Det var en synbart stolt Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl som tok mikrofonen før Erik Valnes selv entret scenen foran de frammøtte torsdag ettermiddag. Markeringa av Valnes var det Sørreisa kommune som sto for sammen med Sørreisa O-lag.

– Gratulerer som OL-mester på ski, Erik. Som ordfører i Sørreisa er jeg i lag med alle innbyggerne i Sørreisa, i Troms, i landsdelen og i hele landet utrolig stolt over at du har vunnet OL-gull. Vi i Sørreisa er stolt av at vi for alvor kan kalle oss skibygda Sørreisa.

Som de fleste vet ble Valnes olympisk mester i Bejing i lagsprint klassisk sammen med Johannes Høstflot Klæbo. Han ble også norsk mester i individuell sprint klassisk i Harstad for noen uker siden, der han vant sine heat i både kvartfinale og semifinale før han sikret seg NM-seieren der.

– Dine prestasjoner legges mer til

– Dine prestasjoner i OL har virkelig blitt lagt merke til, og jeg vet at det står en hel landsdel som heier på deg, ja, hele landet heier på deg. I OL vant du OL-gull i lagsprint med Johannes Høstflot Klæbo. Du kan nå vise til VM-gull, VM-sølv og OL-gull, og det viser at du er nå blitt en av verdens beste skiløpere. Du har blitt en internasjonal skiløper som nå har tatt steget helt opp i verdenseliten. Du er vår egen og hele Norges OL-mester og verdensstjerne!

– Det var så utrulig spennende å følge med på TV-en da du gikk OL-distansan. Du skal vite, at vi var mange som satt heime i stuen og heia på deg, Erik.

– Jeg kjenner at jeg blir både rørt og stolt over hva du har fått til. Så vet vi at det ligger mye arbeid og hard trening bak en slik seier. Nå har du fått litt lønn for strevet, og jeg håper at dette inspirerer deg til fortsatt å stå på og utvikle deg som skiløper.

– Vi tror at dette er bare begynnelsen på en fantastisk skikarriere, og så er det utrolig flott at du er bevisst på at du er et forbilde for mange andre unge skiløpere. Du er et forbilde som viser at det går an å lykkes når man virkelig står på og jobber hardt – og holder fast ved drømmen om å bli skiløper i verdensklasse. Du har klart å bli best i verden med å satse fra nord. Det er virkelig imponerende! Du skal bestandig ha med deg at vi er mange som heier på deg, og vi ønsker deg lykke til videre i skikarrieren, Erik.

Etter Nordahls tale startet Valnes de unges Erik-løp, før TV2s ekspertkommentator Petter Skinstad sto for sin egen kommentator-dekning av de siste etappene i lagsprinten i Bejing til både Valnes og Klæbo.

Valnes- godstoget fra nord

– Kjære Erik, godstoget fra Nord, alle vet hvor du bor!, startet leder i BOIF ski i sitt dikt som hun hadde laget da hun gikk på scenen som siste taler på torsdag.

– Gratulerer med OL-gull, du viser at det å sette seg mål, det er ikke noe tull, sa Siri Storaa før hun overrakte Valnes et kompass.

– Medaljer har Erik nok av. I dette kompasset er det dessuten litt symbolikk i – nåla peker nemlig mot nord, og Eirik er et kjempeforbilde for det å være fra nord.

– Jeg blir jo litt rørt over denne velkomsten, sa Erik Valnes da Folkebladet tok en prat med ham på torsdag.

Det kanskje ikke alle vet om Valnes er at han startet sin karriere som en av mange unge løpere som gikk på ski og deltok i mange av skirennene til Unglyn tidligere, før han så ble skiløper som nå representerer BOIF ski som seniorløper.