For litt over ett år siden flyttet Magnus Dahl-Hansen tilbake til Tromsø etter å ha bodd i Oslo i to år.

Den gang måtte han være fire dager i måneden i Oslo for å fortsette på landslaget.

– Landslaget har laget noen nye regler nå som sier hvis man ikke bor i Oslo, så får du ikke lov å være på landslaget. Jeg har vært på landslaget i 12 år, men har ikke hatt lov fra sommeren, sier Dahl-Hansen til iTromsø.

Årsaken er at man må trene på landslagssenteret ved Sognsvann i Oslo for å være en del av seniorlandslaget, hvis man er ferdig med videregående skole.

Dersom man i utgangspunktet var tatt ut på landslaget i 2019, så mistet man landslagsplassen fra sommeren 2019 hvis man ikke bor i Oslo.

– Dette er en modell som vi har arbeidet med i samarbeid med Olympiatoppen. Tanken er at de som satser på toppidrett på internasjonalt nivå, skal ha mer ressurser og muligheter for å komme på høyere nivå internasjonalt, sier turnlandslagssjef for herrer, Gabriel Negru, til iTromsø.

Stian Skjerahaug smiler til kamera med trener Gabriel Negru i bakgrunnen til høyre, under Sommer-OL i 2016. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Han understreker at man har en så sentralisert modell for at pengene skal kunne samles på et sted og gi mer igjen til utøverne.

Landslagssjefen poengterer også at man har jobbet etter denne modellen siden september 2018, men at kravet om trene i Oslo kun har vært gjeldende fra sommeren slik at utøvere kunne få muligheten til å tilpasse seg.

Håper på endring

Uten landslagsplass, mister Dahl-Hansen landslagssamlinger og får ikke den samme kontakten med verken landslagssjefen eller de andre utøverne.

– At en så teit regel skal hive meg ut av landslaget... Jeg håper de endrer det snart, sier Dahl-Hansen oppgitt.

Dahl-Hansen vant seniorklassen i norgescupkonkurransen i Tromsø siste helgen i oktober. Helgen etter tok han gull i svingstang, bronse i ringer og sølv sammenlagt i Mälarcup i Sverige, med deltakere fra blant andre Norge, Sverige, Finland, Polen og Storbritannia.

Det gledet ham ekstra å kunne vise landslagssjefen at han holder et høyt nivå, og at han slo utøvere som har vært med i EM og VM, samt en som har kvalifisert seg til OL.

– Jeg synes det var veldig artig, for nivået er ganske høyt på konkurransen her, sier Dahl-Hansen.

I RINGENE: Magnus Dahl-Hansen under en norgescupkonkurranse i Tromsø i 2018. Foto: Håkon Steinmo

Åpen kvalifisering

Negru er klar på at rent sportslig sett, så er Dahl-Hansen god nok for landslaget.

– Han har vært på senteret i nesten to år og trente med god utvikling og trent bra. Som jeg skjønte det fra ham, så flyttet han tilbake på grunn av familie og kjæreste, sier Negru.

Negru er også klar på at Dahl-Hansen har alle muligheter for å kvalifisere seg til EM, VM og andre internasjonale konkurranser.

– Det er åpent for alle, uansett hvor de trener. Vi synes det er fair, sier Negru.

Selv er EM i Baku i Aserbajdsjan, i slutten av mai, ett av de store målene for neste år.

– Jeg håper jeg kan prestere godt og kvalifisere meg til EM, det er ganske kult. Det skal være «world cups» også, jeg satser også på de, sier Dahl-Hansen.

Magnus Dahl-Hansen og Iver Heggelund etter konkurransene i Sverige i helgen. Foto: Privat

Også Peder Skogvang og Iver Heggelund var med i konkurransen i Sverige i helgen. Skogvang var uheldig i første øvelse og skadet seg etter en uheldig landing.

Bedre gikk det for junioren Heggelund, som tok bronse i sekskamp for eldre junior. I tillegg tok Heggelund sølv i bøylehest, ringer og svingstang.