Det gikk et stort «oh no»-sukk gjennom målområdet da gullfavoritten røk ut av løypen på innerski for andre renn på rad.

To øvelser, to gull – i storslalåm og slalåm. Hun kom ikke engang til mål. Der den norske kjæresten Aleksander Aamodt Kilde reiste seg igjen etter sin skuffelse i OL-premieren, ble Shiffrin i stedet, over 30 minutter etter utkjøringen, bli trøstet av det amerikanske trenerteamet langt oppe i fjellskrenten. Hun orket ikke engang kjøre ned.

– Han har jobbet så hardt gjennom hele karrieren for å vinne en OL-medalje, men han har hatt så mye uflaks. Selv har jeg allerede tre OL-medaljer. De står fortsatt igjen der hjemme i skapet. Så til tross for den enorme skuffelsen jeg føler akkurat nå, er det fortsatt mye å være takknemlig for, sier Shiffrin på spørsmål om Kilde.

I bunnen visste hun at verdenspressen som følger alpint-dronningen, som tok sitt første OL-gull i Sotsji allerede i 2014, ventet.

– Akkurat nå vil jeg bare ringe pappa, men han er ikke der lenger, sier hun til Aftonbladet.

Superstjernen pryder forsider i Sports Illustrated og er frontfigur for alt fra pasta-reklamer til skibriller. Nå ville hun helst gå med solbriller over de tårevåte øynene resten av dagen. Men etter hvert er hun å finne i bunnen av bakken, likevel.

– Jeg tror jeg bare ønsket å ta en pause og prøve å prosessere hva jeg gjorde feil. Ikke bare i den svingen, men hva jeg har gjort feil i dag, denne uken og i livet. Jeg hadde en mentalitet jeg trodde var ganske sterk i dag, men jeg tok helt feil, sier Shiffrin til Discovery+ og fortsetter:

– Jeg gikk for gull, men ja ...

For som den mestvinnende slalåmkjøreren uansett kjønn, med 47 verdenscupseiere i disiplinen, var forventningene skyhøye.

– Jeg skal prøve å få fokuset på plass igjen, men det funket ikke så bra etter storslalåmen, men vi får se, legger hun til.

– Jeg fikk veldig vondt av Mikaela, det kan ikke være lett. Jeg vet at hun har et enormt press på seg fra nasjonen, sier Thea Louise Stjernesund til Discovery+ som ligger på 19.-plass etter førsteomgangen.

Medalje var minstekravet. Alt annet var fiasko.

Skyhøyt mål

Shiffrin har hatt et mål hele karrieren: klare det hennes idol, Bode Miller aldri klarte, tre OL-medaljer i ett og samme mesterskap.

Hun være nære å klare det for fire år siden i Pyeongchang, da hun vant gull i storslalåm og sølv i kombinasjonen.

Men det skulle altså skille åtte fattige hundredeler for å ta bronsen på slalåmen. Dermed sto målet fortsatt da hun reiste til Kina.

Men med utkjøring i slalåm og storslalåm, hennes beste disipliner, skal det nå holde hardt for å nå målet i de kinesiske fjellene.

Det er forventet at amerikaneren skal kjøre alle fem rennene i OL, så det er fortsatt teoretisk mulig å kunne klare det.

Mistet faren

I februar 2020 stoppet hele livet til superstjernen opp. Hennes far og trener, Jeff Shiffrin, gikk bort etter en ulykke i familiehuset i Colorado, bare 65 år gammel.

Mikaela var rystet og avsluttet sesongen umiddelbart, til tross for at hun hadde vært i superform og vunnet 17 av 25 renn sesongen i forkant.

Hun gikk inn i en tung tid full av sorg og ryggproblemer. I mørket kom et lysglimt fra Lommedalen i Bærum: Aleksander Aamodt Kilde.

De to toppalpinistene hadde kjent hverandre en stund, men begynte å bygge en tettere relasjon, og i mai 2021 åpnet de opp om at de hadde blitt et par.

– Det har nok vært vanskeligere enn veldig mange tror, og det sitter fortsatt i henne. Hun er nok ikke helt tilbake til det å faktisk nyte livet som alpinist som hun gjorde før, sa nordmannen til VG før avreise til Kina.

Skuffende norsk dag

Det ble ingen god dag for de norske slalåmjentene i Yanqing. Thea Louise Stjernesund ble beste norske på 15.-plass.

– Man håper jo på toppresultater, men plasseringsmessig så sier jeg meg fornøyd. Det var topp-15 som var målet, sier Stjernesund til VG.

Maria Therese Tviberg kjørte ut i førsteomgang, mens Mina Fürst Holtmann lå på 17.-plass før annenomgangen, hvor også hun røyk ut av løypen.

– Nå har jeg det under middels bra, sier en skuffet Mina Fürst Holtmann, som legger til at det har vært gøy og lærerikt å være i OL.

Slovakiske Petra Vlhova lå på åttendeplass etter førsteomgang, men kjørte en veldig god annenomgang og kjørte seg opp til førsteplass.

– Milepæl for Petra. Veldig fortjent, sier Stjernesund.