelm Lund at hun ville begynne på idrettslinjen på Heimdal videregående skole i Trondheim.

– Når Marte første har bestemt seg for noe, har hun holdt på til hun har klart det, om det så er å lære seg å sykle eller noe annet, sier faren.

Hun syntes ikke det var så farlig å fryse lenger. Kombinertkjærligheten våknet for alvor.

– Nå er jeg kanskje en smule subjektiv, men det er virkelig verdens kuleste idrett. Du får alt, både fysisk og mentalt, men også ved at du må kombinere to så forskjellige ting. Det er så komplekst og spennende. Da jeg oppdaget hvor vanskelig og utfordrende det er, ble jeg veldig motivert av å knekke koden, sier Marte.

Etter hvert skulle også storesøsteren bestemme seg for å satse. Bakgrunnen for valget var dramatisk.

To skjellsettende opplevelser

I 2018 falt Mari stygt under et renn i Renabakken. Hun fikk en skikkelig hjernerystelse.

– Jeg husker ingenting av det. Jeg tenkte at hvis jeg skulle hoppe igjen, skulle det være av en grunn. Da skulle det være fordi jeg skulle bli best i kombinert.

Det er litt emosjonelt å snakke om, for i juni opplevde hun et nytt, dramatisk fall. Hun pådro seg bekkenbrudd i Midtstuen.

Skaden var alvorlig. Hun måtte lykkes med den lange opptreningsperioden hvis det skulle bli VM-tur til Planica. Det var en mental prøvelse.

Men Mari Leinan Lund har en kampvilje som holder seg sterk gjennom knall og fall, forteller faren.

– Mari har bestandig vært veldig sterk. Hun har alltid likt å utfordre og utfolde seg. Jeg har vært litt spent på hvordan det går med selvtilliten etter fallene. Den imponerer meg veldig hos henne, hun er utrolig målrettet, forteller Trond Vilhelm Lund.

Mari flyttet hjem til Tolga under den første rehabiliteringsperioden. Hun kunne ikke gå i trapper, så det var lettere å bo på ett plan. I barndomshjemmet henger fortsatt den håndskrevne treningsplanen hennes på kjøleskapet. Den er et monument over tålmodigheten og styrken hun viste i den perioden. Det ble noen timer i basseng og på rolig tur.

Slik så Mari Leinan Lunds sommer ut, etter at hun ødela bekkenet. Foto: Privat

– Det har betydd veldig mye

I slutten av januar deltok hun i sin første konkurranse på over ett år. Ti dager senere kom nyheten om at hun var i VM-troppen.

Søsteren er full av beundring.

– Hun er helt klart et forbilde. Jeg synes hun er utrolig tøff.

Det samme er sportssjef Ivar Stuan.

– Hun var langt nede og har vært veldig tålmodig. Hun begynte med å hoppe 10-, 15-, og 20-metersbakker for å lære seg å fly igjen. Som hun sa: «Når jeg kommer tilbake, skal jeg være en bedre skihopper enn da jeg ble skadet.» Det er hun blitt og. Jeg synes hun har vært fantastisk, sier Stuan.

Sportssjefen synes Lund ser såpass bra ut at hun kan hevde seg i medaljekampen.

I den har hun selskap av lillesøsteren. De to bodde sammen i Trondheim frem til mai, da Marte flyttet til Oslo for å jobbe mer med hoppingen sin. Forholdet mellom dem er likevel svært tett.

– Det har betydd veldig mye, tror jeg. Vi har alltid hatt et anker i hverandre. Det skaper en stor trygghet, som igjen gir ro til å senke skuldrene og ha det morsomt. Mari kjenner meg best av alle, sier Marte Leinan Lund.

Foto: Jonas Taraldsen / Nyhetsgrafikk

Fredag kan det bli mer familiejubel. Mille Marie og Ida Marie Hagen er også søstre og går kombinert for Norge i VM. Hoppdelen begynner 11.30, før konkurransen avsluttes med langrenn 14.15. Det hele kan følges på NRK og Viaplay.