Han har vunnet to X Games-gull i Aspen tidligere – begge i slopestyle. I big air har han sølv fra 2017. Natt til mandag lykkes snowboardkjører Marcus Kleveland å gå helt til topps i big air-konkurransen i Aspen.

Kleveland fikk 48 poeng på sitt første og andre hopp. Det kunne ingen matche. Med 96 poeng, av maks 100, sikret han gullet ett poeng foran svenske Sven Thorgren og tre poeng foran norske Mons Røisland.

– Det føles veldig godt. Det er helt sykt å få et X Games-gull etter to års avbrekk med skader og opptrening. Dette betyr alt. I tillegg var det utrolig kult å stå på pallen med Mons, sier Kleveland til VG.

21-åringen har også X Games-sølv fra big air-konkurransen Norge i 2018, og gull fra X Games i Norge i knuckle huck.

– Dette var fantastisk deilig. Det har lugget litt for Marcus denne uken. Han fikk seg en smell i knuckle huck-konkurransen og fikk seg en smell på trening i dag. Han sa han satte rekord i å kjøre med smerter. Dette var helt konge, det er rett og slett ubeskrivelig, sier trener Marius Håker etter gullet.

Klevelands seiershopp var en backside 1800 og en cab 1800.

– Han var så lykkelig. Han bare gliser fra øre til øre, fortsetter Håker.

– Endelig satt det for Marcus! Han har vært så nære flere ganger, men ikke hatt marginene på sin side. I kveld var han overlegen, sier sportssjef i Per Iver Grimsrud i Brettforbundet.

TIL TOPP: Marcus Kleveland vant big air-konkurransen i X Games i Aspen. Her fra Hafjell i mars. Foto: Geir Olsen / NTB

Tre poeng bak Kleveland på tredjeplass sikret Mons Røisland seg en bronsemedalje. Kun timer etter at han sikret seg sølv i slopestylekonkurransen.

– Det er vanskelig å oppsummere dette. Det er den beste dagen jeg har hatt på snowboard. Det kan ikke sammenlignes med noe annet. Prikken over i-en var å stå på pallen med Marcus. Dette her var så kult, sier Røisland til VG.

Han forteller at han ikke hadde turt å tro på to medaljer da han sto opp i Aspen søndag morgen.

– Jeg hadde et run i slopestyle jeg håpet kunne holde til medalje, og jeg var veldig motivert for big air. Jeg landet det største trikset jeg noen gang har landet, en frontside 1800 med melon-grab, og det holdt til medalje, sier han.

Skikjøreren Ferdinand Dahl sikret også sølvmedalje i slopestyle, mens Birk Ruud ikke fikk deltatt i finalen etter at det ble klart at han hadde testet positivt på coronaviruset.