Alle de tre dommerne hadde Usyk som vinner med 117–112, 116–112 og 115–113. Dermed står ukraineren med 19 seirer og null tap i karrieren. Joshua på sin side står med to tap og 24 seirer. Han tapte alle VM-titlene til Andy Ruiz i 2019, men vant dem tilbake året etter.

Det var enorm stemning på Tottenham Hotspur Stadium der 65.000 tilskuere var på plass. Tungvektstitlene til WBA, IBF, WBO og IBO lå i potten.

I London-OL i 2012 tok Joshua gull i super tungvekt og Usyk i tungvekt. Usyk kom til kampen ubeseiret, og har tidligere vært ubestridt verdensmester i cruiservekt. Nå har han tatt tre av de fire store beltene i tungvekt også.

UBESTRIDT: Oleksandr Usyk poserer med WBA, IBF, WBO og IBO. Han mangler nå bare WBC-tittelen til Tyson Fury. Foto: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS

Vant på bryllupsdagen

– Dette betyr mye for meg, sa den nye mesteren meget behersket da han ble intervjuet oppe i ringen.

– I dag er det akkurat 12 år siden min kone sa ja til meg. I dag er jeg dobbelt lykkelig, la den ferske mesteren til.

Det skal være kontraktfestet et returoppgjør mellom Joshua og Usyk.

– Jeg har forberedt meg til denne kampen i et halvt år, og nesten ikke sett familien min. Jeg savner barna mine og kona mi. Jeg tenker ikke på returkampen akkurat nå, sa Usyk.

Tungvektklassen i proffboksing ble i mange år dominert av de ukrainske brødrende Vitalij og Vladimir Klitsjko. Eldstebror Vitalij var ringside og så sin landsmann ta VM-titlene.

– Det var en meget smart kamp. Jeg er veldig glad, og Oleksandr gjorde en perfekt jobb, sa Vitalij til Sky Sports.

Han la opp i 2012, og sa dermed fra seg WBC-tittelen. Vladimir la opp etter et tap mot nettopp Joshua i 2017. Sist han hadde tre av VM-titlene (WBA, IBF og WBO) var i 2015.

– Det var en taktisk triumf av Usyk, som til tider utbokset Joshua. Aldri har vi sett Joshua så skarp og forberedt som vi så i kveld, og det setter prestasjonen til Usyk i et perspektiv som en perfekt gjennomført taktisk og teknisk kamp, sier boksekommentator Erik Nilsen til VG.

– Usyk utfordrer en stor bragd på bortebane mot en mesteren med nesten 70 000 fans i ryggen. Det er meget sterkt, legger Nilsen til.

Usyk åpnet best, og den ukraineren med «southpaw»-stil, altså venstrehendt, prikket inn to-tre knallharde venstreslag i den første runden. 34-åringen var bevegelig og offensiv også i den andre runden, og etter seks minutter med boksing ledet han trolig 20–18.

Rystet Joshua

Mot slutten av tredje runde virket Joshua rystet etter en ny hard venstre, og Usyk ledet med tre runder.

Joshua kom bedre med i fjerde runde, og i femte runde begynte han å få overtaket. I den sjette runden traff Joshua meget godt flere ganger, særlig det siste minuttet virket Usyk smårystet etter to solide høyrekroker.

Runde syv var tett og intens, men Usyk traff med en kombinasjon og avsluttet med sinn fryktede venstre. Joshua måtte ta tre skritt tilbake, men holdt seg på bena.

VM-KAMP: Anthony Joshua (t.v.) mot Oleksandr Usyk i London lørdag kveld. Foto: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS

Runde åtte og ni var jevne, og i tiende runde fikk Usyk et solid kutt ved det høyre øyet. Samtidig fikk Joshua en voldsom hevelse under sitt høyre øye.

Usyk veide inn 8,5 kilo lettere, og er syv centimeter lavere enn Joshua. Han fortsatte å bevege seg mye mer enn Joshua, og var langt mer aktiv i den 11. runden også.

– Jeg tror Joshua trenger en knockout for å vinne dette, sa DAZN-kommentator Roy Jones i starten av den 12. og siste runden.

Men det var Joshua som virket rystet halvveis ut i runden da Usyk igjen banet vei med ny solid venstre.

Og i sluttsekundene var det bare så vidt Joshua klarte å holde seg på bena.

PS! Det fjerde store beltet, og den lineære tungvektstittelen, er det Tyson Fury som har. Han møter Deontay Wilder i Las Vegas om to uker – deres tredje innbyrdes oppgjør.