Lindsey Vonn fikk invitasjon fra Trump: Derfor takket hun nei

Flere stjerner boikottet: – Det er merkverdig.

Lindsey Vonn boikottet OL-troppens besøk hos Donald Trump i Det hvite hus. Lindsey Vonn boikottet OL-troppens besøk hos Donald Trump i Det hvite hus. Foto: NTB SCANPIX

Det er en tradisjon at USAs OL- og Paralympics-lag blir invitert til Det hvite hus.

Fredag poserte president Donald Trump med utøverne som deltok i Pyeongchang. Men flere av de største stjernene manglet.

– Det som er merkverdig, er antallet utøvere som har snakket offentlig om å ikke besøke Det hvite hus, sier tidligere talsmann for den amerikanske olympiske komité Mike Moran til USA Today.

Han var til stede på hvite husbesøkene mellom 1980 og 2002.

– Det er det samme som skjer med profesjonelle idrettslag: Atleter som veldig aggressivt uttaler seg om Hvite-hus-besøket, fortsetter han.

  • Natt til fredag rørte et spesielt TV-øyeblikk USA. Publikum var i tårer da de innså hvem som dukket opp på scenen. Les mer her.

Disse utøverne dukket ikke opp

«Dere er vinnere i livet», sa Trump til utøverne. Kunstløper Vincent Zhou og curling-kaptein John Shuster var blant de fremmøtte. Her er noen av stjernene som ikke dukket opp:

Erin Hamlin, aker og flaggbærer i Pyeongchang

Lindsey Vonn, alpinist

Shaun White, snowboard

Jessica Diggins, langrennsløper

Mikaela Shiffrin, alpinist

Gus Kenworthy, freeski

Mirai Nagasu, kunstløp

Chloe Kim, Snowboard

Adam Rippon, kunstløp

Her kaprer curlingspiller Matt Hamilton mikrofonen under besøket i Det hvite hus. Foto: REUTERS

Flere av utøverne hadde andre forpliktelser fredag. For eksempel var snowboardstjernen Shaun White i et bryllup, ifølge Denver Post.

For flere av OL-stjernene handler det imidlertid om en bevisst boikott.

I desember spurte CNN Lindsey Vonn om hun ville dra til Det hvite hus.

– Absolutt ikke. Nei, svarte hun.

– Jeg vil representere landet vårt på en bra måte. Og jeg synes ikke det er mange mennesker i regjeringen vår som gjør det, forklarte Vonn.

  • Visste du at Lindsey Vonn har norske aner? Da hun fikk se bilder av slektningene under OL, kom en svært emosjonell reaksjon. Les mer her.

– De diskriminerer

Kunstløper Adam Rippon og freeskikjører Gus Kenworthy hudflettet Trump under OL. Begge er homofile og har anklaget Trump-administrasjonen for diskriminering.

Rippon har vært opptatt denne uken, men gjorde det likevel klart overfor USA Today at han uansett hadde boikottet.

– Jeg vil ikke stå ved siden av mennesker som diskriminerer dem de oppfatter som annerledes, skrev Rippin på Twitter.

– Jeg har ingen interesse av å dra. Det er en veldig liten form for protest, men jeg stemte ikke på denne administrasjonen. Jeg står ikke for tiltakene de iverksetter og tingene de gjør, sa Kenworthy til USA Today i september.

  • Ekspert reagerte sterkt på utviklingen i sjakk. Les mer her: – Det Karjakin gjør, er en hån.
Freeskikjører Gus Kenworthy har vært sterkt kritisk til Donald Trump. Foto: AP

Diggins-fravær

Jessica Diggins er blitt populær også blant norske langrennsfans. Det er uklart om Diggins bevisst boikottet Trump-møtet eller ikke.

Hun var imidlertid i Washington DC fredag.

Sammen med fire andre OL-utøvere – snowboarder Arielle Gold, skiskytter Maddie Phaneuf, alpinist Stacey Cook og freeskikjører David Wise – snakket hun om effektene av global oppvarming i kongressen. De fem utøverne er medlem av organisasjonen Protect Our Winters.

– Av de fem utøverne som deltar i kongressen, besøker ingen de hvite hus, fortalte kommunikasjonssjef i Protect Our Winters Samantha Killgore til USA Today.

– Hvorfor?

– Utøverne prioriterer kongressmøtet.

USAs medaljefangst i Pyeongchang var sterk. I OL ble det 23 medaljer, mens de var beste nasjon i Paralympics med 36 medaljer.