NYE PROFILER: Fra v.: Isabelle Gulldén, Nerea Pena og Ana Debelic. NYE PROFILER: Fra v.: Isabelle Gulldén, Nerea Pena og Ana Debelic. Foto: NTB

Vipers henter fra øverste hylle: – Corona gir oss nye muligheter

Vipers Kristiansand har hentet tre utenlandske verdensstjerner før neste sesong. Norsk trygghet i corona-tider bidrar til det, mener trener Ole Gustav Gjekstad.

– Vårt lønnsnivå er milevis unna en del andre klubber i Europa, men vi kan hente noen spillere i disse corona-tider som det ellers ikke ville være mulig å hente, mener Vipers-treneren.

– Hvorfor?

– Fordi Norge anses som en tryggere havn enn en del andre land som er tøffere rammet av pandemien. Derfor får vi mulighet til å hente spillere fra klubber der vi vanligvis ikke klarer å konkurrere med. Corona gir oss nye muligheter.

– Handler det om økonomisk trygghet?

– Ja, det kan handle både finansielle utfordringer i andre klubber og det helsemessige – at vi i Norge har håndtert coronaen på en god måte – selv om det er vanskelig å spille håndball!

Disse tre er allerede klare – og Gjekstad sier at det i tillegg vil komme en venstre bakspiller:

* Isabelle Gulldén (31) er playmaker og blir hentet fra Brest i Frankrike. Svensk kvinnehåndballs største stjerne.

* Nerea Pena (31) er spansk, bakspiller og blir hentet fra Esbjerg i Danmark. Har spilt mange år i ungarske Ferencvárosi.

* Ana Debelic (27) er kroatisk, strekspiller og blir hentet fra Astrakhanotsjka i Russland. Var på All Star Team i EM nylig.

– Dette er naturlig for Vipers med deres ambisjoner om å vinne Champions League i løpet av et par-tre sesonger, sier TV 2-eksperten Bent Svele til VG.

– Vi må tilbake til 1990-tallet med Frode Kyvåg, Anja Andersen og Camilla Andersen i Bækkelaget og Larvik på vei opp i norsk håndball for å finne noe tilsvarende, sier Bent Svele.

– Larvik hadde sitt hegemoni med norske landslagsspillere. Mange av dem som skulle tilbake til Norge, valgte å gå til Larvik. Nå er det mange ute, men ingen som er på vei tilbake til Norge.

Det er allerede klart at Emilie Hegh Arntzen og Malin Aune forsvinner til den rumenske klubben CSM, mens Hennie Reistad forsvinner til Esbjerg.

– Disse tre må erstattes med kvalitet, og de er det ikke mulig å finne den norske ligaen, samtidig som de norske som er ute, ikke vil hjem nå. Derfor er det naturlig at Vipers gjør dette, sier TV 2-Svele.

Ole Gustav Gjekstad var mangeårig trener for Larvik og sier det sånn:

– Jeg har vanligvis holdt meg til norske og skandinaviske spillere, og nå ser det ut til å være riktig å hente spillere fra lenger sørover i Europa – hvis vi skal være gode nok, sier Vipers-treneren.

– Og målet er å være med å kjempe om Champions League-tittelen?

– Ja, vi har lyst til å være der oppe.

– Du har mange playmakere i troppen nå?

– Ja, og derfor ser jeg nok at vi kommer til å spille litt annerledes håndball nå. De nye liker seg nærmere mål enn de som er på vei ut. Vi har fått inn to veldig kreative spillere i Pena og Gulldén, og det gir nye muligheter.

Nora Mørk har forlenget med Vipers for én sesong til. Linn Jørum Sulland er foreløpig usikker:

– Hun vil nok kjenne litt på hva kroppen tåler, så bestemmer hun seg ut fra det hva hun vil gjøre.