Med gullet på fellesstarten sørget Johannes Thingnes Bø for at Norge tok sin 15. gullmedalje i årets vinter-OL.

Aldri har én nasjon tatt så mange gullmedaljer i et vinter-OL.

Den forrige rekorden, 14 gull, ble satt av Canada på hjemmebane i Vancouver i 2010. Rekorden ble tangert av Norge i Pyeongchang for fire år siden.

1928: 6 av 14 gull

Det hører med til historien at det blir stadig flere gullmedaljer å dele ut. Ikke mindre enn 109 gullmedaljer skal deles ut i Beijing.

Hvis vi tar hensyn til antall øvelser, er 1928 Norges mest imponerende år. Da sto bare 14 øvelser på programmet, og Norge tok gull i seks av dem. 43 prosent av gullene gikk altså til Norge!

USLÅELIG: Ole Reistad i spissen for Norges suverene lag i militært langrenn i St. Moritz 1928. Det var her de berømte ordene «samling i bånn» ble sagt. Foto: NTB

Rekorden ble tangert av USA på hjemmebane i Lake Placid fire år senere, men i nyere tid har ingen land vært i nærheten av å dominere et OL på den måten.

Skulle vi tatt en like stor andel av gullene i Beijing, måtte vi tatt 47 gullmedaljer!

Her er oversikten over landene med flest gull i hvert vinter-OL:

Flest medaljer

Vi tåler å nerde litt til, gjør vi ikke? Hvis vi teller antall medaljer, blir listen nemlig litt annerledes.

På Lillehammer i 1994 var for eksempel Norge klart beste nasjon regnet i antall medaljer, men Russland tok ett gull mer enn oss.

I Sotsji i 2014 var det omvendt: Norge toppet gullstatistikken, men arrangørlandet Russland fikk flest medaljer totalt.

Skiskytter-fest

Det er skiskytterne som har bidratt klart mest til den norske medaljefesten i Kina med sine seks gull og til sammen 14 medaljer.

Langrenn står for «bare» seks medaljer hittil.

Samtidig er det flere øvelser igjen hvor den nye rekorden kan forbedres. Natt til lørdag skal alpinistene kjøre sin lagkonkurranse, før langrennsguttas 50-kilometer. Søndag avslutter Therese Johaug og resten av det norske laget mesterskapet med sin 30-kilometer.

Olympiatoppen uttalte i oktober at målsetningen til den norske OL-troppen var 32 medaljer. OL-målet er nådd med 34 medaljer - to dager før OLs siste dag.

HVEM, HVA, HVOR: Alt om OL i Beijing her

Her er oversikten over landene med flest medaljer i hvert vinter-OL: