Warholm er den første nordmannen som vinner prisen, som har vært delt ut av det internasjonale friidrettsforbundet til begge kjønn siden 1988.

– Jeg er så glad på dine vegne. Det var på tide, sier World Athletics-president Sebastian Coe da han overrakte prisen til Warholm.

Warholm var manges favoritt til å vinne prisen i 2019, men ble da slått av Eliud Kipchoge.

På scenen spurte Coe om OL-gullet i Tokyo, og Warholms rekordtid (45,94).

– Da jeg først så tiden, tenkte jeg at det måtte være en feil. Jeg så ikke den komme, sier Warholm.

Coe spurte også om man kan forvente det samme nivået neste år.

– 44 kanskje? Nei, jeg vil jobbe hardt for å kunne stadig bli bedre, men nå blir det vanskeligere og vanskeligere, siden vi har presset grensen så langt, sier Warholm.

Elaine Thompson-Herah, som vant OL-gull på både 100 og 200 meter, i tillegg til å være en del av Jamaicas vinnerlag på 4x100 meter, vant prisen som årets kvinnelige utøver.

VERDENSREKORD: Karsten Warholm senket verdensrekorden med 82 hundredeler i løpet av 2021. Foto: Bjørn S. Delebekk

De andre nominerte til prisen var Eliud Kipchoge, Mondo Duplantis, Ryan Crouser og Joshua Cheptegei.

Jakob Ingebrigtsen var også blant de ti utøverne som først ble nominert til prisen, før listen ble redusert til fem navn.

Blant utøverne som har vunnet prisen før finner man store navn som Carl Lewis (to ganger), Florence Griffith-Joyner, Usain Bolt (seks ganger), Kenenisa Bekele (to ganger) og Jelena Isinbajeva (tre ganger).

Warholm vant prisen som årets «Rising Star» i 2017, mens han har blitt kåret til årets mannlige europeiske friidrettsutøver i både 2019 og 2021.

Før årets sesong var det Kevin Young som hadde verdensrekorden på 400 meter hekk. Young løp 6. august 1992 på tiden 46,78, og det skulle gå nesten 29 år før noen løp raskere enn amerikaneren.

På Bislett stadion 1. juli i år løp Warholm inn til 46,70 og slo dermed omsider verdensrekorden. Warholm kom til sommerens OL i Tokyo som favoritt og innfridde favorittstempelet i finalen. Der løp han på smått sensasjonelle 45,94 og tok Norges første OL-gull på distansen.

En som ikke fikk med seg gullet var Erik Follestad:

Warholm har de siste årene slått seg opp som kongen av 400 meter hekk, og tok VM-gull på distansen i 2017 og 2019, EM-gull i 2018 og det nevnte OL-gullet i år.

Etter OL prøvde han seg på 400 meter uten hekker i et stevne i Lausanne, men endte der «kun» på fjerdeplass. På 400 meter hekk er han ubeseiret de siste tre sesongene og står med 22 strake seirer på distansen.

Warholms gode sesong gjør også at han topper verdensrankingen til det internasjonale friidrettsforbundet for herrer, foran kulestøter Ryan Crouser og sprinteren Andre DeGrasse.

Erriyon Knighton fikk prisen som årets «Rising Star» på herresiden, mens Athing Mu fikk tilsvarende pris blant kvinnene.