Vi lever i en tid der mobbing er blitt et alvorlig samfunnsproblem. Det brukes store ressurser på holdningsskapende arbeid i skolen. Mobbing er et viktig tema i den politiske debatten og sentralt i skoledebatten. Samfunnet vårt sliter med å finne gode løsninger, men jeg opplever en bred enighet om at det er viktig at voksne står frem som gode forbilder og viser nulltoleranse for mobbing.

Les også: Molde anmelder drapstrusselen mot Bakenga

Med det bakteppet er det merkelig at voksne mennesker kan tviholde på retten til å oppføre seg stikk i strid med all god folkeskikk og moral. For det er vel akkurat det de gjør, denne gjengen som marsjerer gjennom Moldes gater og roper ut sitt hat mot små og store i Rosenes By. Noen er godt voksne mennesker som kan være foreldre, andre er unge lett påvirkelige og noen er så feige at de må gjemme ansiktet bak finlandshetter og annen kamuflasje.

Det meldes om ubehagelig opptrinn på puber og andre offentlige steder. Det topper seg når en tribuneseksjon på stadion roper «svin» og «søppel» til Mushaga Bakenga, en flott person med de beste skussmål. Samme mann fikk drapstrussel på nettet. Tidligere har han blitt utsatt for rasehets.

Les også: En erkjennelse fra en alternativ supporter

Min reaksjon på alt dette er en følelse av uhygge. Jeg spiller av videobilder gang på gang og kjenner at dette er ekkelt. Oppførselen tilhører ikke det samfunnet vi lever i, og slett ikke fremtidens idealsamfunn. Sant å si minner det patetiske opptoget i Molde mer om massesuggesjonen fra en tid vi hadde lagt bak oss.

I mine øyne er dette klassisk mobbing, men jeg kan ikke fri meg fra en grumsete undertone av noe verre. Hvorfor skal vi finne oss i dette uten å ta til motmæle? Hvorfor skal de som våger å ta til motmæle bli mobbet til taushet? Jeg sitter med en melding fra en som skrev et leserinnlegg etter en tidligere episode. Ubehaget han og hans nærmeste ble utsatt for, gjør at han ikke våger å si sin ærlige mening i offentligheten igjen.

Man kan spørre seg hvordan foreldre i Molde skal forklare sine barn, i gatene og på stadion, at voksne folk skyller over dem med hatmeldinger.

I utgangspunktet har vi ingen grunn til å snakke nedsettende om moldensere og nordmøringer. Snarere tvert imot. Vi har et utstrakt samarbeid på helsesektoren, i det offentlige og i næringslivet. Når vi vil oppnå noe i vår landsdel er det gjerne våre gode naboer i sør vi allierer oss med.

Disse supporterne skjemmer oss ut. Vi trøndere er ikke slik. De skjemmer også ut klubben sin. Dette er misforstått støtte, for spranget er langt fra rivalisering til hat.

Les også: Hege (22) klarte ikke å sitte og høre på all kritikken av RBK-supporterne etter Molde-kampen

De oppfører seg stikk i strid med et av Rosenborgs postulater som lyder omtrent slik: «Den viktigste forutsetningen for å ha suksess er å unne andre suksess.»

Jeg fritar ikke Molde-supporterne for stygge tilrop, men å bruke det som unnskyldning hører barnehagen til. Vi trøndere feier for egen dør, så få andre ordne opp i sitt eget bo.

Tidligere har blant andre Rosenborgs ledelse unnskyldt overtrampene med at det er bare noen få som skjemmer seg ut. Når en hel tribuneseksjon i svart og hvitt roper ut sin hatmeldinger, holder ikke den forklaringen. For meg ser det som de blir flere for hvert år, og at denne utviklingen eskalerer. Derfor er tiden inne for at Rosenborg tar tydelig avstand fra denne oppførselen, i stedet for å bagatellisere.

Les også: Rosenborg-fansen beklaget til Bakenga etter tribunehetsen

Det samme gjelder Kjernen. De tar avstand fra personangrepene på Mushaga Bakenga, men jeg synes ikke de tar tydelig avstand fra den generelle oppførselen til deler av de trønderske supporterne. Det burde Kjernen gjort uavhengig om noen av deres egne medlemmer er med i koret som lirer av seg hatmeldinger, for jeg tror Kjernen ønsker å være et forbilde på tribunekultur.

Hvis ikke de partene som har mest innflytelse tar et skikkelig oppgjør med utskuddene nå, er jeg redd vi sitter og skjemmes igjen neste år.