Størrelsen er forskjellig. Spisevanene likeså. Hvordan er kostholdet for den største og den minste?

Begge er sunne. Men der den ene kan fråtse, må den andre være forsiktig.

Lett og ledig

Norges tyngste på landslaget løfter den letteste lett som en plett før bryte-VM i Jordal Amfi, som starter denne helgen.

Marvik er vant til å ta i. 25-åringen er kjent for å skyve motstanderen ut av matten, derav kallenavnet Tåsenplogen. Det spiller på at han er som en plog. Et bredt skulderparti bygger opp om dette.

På den andre enden av skalaen befinner Lund seg. Mens klubbkameraten i Sportsklubben 09 slipper å tenke på inntaket av mat, må 20-åringen gjøre det. Han kan ikke bare fråtse. Hvis vekten ved innveiing dagen før konkurranse viser over 55 kg, er det over og ut.

Den sjansen tar han ikke, i likhet med de andre som har sine vektklasser å ta hensyn til.

Kampene i de letteste klassene er som regel mer fartsfylte, fulle av action. Utøverne i de tunge klassene kan virke mer stillestående, men plutselig skjer det noe. For det handler ikke om fett, men masse muskler. Og det er ingen tvil om at Marvik er topptrent.

Med en solid klubb i ryggen

Det som binder nettopp disse to sammen, er at de kommer fra samme klubb, Sportsklubben 09, og at de som regel bor på rom sammen når de reiser med klubb eller landslag.

– Oskar er ekstra stor og tar ekstra stor plass. Jeg blir most i veggene, sier Lund, før han fortsetter:

– Men det er bare god stemning.

Den yngste, som fortsatt er junior, ser opp til den eldste.

– Ja, han har internasjonale medaljer, men det er noe jeg også har som mål. Nå er det min første mulighet i Oslo, sier junioren.

Han har vært på landslaget i ett år og tatt inn all den informasjonen han kan. Lund er herdet i dette miljøet, der Fritz Aanes er landslagstrener og Stig-André Berge veteran. Sistnevnte gir seg når VM på hjemmebane er over.

Har gode grep

Lund skal videre og allerede i november er det VM i U23. Han satser 100 prosent på bryting, og han avstår fra skole og jobb for å lykkes på matten.

– Det er ikke akkurat så ofte vi kommer til å oppleve et VM her i landet. Hele opplevelsen blir vanvittig. Jeg gleder meg til å oppleve det trykket.

Fordelen som den 1,7 meter høye bryteren har – 170 cm på en god dag, som han selv kommenterer – er at han er høy i forhold til vekten. Det betyr at han tar et fint rullefeste. De lange armene får ordentlig tak rundt motstandere, og dermed kan han satse på å rulle dem rundt.

– Det er min spesialitet.

Brytelandslaget har trent hardt inn mot VM. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Elsker å spise hamburger

Oskar Marvik er glad for at Lund kom inn i landslaget. Han kaller Snorre for «Snurre» og «lillebror».

– Han er en tøff liten kriger. Det kan man se på ørene hans, ler Marvik og sikter til blomkålørene, som brytere ofte får.

Marvik er en solid bryter og måler 192 cm. Han har kapasitet til å nå langt i VM, mener ekspertene. I VM skal han veie 130 kg blank, men han har vært oppe i 135.

– Bryting er fin idrett for alle kroppstyper og vektklasser.

De to og klubbkamerat Exauce Mukubu er stolte over å representere Sp 09, den mestvinnende klubben i Norge når det gjelder bryting.

– Ja, vi bærer på veldig mange gode resultater og historier. Og vi er fortsatt den beste klubben den dag i dag, opplyser Marvik.

Han er dreven og ser langt frem. Selv om ingen norske brytere kvalifiserte seg til OL, gir han slett ikke opp. OL i Paris er bare tre år unna.

– Så lenge det finansielle strekker til, er det absolutt mulighet til å gå for det. Men hvis jeg ikke har nok penger til å kjøpe meg burger, er det «game over».

Marvik snakker ikke om én burger til et middagsmåltid, men flere.

– På en god burgeruke legger jeg inn fem burgere til middag. Jeg anbefaler kilosburgeren på Tåsen. Den veier 333 gram, og da tar jeg tre.

– Men én dag, når karrieren er over, må du kanskje ned i vekt?

– Jeg får god ernæringshjelp fra Olympiatoppen og er ganske disiplinert.

Oskar Marvik kan nå langt i VM, mener flere eksperter. Foto: Ketil Blom Haugstulen