Norsk stjerne om dopingbråket: - Det burde vært full testing her

ESPN vurderer å endre dopingreglene i fremtiden.

Tiril Sjåstad Christiansen synes det er leit at forhåndssnakket før X Games mest har handlet om doping. - Jeg konsentrerer meg om det sportslige, sier hun. Tiril Sjåstad Christiansen synes det er leit at forhåndssnakket før X Games mest har handlet om doping. - Jeg konsentrerer meg om det sportslige, sier hun. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

OSLO: X Games-festen, som starter for alvor torsdag, har kommet i skyggen av bråket rundt manglende dopingtester under selve konkurransene. Sist søndag trakk Norges Skiforbund seg fra samarbeidet med X Games-arrangørene TV 2 og ESPN.

Antidoping Norge hadde klart sitt apparat, men hele deres plan ble skrotet da arrangøren nektet såkalt in competition testing.

På en pressekonferanse på Oslo Rådhus onsdag formiddag fikk både utøvere og ledere spørsmål rundt kontroversene om dopingtestene.

Den norske twintipstjernen Tiril Sjåstad Christiansen har valgt å konsentrere seg om det sportslige, men sa dette om dopingspørsmålet:

— Jeg har ikke lagt meg oppi det. Jeg var hos skiforbundet i går, med både skipresidenten og sportssjefen min. Det er synd at det oppstår en slik diskusjon mellom forbundet og arrangørene. Men jeg har valgt å konsenterer meg om det sportslige.

De to twintipjentene er blitt uatskillelige

- Hva er utøvernes syn på dette?

— Jeg er selvfølgelig for at det bør testes. Jeg skulle ønske vi ble testet mer. Det er jo for å ta vare på de uøverne som er rene. For de andre idrettenes del er det urettferdig at vi blir de eneste som slipper unna dette på norsk jord.

- Du mener det burde vært full testing?

— Ja, jeg er for det, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

- Skjønner ikke hetsen

Den amerikanske snowboardstjernen Danny Davis la hele skylden på skiforbundene og antidopingbyråene. Men heller ikke han hadde hatt noe imot testing under konkurranse:

— Det ville vært helt fint. Vi er jo vant med det fra type OL og OL-kval. Det jeg ikke skjønner er hvorfor X Games blir hetset av USADA (Det amerikanske antidopingbyrået) og WADA (Verdens antidoping byrå), sier Davis.

— Jeg leser at WADA-sjefen mener X Games sender feil signaler. Men vi gjør jo bare det som vi alltid har gjort, for eksempel under X Games i Aspen. Snowboard er ikke en sport der noen tar prestasjonsfremmende midler for å bli sterkere eller «pumpet opp». Det har ingen mening. For oss er det viktig å være rolige og konsentrerte når vi skal gjøre triksene våre. Dette er bare en politisk- og medieskapt affære. For meg handler dette om at det nasjonale skiforbundet ønsker pengene og overskuddet fra dette arrangementet.

— Snowboard trekker masse TV-seere under OL, og jeg tror det skremmer skiforbundene, la Davis til.

ESPN står på sitt

— Vi har stått på vårt under hele denne prosessen. X Games er et uavhengig arrangement med sine enge regler for konkurranse, forklarte Timothy Reed, visepresident i ESPN og ansvarlig for X Games.

- Synes du det er underlig at arrangementet har fått så mye kritikk på forhånd?

— Vi har vært opptatt av selve arrangementet, hvordan vi skal lage en ordentlig fest for utøverne og tilskuerne. Det er vårt hovedfokus. Vi er kjempefornøyde med den støtten vi har fått fra Oslo kommune og TV 2. - Kommer dere til å endre reglene med tanke på kommende år?

— Det blir å spekulere på noe som eventuelt skal skje. Men vi er villige til å gjøre endringer. Det er en normal del av hvordan vi jobber.

- Er testingen nå god nok?

— Vi har våre egne regler, det er alt jeg vil si om det, sier Reed.

Antidopingsjefen hadde tenkt seg på X Games. Nå er han ikke like sikker.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra:

Vis fakta ↓
X Games-programmet