LITE OPPMERKSOMHET: Håvard Bøkko og resten av skøyteløperne er ikke publikumsfavorittene på vinterstid. Nå ønsker Norge at det skal tas grep. LITE OPPMERKSOMHET: Håvard Bøkko og resten av skøyteløperne er ikke publikumsfavorittene på vinterstid. Nå ønsker Norge at det skal tas grep. Foto: NTB SCANPIX

Skøyter: - Vi drukner i mesterskap

Norge vil løse mesterskapskaoset med egen VM-uke.

Interessen for skøytemesterskap er på bunn. Norges forslag om å lage en egen VM-uke for å få mer oppmerksomhet, støttes av de norske landslagsløperne.

Til helgen er det klart for allround-VM i Berlin. Det er sesongens tredje verdensmesterskap. De siste ukene har det også vært VM enkeltdistanser og sprint-VM. I tillegg var det EM i januar.

— Vi drukner i mesterskap. Folk klarer ikke holde kontrollen, sukker landslagssjef Sondre Skarli overfor NTB.

Derfor har Norges Skøyteforbund sendt inn et forslag til kongressen til Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) i kroatiske Dubrovnik i juni om å slå sammen alle verdensmesterskapene og arrangere en egen VM-uke. Det ti dager lange mesterskapet vil starte med sprint-VM, fortsette med VM enkeltdistanser og avsluttes med allround-VM.

Positive

De norske landslagsløperne tror et nytt VM-konsept kan bli populært.

— For interessens del er det best å ha det i en samlet uke. Da vil det være enklere for folk å holde styr på når og hvor det er VM, mener Sverre Lunde Pedersen.

— Jeg synes det er et godt forslag, men jeg vet det er mye diskusjon rundt det. Det er mange som er sterkt uenig, men også mange som er for. Ved å samle VM vil det gi plass til flere verdenscuper. Man kan også «time» toppformen rundt VM og må ikke velge hvilket VM som blir viktigst. Det er kult hvis det blir en uke med VM der alle skal være i toppform. Det blir litt som i OL, sier Njåtun til NTB.

— Jeg tror det er veien å gå. Nå er det EM og VM «hele» tiden. For folk som ikke er veldig interessert i skøyter, er det vanskelig å følge med. Når det bygger seg opp mot et VM, vil prestisjen bli større, slik som i andre idretter. Hvis du satser på allround, må du satse på allround. Hvis du har lyst til å vinne 10.000 meter, får du stå over allround, sier Håvard Bøkko.

Bøkko bedyrer at han ikke er misunnelig på oppmerksomheten som Petter Northug og andre skistjerner får.

— I Norge er det fortjent. I skiskyting, langrenn og alpint er de dritbra. Hvis vi hadde vært like gode, hadde vi fått større oppmerksomhet, sier 29-åringen, som har til sammen ti VM-medaljer.

— Redningen

Landslagssjef Skarli er klar på at noe må gjøres for å få økt oppmerksomheten rundt skøyter.

— Jeg vil nesten dra det så langt som å si at det vil være skøytesportens redning, både publikums- og mediemessig. Det er ikke bare ønskelig, men nødvendig. Det ville bli rift om plassene blant løperne, og det vil være større for mediene.

— Jeg er en tradisjonalist. Jeg kan mye om skøytehistorie og skøytetider og har et bibliotek med skøytebøker i stuen. Samtidig ser jeg hva vi må gjøre for framtiden. Alt fornyer seg. Skal vi henge med i utviklingen, må vi tørre å gjøre det selv, slår Skarli fast.

Han mener VM-uken kan komprimeres enda mer og foreslår at enkeltdistanse-mesterskap (VM og OL) og sprint/allround arrangeres annethvert år.

— Jeg synes det kan være en spennende måte å gjøre det på, sier landslagstreneren.

(©NTB)