NHL-Martinsen: - Klart jeg merker hardkjøret

Andreas Martinsen får kritikk for nedadgående form. Selv innrømmer han at den siste månenden ikke har stått i stil med pangstarten før jul.

Andreas Martinsen måtte tåle kritikk etter 4-3-seieren mot LA Kings 27.januar. Selv innrømmer han at formpilen har pekt feil vei. Andreas Martinsen måtte tåle kritikk etter 4-3-seieren mot LA Kings 27.januar. Selv innrømmer han at formpilen har pekt feil vei. Foto: NTB Scanpix

Colorado Avalanche – Dallas Stars 3-4 e.f

Trondheimerens rakettkarriere i NHL kan i korte trekk beskrives som en eneste stor opptur etter at han grep sjansen med begge hender i hockeylegenden Alex Tanguays skadefravær.

Debuten mot Pittsburgh Penguins i november i fjor, matchvinnerscoring mot sluttspillrivalene Nashville Predators og førsterekkestatus mot Los Angeles Kings 4.januar. Men etter å ha levert sesongens åttende målpoeng i rekke med superstjernen Matt Duchene og stjerneskuddet Nathan MacKinnon, har den norske landslagsspilleren måtte innfinne seg i mindre spilletid den siste måneden — før han ble vraket fra kamptroppen til onsdagens hjemmemøte med Chicago Blackhaws.

Avalanches assistenttrener Tim Army avdramatiserte det hele ovenfor Adresseavisen i slutten av januar og pekte på at en anvendelig Martinsen hele tiden blir plassert der han gjør mest nytte for laget. Men da januar ble avrundet med 4-3-seier borte mot nettopp kongene av Los Angeles, tok lokalmediet BSN Denver til orde for at Martinsen har mistet det som gjorde ham til en viktig brikke i innledningen av NHL-karrieren. En tendens de mener å ha sett helt siden kjempeprestasjonen mot Kings i kalenderårets andre kamp.

Erkjenner formdupp

— Han hadde et brukbart bytte i andreperioden, men han har definitivt mistet det. Puckkontrollen er ikke der og hans fysiske spill er nesten borte, skrev sportsnettstedet i forbindelse med spillerbørsen 27.januar.

— Han har ikke spilt bra på flere uker, var BSN Denvers sterke dom etter 1-6-tapet for San Jose Sharks dagen i forveien.

Hovedpersonen selv tar kritikken med knusende ro, men gir nettstedet rett i at han ikke har klart å nærme seg toppnivået de siste ukene.

— Jeg har vært småsliten og ikke hatt den ekstra spruten som trengs for å levere på det nivået jeg ønsker å være. Det har blitt mange kamper og slitasje over tid, sier Martinsen, som også har slitt med en liten skade i håndleddet den siste perioden.

— Jeg føler ikke at det har hemmet meg, her har man ikke tid til å gjøre annet enn å bite det i seg. Dette handler om at jeg ikke har kommet hundre prosent opp på det nivået jeg skal. Jeg er ikke en som skal levere målpoeng, men tilføre laget fysikk. Jeg må ha en del taklinger for å ha en god kamp, da er det lett å legge merke til hvis jeg ikke får satt inn så mange av dem. Ellers synes jeg at jeg har levert stabilt og produsert sjanser, men det siste lille har manglet, sier Martinsen.

Minst tre kamper hver uke

Siden debuten i november fikk 25-åringen med seg 36 NHL-kamper på de 79 første dager som Avalanche-spiller. Enkel hoderegning sier at det tilsvarer kamp nesten annenhver dag i snitt, selv med noen ekstra dagers ferie i julen. Med en sår og sliten kropp kom derfor forrige helgs NHL-pause meget beleilig for Martinsen.

— Det er klart jeg merker hardkjøret. Man kjenner det på kroppen, alle småskadene kom til syne i løpet av fridagene. Jeg tror alle kan ha godt av noen dager fri etter den siste måneden der det har vært mange kamper. Jeg har virkelig hatt godt av den pausen her for å lade batteriene. Forhåpentligvis er det dette som skal til for å finne tilbake til mitt gamle jeg, sier Martinsen om fire ekstra fridager i forbindelse med at de beste NHL-spillerne møttes til All-star-helg i Nashville.

Pausen ble ufrivillig forlenget da trønderen ble vraket onsdagens kamp mot Blackhawks, med begrunnelsen at Martinsen hadde slitt med å finne tilbake til suksessformelen: tøft fysisk spill. Men natt til fredag var han tilbake på isen mot Dallas Stars i den andre av sju kamper på tolv dager - for et Avalanche som skal spille 28 kamper til før grunnsesongen avsluttes 9.april.

Avalanche-treneren advarer

— «Marty» har levert strålende så langt, men det kommer til å spisse seg til etter All Star-pausen. Jo nærmer vi kommer sesongslutt, jo tøffere blir det siden alle jakter sluttspillplass til Stanley Cup. Utfordringen til «Marty» blir å fortsette med å levere jevne prestasjoner og han har aldri spilt så mange kamper på en sesong før. Men han har noen attributter som blant annet det fysiske. Det gir ham en fordel, sier Avalanche-trener Tim Army, som bekrefter at Martinsen er i utgangspunktet forespeilet å være i NHL-troppen resten av sesongen.

Likevel mener Martinsen at han må bruke hver dag for å bevise at han hører hjemme der han er nå.

— I min situasjon er det alltid en kamp for å overleve, jeg er ikke fredet fra å bli sendt ned selv om det har gått bra. De er fortsatt fornøyd, men det blir viktig for både meg og laget med en god avslutning. Derfor ønsker jeg å bidra mer framover og fortsette den gode utviklingen, sier trønderen.

Vis fakta ↓
NHL-resultater natt til fredag