OL er en sikker produsent av vakre øyeblikk. Ved mange tilfeller løftes idretten til noe mer.

Et eksempel er den norske bryteren Stig-André Berge, som rørte mange da han pekte mot himmelen og sin avdøde mor etter å ha sikret OL-bronse i bryting.

Enkelte virker dessuten å havne i det romantiske hjørnet av idrettsånden som nå råder i Rio de Janeiro.

Da den 25-årige kineseren He Zi mottok sin sølvmedalje for innsatsen i tre meter sviktstup lørdag, fikk hun seg en overraskelse.

Plutselig dukket kjæresten Qin Kai (30), som også har deltatt i OL, opp. Etter å ha henvendt seg til He Zi og snakket en god stund, tok han opp en forlovelsesring fra lomma.

Qin Kai satte seg så ned på kne og fridde til den nybakte sølvvinneren. Etter å ha fått sitt ja, strakte den kinesiske stuperen armene i været.

Fikk du med deg at Thorir reagerer sterkt mot Sverige-stjernen? — Hun kan ikke mene det!

- Manipulerende

Ifølge den britiske avisen Daily Mailklappet publikum etter stuntet. Øyeblikket fikk oppmerksomhet verden over, og ble blant annet kalt «romantisk» og «følelsesladet».

Men ikke alle er imponerte over Qin Kais stunt. Flere har tatt til ordet for at anledningen for frieri var upassende. Spesielt er kritikken knallhard i britiske medier.

Skribenten Charlotte Lytton i The Telegraph er blant de som reagerer. Hun skriver at «det er tider og steder for å fri - men Rio 2016 er ikke ett av dem». Lytton reagerer nemlig på at Qin Kai stjal oppmerksomheten fra stuperne som skulle oppleve sine store øyeblikk på seierspallen.

Hun poengterer også at det ville vært vanskelig for He Zi å si nei.

— Snakk om å legge press på henne. Det er den ultimate måten å manipulere noen til å si ja. Dette er ikke søtt, skriver Lytton i artikkelen.

DENNE SAKEN FIKK STOR OPPMERKSOMHET: Derfor nekter Norge å oppgi hva spillerne veier.

- Drittsekkoppførsel

Den London-baserte forfatteren Sunny Singh var også raskt ute og reagerte på frieriet. Hun mener hendelsen var interessant sett fra et likestillingsperspektiv.

He Zi sikret seg sølvmedaljen i tre meter sviktstup. Her er hun i aksjon i den nevnte konkurransen. Foto: REUTERS

— Det er drittsekkoppførsel, og definitivt ikke romantisk, forklarte Singh overfor BBC.- Det er en kontrollmekaniske, en måte å si «du har kanskje akkurat vunnet en OL-medalje, eller du jobber som administrende direktør eller har designet et romfartøy, men det viktigste er egentlig at du er min kone», fortsatte Singh.

Videre argumenterte Singh for at kvinner er forventet å «heie i bakgrunnen» når deres ektefeller oppnår suksess.

- Kom med mange løfter

He Zi hadde med seg både sølvmedaljen og gifteringen på pressekonferansen etter medaljeseremonien. Der ble hun spurt om hva forloveden hadde sagt i sin lange tale.

— Han sa mange ting. Han kom med mange løfter, men det viktigste er at det er han jeg kan stole på resten av livet, sa He Zi.

TRENGER PHELPS LIVREDDERE? Idrettsverdenen ler av jobben, men den har en logisk forklaring.

Qin Kai er forøvrig ikke den eneste som har brukt de olympiske lekene til å fri til sin utkårede. Det første frieriet i OL kom allerede mandag 8. august, etter finalekampen mellom Australia og New Zealand i kvinnenes rugbyturnering.

Da fridde nemlig Marjorie Enya til Isadora Cerullo. Enya hadde jobbet som frivillig for Rio-lekene, mens Cerullo hadde vært en del av Brasils rugbylag.

— Hun er mitt livs kjærlighet. Jeg ville vise folk at kjærlighet vinner, uttalte Enya etter frieriet ifølge The Independent.