– Mitt ønske er at det er mulig å hevde seg selv om du er fem kilo for tung. Fem kilo er ikke veldig mye, men det blir ganske mange meter i bakken, sier Maren Lundby til NRK.

Den meriterte hopperen var lørdag tilbake i verdenscupsirkuset med sin 16. plass i polske Wisla.

I søndagens konkurranse fikk ikke Lundby det til å flyte ut fra hoppkanten i Wisla. I begge omgangene landet Lundby på 109,5 meter – som er hennes to korteste hopp denne helgen – og hun endte på 24. plass.

– Ikke helt makshopping. Jeg skulle egentlig ikke være med her, så det får jeg ta med meg. Det er noe i meg som vil hoppe lenger enn det jeg gjør nå, så det legger en liten demper, sier Lundby til Viaplay.

Seieren i sesongens andre renn gikk til en suveren Eva Pinkelnig, foran tyske Katharina Alhaus og svenske Frida Westman.

21 år gamle Westman tok Sveriges første pallplass på 30 år. Mikael Martinsson var den forrige svensken som var på pallen i 1992.

– Jeg kan nesten ikke tro det. Det er så mye som skjer. Det er veldig kult, sier Westman til Viaplay.

Anna Odine Strøm ble nummer 17, mens Thea Minyan Bjørseth endte på 13. plass. Silje Opseth klarte ikke å følge opp seieren i sesongåpningen lørdag, men ble likevel best av de norske med sin syvendeplass.

– Jeg kan ikke si meg noen annet enn fornøyd med den helgen her, sier Opseth til Viaplay.

Hun hoppet med den gule trøyen som leder av verdencupen sammenlagt, men mistet den til Pinkelnig etter søndagens renn.

Slik så det ut da Opseth vant lørdagens konkurranse:

Lørdagens renn var Lundbys første i internasjonale konkurranser siden det historiske VM-gullet i storbakken i Oberstdorf 3. mars 2021.

Etter jubeldagene i Tyskland for snaue to år siden, slet Lundby med å få kontroll på vekten. Det gjorde at OL-drømmen i Beijing røk, samt hele verdenscupsesongen 2021/22.

Etter å ha tatt den lange veien tilbake, kommer Lundby med flere tiltak hun mener vil gjøre det mulig for utøvere i ulike størrelser å fly langt på ski:

– Det er mange ting man kan justere på. For eksempel kunne dressen til en som er litt tyngre, vært større. Eller du kan ha enda lengre ski. Det hadde kompensert for den ekstra vekten. Da hadde det dreid seg mer om det tekniske og fysiske ellers, sier Lundby.

28-åringen, som kan vise til ett OL-gull, to VM-gull og 30 enkeltseire i verdenscupen, har ikke fasit på hvordan regelverket kunne vært endret på en rettferdig måte.

28-åringen ønsker likevel at Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) prøver å endre regelverket, og at det bør være grundig gjennomtenkt før man eventuelt gjør det.

Nå er det slik at jeg kan hoppe selv om jeg er tyngre, men så ser man at jeg er et stykke unna toppen. Får man et regelverk der alle mulige hoppere kan hoppe langt, så synes jeg det er verdt å vurdere, sier Lundby og fortsetter.

– Noen er genetisk bygd for å hoppe på ski, mens andre ikke er det. Hadde man fått det aspektet til å ha litt mindre å si, så tror jeg det hadde vært sunt for sporten.

Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, forteller til NRK at de skal følge med gjennom vinteren, men at de akkurat nå ikke ser for seg noen regelendringer med tanke på vekt.

– Du skal fly, og du må være lett. Det er en egenskap man må ha, men vi må prøve å forhindre de ekstreme utfordringene rundt det, sier Pertile før han får spørsmål om det er helseutfordringer i hoppsporten:

– Jeg tror ikke vi har helseutfordringer, og ser ingen grunn til å gjøre endringer nå. Men vi vil følge med gjennom vinteren, svarer han.

HOPPTOPPER: Norges landslagssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og renndirektør i FIS, Sandro Pertile, på en pressekonferanse i Holmenkollen i august. Foto: Frode Hansen / VG

Renndirektøren forteller også at FIS i sommer beste seg for å begynne å føre statistikk på utøvernes vekt i internasjonale konkurranser.

– Etter hver offisielle hopptrening, må utøverne gå i kontrollrommet for å veie seg. Det skal vi følge med på gjennom vinteren, for å se hvordan det utvikler seg og være klar om det er endringer som må gjøres til våren, sier Pertile.

Lundby fikk også spørsmål om det er sunt å ha så mye fokus på vekt.

– Det er sikkert begge deler. Jeg vil ikke si at sporten vår er veldig usunn, slik jeg oppfatter den. Men at det er noen som jobber mer enn andre, det er det ingen tvil om, sier Lundby.