Denne høsten kan du lese Aftenpostens kåringer av noen av Norges største vintersportstalenter. Den første topp-ti-listen kommer allerede onsdag. Da kan du bli kjent med Norges mest talentfulle langrennsløpere. Deretter publiseres én kåring hver uke.

Vi gjorde den samme øvelsen for tre år siden, med god hjelp fra en rekke fagpersoner. Som mange av de påpekte, er det langt ifra noen garanti for at en knallgod 18-åring når toppen.

Her er vår oppsummering av hvor vinnerne av kåringene er nå:

Årets kombinerttalent 2018: Jens Lurås Oftebro

Født: 21.07.2000 (21 år)

Jardar IL

I årene etter kåringen har Oftebro tatt steget fra stortalent til å bli en av verdens beste kombinertløpere. Tidligere i år leverte han karrierens foreløpige høydepunkt med individuell VM-bronse i Oberstdorf. Han var også på stafettlaget som tok gull i samme mesterskap.

Seniorkarrieren har startet knallgodt. Det blir spennende å se hvordan Oftebro bygger videre på dette.

Andre utvalgte navn fra listen: Gyda Westvold Hansen

foto
Jens Lurås Oftebro har rukket å oppleve flere store stunder på relativt kort tid i internasjonal kombinert. Foto: Ole Martin Wold

Årets hopptalent 2018: Thomas Aasen Markeng

Født: 18.06.2000 (21 år)

Lensbygda Sportsklubb

Markeng er blitt betegnet som en hopper med enormt potensial. Han fikk sjansen i verdenscupen samme sesong som Aftenposten kåret ham til Norges største hopptalent, og han gjorde seg ikke bort. Det ble blant annet 20. plass i normalbakken.

Et fall med kneskade som konsekvens i desember 2019, førte til et 13 måneder langt avbrekk. Han kjempet seg tilbake, men i sommer kom en ny trist beskjed: Markengs kne behøvde et nytt inngrep. Dermed ryker OL-sesongen.

Andre utvalgte navn fra listen: Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Silje Opseth

foto
Thomas Aasen Markeng har vist tegn på hva som bor i ham, men krykkene har dessverre måttet bli brukt litt for ofte. Foto: Stian Lysberg Solum

Årets skiskyttertalent 2018: Mathias Indrelid Haugen

Født: 14.01.2000 (21 år)

Østre Toten Skilag

«Forbanna drittsesong,» skrev skiskytteren på Instagram i februar. Sykdom har skapt problemer for totningen. Han har knapt gått renn de to siste årene.

Men skiskyttere bruker ofte litt tid på å slå gjennom. For eksempel var det ikke mange som hadde hørt om Sturla Holm Lægreid (24) før han klinte til med seiersbonanza i forrige sesongs verdenscup.

Nå er Haugen frisk, rask og klar for sesongstart. Han vil gjerne slå tilbake etter motgangen. Ambisjonene er fortsatt store.

Andre utvalgte navn fra listen: Mats Øverby, Fredrik Arne Grusd, Juni Arnekleiv

foto
Mathias Indrelid Haugen gleder seg til å endelig komme i gang igjen. Foto: Geir Olsen

Årets alpintalent 2018: Lucas Braathen

Født 09.04.2000 (21 år)

Bærums Skiklub

Da Braathen toppet Aftenpostens liste for tre år siden, hadde han allerede vist seg frem på den internasjonale alpinscenen. Og mer skulle komme. I oktober 2020 tok han sin hittil eneste verdenscupseier da han var raskest på storslalåmen i Sölden. Det vakte oppsikt både i Norge og utlandet.

Han hadde verden for sine føtter, men et stygt fall noen måneder senere gjorde slutt på sesongen og drømmen hans om å delta i VM. Han måtte gjennom en kneoperasjon og var ute i mange måneder. Nå nærmer det etterlengtede comebacket seg. Hva kan Braathen få til i OL-sesongen?

Andre utvalgte navn fra listen: Atle Lie McGrath, Marte Monsen, Carmen Sofie L. Nielssen

foto
Lucas Braathen har allerede vist hva han kan få til på aller øverste nivå. Foto: CHRISTIAN WALGRAM / BILDBYRÅN

Årets langrennstalent 2018: Helene Marie Fossesholm

Født: 31.05.2001 (20 år)

Eiker Skiklubb

Fossesholm var den selvskrevne eneren da vi rangerte langrennstalentene for tre år siden. Allerede da var forventningene til henne store.

Men fortsatt unge Fossesholm har levert. Hun har tatt flere sterke verdenscupplasseringer. I mars var hun (noe overraskende) Norges ankerkvinne på VM-stafetten. Den endte med gulljubel.

Fossesholm har allerede vist seg frem – men hun har bare så vidt begynt.

Andre utvalgte navn fra listen: Vilde Nilsen, Kristine Stavås Skistad

foto
Helene Marie Fossesholm håper å ta nye steg i vinter. Foto: Ole Martin Wold