SATSET ALT: Torgeir Bergrem satset det remmer og tøy kunne holde i big air-finalen. Det endte med to fall og utenfor pall. SATSET ALT: Torgeir Bergrem satset det remmer og tøy kunne holde i big air-finalen. Det endte med to fall og utenfor pall. Foto: Rune Petter Ness

Stygt treningsfall endret Bergrems finaleplan: - Det burde ødelagt meg

Torgeir Bergrem var marginer unna det helt store i nattens big air-konkurranse. Men medaljen glapp da han ikke klarte å lande hoppet han ikke hadde trent på.

PYEONGCHANG: Dermed endte det med en sjuendeplass for klæbyggen.

– Litt frustrerende, innrømmer han.

Sebastian Toutant fra Canada tok OL-gullet med 174,25 poeng. Kyle Mack fra USA tok sølv (168,75) og Billy Morgan fra Storbritannia tok bronse (168,00). Bergrem fikk til slutt 131,00 poeng.

Ledet etter første hopp

I finalen natt til lørdag skulle de gjennom tre hopp, der de to beste poengsummene telte. Med Ivanka Trump på tribunen landet Bergrem sitt første hopp, og ble belønnet med 88,50 poeng.

– Hun fulgte med på meg, sier han og gliser.

Det første hoppet holdt til ledelse når alle hadde vært gjennom et run hver.

Ivanka Trump, datteren til USAs president Donald Trump så finalen i snowboard big air. Foto: Rune Petter Ness

Uenige om fallet hemmet ham

Det andre tellende hoppet måtte være et annet triks enn det første, og Bergrem skulle etter planen forsøke seg på en «cab triple cork 1620». Men på torsdagens trening gikk det skikkelig skeis.

- Han slo seg da han forsøkte på den, så vi måtte endre litt inngangen til finalen. Han kom ikke helt rundt, og landet på skulderen sin. Han har hatt vondt et par dager nå. Han kjører fortsatt på, men han har vondt og det har hemmet ham på treningen i dag, sier landslagstrener Per Iver Grimsrud til Adresseavisen.

FALT FRA MEDALJE: Bergrem var nedi snøen i landingen i både andre og tredje run. Foto: Rune Petter Ness

Det er ikke Bergrem enig i.

– Det kan godt hende han tror det gjør det, men jeg mener ikke det. Jeg kjenner det ikke når jeg kjører. Rullegardinen går ned, og jeg kjenner ingenting, sier 26-åringen.

Men det kunne gått verre, medgir han.

– Det gjorde overraskende lite vondt. Da jeg så videoklippet etterpå tenkte jeg at det burde ødelagt meg litt. Men det gikk fint, sier Bergrem.

Skulle byttet før

Uansett forsto han at han ikke kom til å klare trikset i tide til finalen. Derfor bestemte han seg for å nedskalere med en halv rotasjon fra 1620 til 1440.

– Ståle (Sandbech, journ.anm.) kom til meg og sa at jeg burde gjøre det i stedet, og jeg kom frem til at det var det smarteste. Jeg hadde bare ikke tenkt på det, sier han.

– Jeg angrer ikke på at jeg byttet. Bare på at jeg ikke byttet tidligere, sånn at jeg kunne øvd på det på treningen. Da kunne jeg funnet ut av smårusket. Hadde jeg hatt et forsøk til, tror jeg at jeg hadde fått det til, sier Bergrem.

MÅTTE BYTTE: Et fall på trening gjorde at Bergrem måtte endre på planen i finalen. Foto: Rune Petter Ness

– Hvorfor byttet du ikke tidligere?

– Fordi jeg ikke trodde det var nok. Jeg trodde jeg måtte gjøre det andre for å ha mulighet til å hevde meg.

Etter det første hoppet var halve jobben gjort.

– Men du må gjøre to veldig gode hopp. Alle her er så utrolige. Hadde jeg landet det siste, kunne jeg havnet på podiet. Men jeg kan ikke tenke på det, sier han rolig.

STERKEST: Sebastian Toutant vant big air-konkurransen. Foto: Rune Petter Ness

– Nå er det greit, jeg prøvde

Han vurderte aldri å «sikre seg» ved å gjøre et enklere triks i det siste forsøket.

– Jeg sa før konkurransen at enten kommer jeg høyt opp, eller så kommer jeg langt ned. Jeg gidder ikke prøve å komme på fjerdeplass. Da prøver jeg heller å vinne. Jeg hadde blitt mer forbannet om jeg hadde tatt en 1260 (enda en halv rotasjon mindre, journ.anm.) og havnet på fjerde. Nå er det greit. Jeg prøvde, sier Bergrem.

Nå reiser han på ferie til Canada i en uke for litt pudderkjøring. Deretter venter US Open. Etter sesongen skal han ta et steg tilbake og se på hva han skal gjøre fremover.

– Dette knekker meg ikke. Jeg kjører bare snowboard. Jeg elsker det, og kommer aldri til å slutte å kjøre snowboard, sier han.