Du ser ham i baksetet på morfars Cadillac. Der sitter 11 år gamle Jakob Ingebrigtsen med fryktelig raske solbriller på. Har han prøvd å herme litt etter storebrors hårsveis også?

Henrik Ingebrigtsen hadde tatt en oppsiktsvekkende femteplass i London-OL 2012. Selv om medaljen glapp, ble han tatt imot som helt på Sola.

Storbroren som den gang var bare litt eldre enn Jakob er i dag, ble hyllet på flyplassen. Med på jubelen var en 11-åring. Kanskje var det i baksetet på den åpne bilen han satt og talte dager og år? Det var i alle fall den dagen.

Året han landet på, var 2020. Jakob Ingebrigtsen visste ikke at det var til Japan han skulle. Det ble ikke klart før året etter. Men målsettingen var klart som en frisk fjellbekk:

Han skulle ta gull på 1500-meter i OL. Lørdag nådde han målet, men hvordan har det skjedd?

Da jobben startet

Nå kan jo slike utsagn fra en 11-åring som vil ta OL-gull lett møtes med et skjevt smil og kontoføres på barnslig overmot.

Men det var noe der som allerede den gang viste vei fremover. Jakob Ingebrigtsen var god til å løpe, og han hadde to større brødre som allerede hadde prestert.

Han skred til verket.

Tidlig viste han at talentet for å løpe fort var til stede. Her er han sammen med storebror etter Siddisløpet i 2011. Foto: Svein Hagen, Stavanger Aftenblad

– Jeg har tenkt mye på dette og ventet veldig lenge på å være her. Siden 2012 har det handlet om å gå på trening og vente på det som er langt frem. Men nå er vi her. Det er merkelig å være i det mesterskapet jeg har drømt om nesten hele livet, sa Jakob Ingebrigtsen i Tokyo her om dagen.

Her er en gjennomgang av hvordan unggutten er blitt olympisk mester.

2012: Slår alle i terrengløp

Dette er altså en augustdag dette året at han gjør det klart for storebrødrene og resten av familien at storebror Henrik må se opp.

Han skal slås i 2020, og 11-åringen skal stå alene øverst på pallen i et OL.

Det er dette året han først dukker opp i mediene også. Først da han imponerte alle i Siddisløpet på vårparten, skriver Stavanger Aftenblad om ham. Nisjemagasinet Kondis.no skriver om ham etter at han har vunnet et lokalt terrengløp. Den snart 12 år gamle gutten slår alle, også de voksne løperne i feltet.

Løpertalentet fra Sandnes er oppdaget.

Jakob Ingebrigtsen (nærmest) og Eskil Einarsen under et triatlon i Ålgård Vannfestival i 2012. Foto: Svein Hagen, Stavanger Aftenblad

2013: Blir tenåring

Dette er året at han blir tenåring. Men han legger seg ikke til tradisjonelle tenåringsuvaner. Målet er fortsatt like klart. OL 2020. Ut på høsten får han vite at det er i Tokyo det skal skje. Han setter ny personlig rekord på 1500 meter i Framolekene på Fana i juni.

Tiden er 4.15,87.

– Jakob har alltid vært villig til å gjøre jobben som skal til, sier pappa og trener Gjert på en pressekonferanse i Tokyo dagen før dagen.

2014: Kåret til regionens største talent

Nå begynner det virkelig å gå gjetord om Henrik Ingebrigtsens lillebror. I Stavanger Aftenblad kårer de regionens 10 største idrettstalenter. Jakob er blitt 14 år da kåringen finner sted. Han har knust den norske aldersrekorden for 14-åringer på 1500 meter og har langt bedre tider enn storebror Henrik hadde hatt på samme alderstrinn.

Men samtidig sliter han med skader. Et tretthetsbrudd i foten fører til at det blir færre konkurranser enn ønskelig.

2015: Verdensrekord

Jakob Ingebrigtsen (t.v.) sammen med Filip under senior-NM i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nå blir det klarere og klarere at ungdommen fra Sandnes kan utrette noe helt spesielt. I et stevne på Jessheim setter han verdensrekord for 14-åringer på 1500 meter. Han løper på 3.50,57 og senker rekorden med tre sekunder.

– Jakob ligger mange år foran Henrik i utvikling og har et helt unikt potensial. Jeg tror nok denne tiden har sjokkert mange, sier en stolt pappa og trener Gjert Ingebrigtsen denne gangen.

Jakob Ingebrigtsen starter også i NM for seniorer denne sommeren. Han klarer å komme seg til finalen og får løpe i felt sammen med Filip Ingebrigtsen. 14-åringen blir nummer 9.

2016: Beste noensinne

Jakob Ingebrigtsen er 15 år og har i løpet av de siste fem årene senket sin personlige rekord på 1500 meter med 50 sekunder. Han fortsetter å senke verdensrekorden på 1500 meter i sin årsklasse og er aktuell for å løpe i senior-EM.

Det blir dog ingen tur til seniormesterskapet. Han deltar i U20-EM og blir nummer 9 i finalen. Han løper mot langt eldre og mer erfarne løpere.

NRK-ekspert og OL-vinner Vebjørn Rodal slår fast følgende etter verdensrekordtiden:

– Dette er trolig et av de beste resultatene i ungdomsidrett noensinne.

2017: Sponsorene banker på

Nå begynner det å bli stor etterspørsel etter stortalentet. Den svenske friidrettsagenten Daniel Wessfeldt sørger for avtaler og penger i kassen.

Nike ligger, ifølge Stavanger Aftenblad, langflat etter Jakob Ingebrigtsen.

Rekordene fortsetter å ryke, han kvalifiserer seg til VM i London og skal løpe 3000 meter hinder. Han ryker ut i forsøket etter å ha falt på det siste hinderet.

Jakob Ingebrigtsen under VM i London. Foto: Heiko Junge / NTB

2018: Dobbelt Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen er blitt 17 år og skal løpe finale i EM i friidrett i Berlin på 5000 meter sammen med broren sin Henrik.

Det blir gull til Ingebrigtsen. Det blir sølv til Ingebrigtsen. Lillebror foran storebror.

Lillebror tar sitt andre gull i mesterskapet. Han hadde vunnet 1500-meteren tidligere. Det er denne prestasjonen som pappa Gjert setter høyest frem til OL i Tokyo. Ikke fordi han vant gull, men måten han gjorde det på.

– Det han gjorde på 5000 meteren i Berlin som 17-åring da han hjalp broren sin til en medalje, husker jeg kanskje best. Det er nok mitt definitive høydepunkt i Jakobs karriere, sa han i Tokyo nå fire år etter, før lørdagens gull.

Henrik Ingebrigtsen og Jakob etter medaljeløpet på 5000-meter i Berlin i 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB

2019: Etablert stjerne

Nå er Jakob Ingebrigtsen en etablert stjerne innenfor friidretten. Han blir invitert til de største konkurransene, og han fortsetter å prestere på skyhøyt nivå. Det er VM i Doha i oktober. Sesongen har vært lang, men han kommer inn som en av favorittene. I kvalifiseringen på 1500 meter blir han først disket, men pappa Gjert protesterer. Protesten blir tatt til følge.

Han løper finale, men denne dagen er han ikke helt der han skal være. Det blir en 4. plass. Ingen medalje.

Men det er fortsatt ett år igjen til OL i Tokyo. Det store målet.

Jakob Ingebrigtsen liker ikke fjerdeplasser. Spesielt ikke i VM i Doha. Foto: Lise Åserud, NTB

2020: Utsettelsen

I april blir det klart. Muligheten til å ta OL-gull blir utsatt med 12 måneder. Pandemien sørger for at det blir et sesong med få konkurranser. Han løper et par stevner internasjonalt, blant annet Diamond League i Stockholm.

Det blir mye trening og terping.

2021: Nå skjer det

Nå er Jakob Ingebrigtsen der. Ved målet som han satte seg for ni år siden.

På en pressekonferanse i OL-landsbyen dagen før dagen blir trenerpappa Gjert Ingebrigtsen spurt om og om igjen om muligheter. Etter mye masing avslører han til slutt sitt tips etter å ha snakket i 35 minutter:

– Jeg tror han vinner.

Det fikk han rett i. Jakob Ingebrigtsen er olympisk mester - ni år etter at han satt i baksetet på morfars Cadillac.

Denne saken ble publisert før Jakob Ingebrigtsens gulløp på 1500 meter i Tokyo. Den er siden blitt oppdatert.

Jakob Ingebrigtsen krysser målstreken under finalen på 1500 meter i Tokyo. Gull og olympisk rekord. Foto: Martin Slottemo Lyngstad