KRISTIANSAND: – Vårt langsiktige mål er at utøvere fra Sørlandet til å utvikle seg til å etterhvert delta i de Paralympiske lekene, sier Tarjei Nicolaisen, ansvarlig for paralympisk idrett på Olympiatoppen Sør.

Men i første omgang gjenstår en rekruteringsjobb. De ønsker å få med flere utøvere med funksjonsedsettelser til å drive med paraidrett i ung alder.

Hos Olympiatoppens avdeling på Sørlandet er «Para-Ung»-samlingene drevet av Nicolaisen og tidligere paralympic-svømmer, Gordon Crowe.

London-fødte Gordon Crowe tok en sølvmedalje under de Paralympiske lekene i 1984. Foto: Jon Berntsen Kåsa

Satt av seks millioner på landsbasis

På landsbasis er Olympiatoppen i gang med tidenes parasatsing. Det er satt av seks millioner kroner årlig til langsiktige prosjekter for å utvikle flere parautøvere til internasjonalt toppnivå. Satsingen gjøres gjennom tettere samarbeid med klubber, fagkonsulenter og Olympiatoppen ute i regionene. Blant annet Olympiatoppen Sør.

Nicolaisen forteller at de månedlige samlingene består av basistrening, lunsj og temaforedrag. Den paraansvarlige på Olympiatoppen forteller at de fungerer som et bindeledd mellom utøverne og særforbundene.

– Vi håper at prosjektet gir resultater, men fokuset nå er å skape et godt utviklingsmiljø. Etter hvert så blir utøverne en del av særforbundene, sier Nicolaisen, sier Nicolaisen.

Det langsiktige målet til Tarjei Nicolaisen er at en av utøverne som tar del i «Para-Ung» en dag skal delta i de Paralympiske leker. Foto: Jon Berntsen Kåsa

Til nå er elleve utøvere, helt fra Mandal i vest til Arendal i øst, med på de månedlige «Para-Ung»-samlingene på Olympiatoppen Sør. Og de håper å rekruttere enda flere i løpet av året.

Idrettene som er representert er badminton, sykling, triatlon, roing, håndball, ridning, friidrett og basket.

– Vi ønsker å skape en arena hvor utøverne kan treffe hverandre på tvers av ulike idretter, sier Nicolaisen.

Skaper samhørighet og selvtillit

Den tidligere svømmeren Gordon Crowe har deltatt i de paralympiske lekene i 1984 og 1988 som tok sted i henholdsvis New York og Seoul i Sør-Korea. I New York stakk briten av med en sølvmedalje.

Han forteller at unge utøvere med funksjonsnedsettelser kan føle at de lever alene i en boble fordi de sjelden treffer andre utøvere med funksjonsnedsettelser.

– For eksempel på skolen møter de kanskje ikke mennesker med samme type problem. Bare på sykehus, og det kan forbindes med en tristhet. Derfor er det bra at de treffer andre med samme problem på samlingene. Det gir en samhørighet hvor selvtillit og positive tanker skapes, sier Crowe som er utdannet svømmetrener.

– Vi ønsker å skape en arena hvor utøverne kan treffe hverandre på tvers av idretter, sier Tarjei Nicolaisen. Foto: Jon Berntsen Kåsa

Vil vise vei

Crowe forteller at det er viktig å gi utøverne, gjennom dette tilbudet, en mulighet til å komme i gang med paraidrett.

– Vi vil hjelpe utøvere og klubb veien for å utvikle paraidretten. Hvis du ønsker å prøve, kom og snakk med oss, sier briten.

Nicolaisen opplever idrettsklubber på Sørlandet som positive til å prøve og gjøre tiltak som løfter paraidrett. Men hvordan det gjøres i praksis, er vanskelig for mange, mener han.

Gordon Crowe forteller at unge utøvere med funksjonsnedsettelser kan føle at de lever alene i en boble fordi de sjelden treffer andre utøvere med funksjonsnedsettelser. Det ønsker han å gjøre noe med. Foto: Jon Berntsen Kåsa

– Da kan de snakke med oss for å finne en løsning, legger Crowe til.

– Parautøvere utvikler seg fort

Begge understreker at dette tilbudet er et lavterskeltilbud. Det er heller ikke noe krav om å måtte drive med en spesiell idrett for å bli med på samlingene til Olympiatoppen.

Crowe sier at det er flere utøvere på samlingene som er interessert i idrett, men ikke helt vet hvilken idrett de skal begynne med.

– Parautøvere utvikler seg fort når de begynner å interessere seg for en idrett de vil begynne med, sier Nicolaisen.