Født mars 1997. Har dominert sporten sin de fire siste årene. Storfavoritt til å reise hjem til USA med kofferten full av medaljer.

Høres dette ut som svømmeren Katie Ledecky? Ja.

Høres dette ut som turneren Simone Biles? Ja.

Beskrivelsen passer nemlig på begge. Tenåringsjentene som er født med tre dagers mellomrom i mars 1997 har gullmuligheter i fem øvelser. Kampen om å bli OL-dronning blir fort en innbyrdes duell mellom de to amerikanske idrettsyndlingene.

Katie Ledecky vant OL-gull på 800 meter fri allerede som 15-åring i London 2012 og har siden det dominert sporten. Hun har verdensrekord både på 400, 800 og 1500 meter fri, hun har allerede ni VM-gull, hun virker uslåelig i svømmebassenget. Natt til i går innledet hun sitt OL med sølv på 4 x 100 meter fri.

Dedikert svømmer

Ledecky begynte med svømming som seksåring da hun fulgte storebror Michael til bassenget. Hun var ikke spesielt talentfull, men begynte likevel å trene ambisiøst tidlig. Og hver kveld la hun et papirark ved sengekanten før hun la seg.

På det arket hadde ungjenta skrevet ned sine treningstider. For hver personlige bestenotering fylte hun et nytt ark og byttet det ut med det hun allerede hadde ved sengekanten.

Katie Ledecky har totaldominert kvinnesvømming etter at hun vant OL-gull som 15-åring i London for fire år siden. Foto: MARK TERRILL, AP

Det ble en del ark – og hun har beholdt dem alle. Men Ledecky har aldri villet fortelle hvor hun har dem.

Den nye svømmeyndlingen er svært dedikert og opptatt av detaljer, i langt større grad enn konkurrentene.

Det kan for eksempel gå måneder mellom hver gang hun barberer leggene. Katie Ledecky ønsket større motstand, hun ville at treningen skulle være så hard som overhodet mulig. Katie Ledecky er et rått treningstalent og er meget sterk mentalt.

Med én gang hun hadde vunnet det sensasjonelle OL-gullet i London, siktet hun fire år frem i tid. Hun hadde ikke tid til å nyte og feire. Den da 15 år gamle jenta skulle videre. Hun skulle bli bedre.

— Jeg begynte å trene igjen nesten med én gang etterpå. Allerede da var tankene mine i Rio, fortalte hun under en pressekonferanse i Olympic Park torsdag.

Nå er hun svømmeren alle ønsker å slå.

Muskuløs og eksplosiv

I samme klasse finner vi Simone Biles. I en alder av 19 år har hun allerede 10 VM-gull, noe ingen amerikansk kvinnelig turner har klart tidligere.

Det var i Columbus, Ohio, at Biles viste naboene at hun hadde en usedvanlig bra kroppsbeherskelse. Hun lærte seg tidlig å ta baklengs salto og spesialiteten var å gjøre det over naboenes postkasse.

Biles er kun 145 centimeter. Men hun har er muskuløs og eksplosiv kropp. For noen år side trodde både Biles og hennes nærmeste at kroppen var for kraftig til å bli virkelig god i turn. Men hun lærte seg å utnytte sin egen kropp og gjorde det til en fordel.

Det sies at Simone Biles er nesten uslåelig. I Rio-OL er hun favoritt i fem øvelser. Foto: REBECCA BLACKWELL, AP

De tre siste årene har hun dominert sporten totalt. Tidligere turndronning Mary Lou Retton har uttalt at Biles allerede er tidenes beste kvinnelige turner. Andre har sammenlignet henne med Nadia Comaneci.

Men hun mangler gullet jevngamle Ledecky har: OL-gull. I London fikk hun ikke delta fordi turn ikke tillater at det konkurreres som senior før utøveren er 16 år.

Biles har en langt høyere vanskelighetsgrad og mye større teknisk repertoar på programmet enn konkurrentene. Å se henne turne er en fryd. Og ikke minst: Hun smiler nesten hele tiden. Hennes energi fyller en hel turnhall. Det er helt tydelig at hun elsker sporten sin. Og akkurat det går hjem hos amerikanske TV-seere.

Bodde hos besteforeldrene

Historien om hennes oppvekst har også rørt amerikaneren. Simone Biles mamma slet med rusproblemer, situasjonen var uutholdelig, og hennes besteforeldre adopterte dagens turndronning i en alder av tre år.

De så naturtalentet, hvordan hun hoppet over møblene og ofte ødela dem. Ronald og Nellie Biles lot henne få utfolde seg og tok jenta med på organisert turnaktivitet i seksårsalderen.

Simone Biles har fortsatt kontakt med sin biologiske mor, som både ringer og sender gaver på bursdager, men 19-åringen har sluttet å tenke over hvordan ting kunne vært.

I RIO: Erlend Nesje

— Da jeg vokste opp lurte jeg på hvordan livet mitt ville vært om ingenting av dette hadde skjedd. Noen ganger, når jeg blir virkelig tankefull, lurer jeg på om hun føler på skyld for det som skjedde og ønsket hun gjorde ting annerledes, men det er ikke min oppgave å tenke på det. Dette er ikke lenger spørsmål for meg.

Katie Ledecky og Simone Biles lever ut sine drømmer nå. OL-drømmer. The American Dream.