• Nederst i artikkelen gir vi deg tre oppturer og tre nedturer fra eliteserierunden som gikk

VÅLERENGA-TROMSØ 1–0

Etter at fløytesignalet lød over Intility, og alt hadde gått etter planen, fikk Magnus Sjøeng øye på noe på tribunen.

Noen supportere vinket ham til seg. Sjøeng smilte og gikk bort. Så tok han imot en stor leketøy-smultring og bar den stolt rundt på kunstgresset.

Nok en gang holdt Vålerengas nye keeperkomet nullen mot Tromsø. Nok en gang ble det en kveld å feire.

Han har allerede oppnådd det han aldri trodde han skulle klare. Nå drømmer 20-åringen fra Grefsen stort.

Best i Eliteserien

«Keeperkrise hos nedrykkstruede Vålerenga», skrev TV 2 i slutten av juni. De siktet til at 20 år gamle Magnus Sjøeng måtte stå.

Åtte uker senere snakker ingen om keeperkrise i Vålerenga.

– Han har tatt Eliteserien med storm. Det er helt fantastisk, sier kaptein Jonatan Tollås Nation.

Skepsisen var ikke grunnløs, siden Sjøeng kun hadde litt erfaring fra 2. divisjon. Nå har han spilt syv kamper i Eliteserien og holdt nullen i fire av dem. Dessuten har han reddet hele 82 prosent av skuddene mot ham, noe som er best i Eliteserien.

Nå får ikke nysigneringen Per Kristian Bråtveit slippe til i Vålerenga-målet. Trener Dag-Eilev Fagermo er overrasket over hvor god 20-åringen har vært.

– At han skulle stå så stabilt, og ikke være stresset mentalt på dette nivået, det er jeg overrasket over. Han kommer ut i feltet og virker så trygg, sier Fagermo.

Ble kvitt uvaner

Sjøeng spås nå en stor fremtid. Men han har ikke alltid struttet av selvtillit.

Han kom til Vålerenga fra Skeid som 14-åring. Men da han gikk på videregående, hadde han ikke helt troen på at han én dag skulle bli førstekeeper i Vålerenga.

Sjøeng var ofte bak i køen på ungdomslagene. Men mot slutten av tenårene tok han plutselig store steg.

– Hva skjedde?

– Jeg ble rett og slett mer moden i hodet. Jeg tok de mer profesjonelle valgene. Ikke at jeg ikke gjorde det før, men jeg ble mer nøye på søvn, mat og drikke og alt det der. Det var hovedfaktoren. I tillegg har jeg gjort utrolig mye jobb på treningsfeltet.

– Hva var uvanene dine?

– Jeg kunne spille Playstation til litt sent på natten og spiste ikke alle måltidene jeg burde spise, sier Sjøeng.

Magnus Sjøeng (til venstre) har spilt seg inn på et Vålerenga-lag i storform. Her feirer han og lagkameratene borteseieren mot Jerv nylig. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

Stikk fra Fagermo

Forutsetningene har alltid vært der. Sjøeng har alltid vært svær for alderen og nå er han 197 centimeter høy.

Men så sent som i januar så Sjøeng ut som «et beinrangel», ifølge Tollås Nation. Keepertalentet hadde da akkurat hatt kyssesyken.

Lange dager på gymmen har hjulpet. 20-åringen har ofte trent doble økter. I klubben har man knapt sett maken til treningsiver fra en keeper.

– Innsatsen han legger ned er blitt klart bedre, men han er ikke god nok med beina ennå. Hvis han hadde spilt mindre Playstation som guttunge, hadde han vært bedre med beina, spøker Fagermo.

– Den perfekte keeper

Unge keepere har vært et gjennomgående tema i Fagermos trenerkarriere. Han har trent kjente navn som Rune Jarstein, André Hansen og Kristoffer Klaesson.

Men Sjøeng er et større talent enn alle dem, mener Fagermo.

– Hvorfor det?

– På grunn av rekkevidden, roen og eksplosiviteten.

20-åringen var flere ganger iskald i kampen mot Tromsø. På ett tidspunkt spilte han vegg med Stefan Strandberg kun få meter fra eget mål.

På alle skudd var han kjapp og sterk. Fysikken til talentet fra Grefsen er lovende, mener kaptein Nation.

– Hadde jeg stått med et blankt ark og skulle tegnet den perfekte keeper, hadde det egentlig vært ham. Hadde han vært 205 centimeter, og ikke 197, hadde han kanskje vært for hengslete og uatletisk. Han er akkurat passe høy.

Store drømmer

Sjøeng har tatovert en sommerfugl på venstrearmen. Den symboliserer lykke.

Og det kan bli en lykkelig høst, både for han og Vålerenga. Sjøeng har vært blant spillerne som har utmerket seg den siste tiden?

– Har du motbevist de som kalte det «keeperkrise»?

– Ja, det kan man trygt si. Nå har det vært syv kamper uten tap, med meg i mål i alle kampene. Jeg tror jeg har overbevist dem på en god måte.

Og de litt beskjedne tankene fra ungdomstiden, er vekk. Nå har Magnus Sjøeng større ambisjoner.

– Hva er drømmen din for karrieren?

– Å fortsette i Vålerenga og gjøre jobben her enn så lenge. Også har jeg store drømmer om å komme ut til det store utland.

3 oppturer

Foto: Christoffer Andersen, NTB

Vetle Dragsnes: Én av de mest offensive backene i Eliteserien. Men søndag fikk han sjeldent god uttelling: To målgivende og én scoring. 28-åringen bidro sterkt til en viktig Lillestrøm-seier over Sandefjord.

Foto: Ole Martin Wold, NTB

Casper Tengstedt: Rosenborg ser ut til å ha skutt gullfuglen på overgangsmarkedet. Casper Tengstedt dundret ballen i nettaket og avgjorde kampen mot Aalesund på overtid. Hans fjerde mål på to RBK-kamper.

Foto: Geir Olsen / NTB

Strømsgodset: Strømsgodset revansjerte tapet for Jerv i serieåpningen – og vel så det. 6–0 ble det til slutt. Godset viste igjen at de er tøffe å hanskes med på Marienlyst.

3 nedturer

Foto: Trond Reidar Teigen, NTB

Sarpsborg 08: Østfold-klubben så lenge lovende ut i år. Nå er de i fritt fall. 0–1 for Odd var det syvende strake tapet. Heldigvis har de fortsatt luke ned til Jerv og Kristiansund på de direkte nedrykksplassene.

Foto: Annika Byrde / NTB

Christian Moen: Dommerteamet måtte legge seg flate etter Vålerenga-Tromsø. Hoveddommer Christian Moen innrømmet at vinnermålet skulle vært avblåst for offside, siden Leonard Zuta tydelig forstyrret keeper.

Foto: Mats Torbergsen, NTB

Bodø/Glimt: Var dette helgen gullet glapp for Bodø/Glimt? Nordlendingene har vært i storform i høst, men lørdag klarte de bare 2–2 mot HamKam. Seiersrekken på seks kamper er brutt. Nå er det syv poeng opp til Molde.