Dette rennet gjorde til og med spanjoler interessert i hopp: – Det er noe helt vanvittig

Nyttårshopprennet har en helt unik status. Spesielt én ting trekkes frem som avgjørende for at det er blitt en TV-suksess.

Tyske Markus Eisenbichler svever ned bakken under fjorårets nyttårshopprenn. Tyske Markus Eisenbichler svever ned bakken under fjorårets nyttårshopprenn. Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Det er verdens mest berømte hopprenn, nyttårshopprennet i idylliske Garmisch-Partenkirchen – byen som ligger vakkert til i de bayerske alpene.

Vinner du her, står navnet ditt med gullskrift i historiebøkene for alltid. Det har ti nordmenn klart på 67 år. Rennet markerer den andre konkurransen i tradisjonsrike Hoppuka.

– Det å få vinne rennet var en kjempeopplevelse. Det merker du i hvert fall etterpå, sier Espen Bredesen – vinneren fra 1994.

Han brøt en 12 år lang norsk forbannelse. Ikke siden Roger Ruuds seier i 1982 hadde en nordmann stått øverst på pallen.

– Det var en drøm å vinne nyttårshopprennet og vite at alle så på. Det var stort, mimrer Bredesen.

  Det er trangt om plassen under nyttårshopprennet. Hvert år er omtrent 25.000 nye tilskuere på plass. Foto: Geir Olsen, NTB scanpix

  Ble populært i Spania

  På tribunene står 25.000 tilskuere og lager et enorm trykk som høres gjennom TV-ruten. For det er nettopp som TV-produkt at rennet har klart å oppnå sin helt unike posisjon.

  – Nyttårshopprennet ble tilbudt til alle. Der møtte jeg kommentatorer fra Danmark, England og til og med Spania. Hoppsporten ble plutselig sendt i land der det ikke i utgangspunktet var noe interesse for hopp. Så ble det en tradisjon i disse landene, forteller Arne Scheie.

  Han kommenterte for første gang fra Garmisch-Partenkirchen i 1973. Tradisjon tro sendes nyttårskonserten i Wien i forkant av rennet. Det mener TV-profilen har vært avgjørende for suksessen.

  – At de klarte å hekte på konserten, var utrolig viktig. Det gjorde det til noe større enn kun et hopprenn, poengterer han.

   Espen Bredesen og Arne Scheie kommenterte rennet i 2014. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

   – Det er noe helt vanvittig

   Scheie kommenterte sitt siste nyttårsrenn i 2014. Året før hadde han kommentert Anders Jacobsens seier. Hønefoss-hopperen vant også i 2015.

   – Selv om mange har sagt at det er den dårligste bakken å hoppe i, så er det prestisjebakken. Det er nyttårshopprennet. Det er noe helt vanvittig.

   Den forrige norske vinneren er Daniel-André Tande. Det skjedde for tre år siden. Men Scheie vil trekke frem Bredesens seier for 26 år siden som sitt beste minne fra nyttårshopprennet.

   – Det beste er selvfølgelig å få oppleve norske seiere. Det er så utrolig stort. Espens seier 1. januar var en svær greie, husker jeg.

   For seks år siden satt Scheie og Bredesen sammen i kommentatorbua. I år følger duoen rennet fra sofakroken.

   – Alle som er interessert i idrett, vet om nyttårshopprennet. Det gjør noe med prestisjen, konstaterer Bredesen.

   Rennet starter klokken 14.00 og vises på NRK1.