Disse kvinnene får ikke takle motstanderne: – På tide at vi blir sidestilt med gutta

Tromsø Hockeys eliteserielag for damer får utvisninger dersom de takler spillere på det andre laget. Marte Idrupsen er en av dem som rammes av regelverket.

– TÅLER TAKLINGER: Tromsø Hockeys Marte Idrupsen forstår ikke hvorfor det er forskjellige ulike regler for menn og kvinner i ishockey. – TÅLER TAKLINGER: Tromsø Hockeys Marte Idrupsen forstår ikke hvorfor det er forskjellige ulike regler for menn og kvinner i ishockey. Foto: Lars Eidissen

Hockeylaget er akkurat ferdig med seriespillet i sin første sesong på toppnivå. Men i motsetning til gutta som spiller hockey er det en ting damene ikke får lov til.

– Vi har lov til å ha kroppskontakt i samme retning som motspillerne, men ikke takle dem slik gutta gjør det. Da får vi utvisning, sier Idrupsen.

De forskjellige reglene for kvinner og menn i hockey ble i helga omtalt av Aftenposten. Siden da har kjente idrettspersonligheter som bokser Cecilia Brækhus og fotballspiller Maren Mjelde uttalt seg kritisk til regelverket innenfor hockey til den samme avisen.

– Tåler taklingene

22 år gamle Idrupsen reagerer på at reglene er annerledes.

– Hvis guttene gjør det, hvorfor skal ikke vi få gjøre det? Det er på tide at vi blir sidestilt med gutta, sier hockeyspilleren.

Idrupsen sier regelverket beskytter spillere fra å pådra seg eventuelle skader, men sier hun ikke er i tvil om at hun og lagvenninnene vil kunne håndtere en regelendring.

– Det er bare å få innført dette, fordi vi tåler de taklingene som kommer, sier Idrupsen.

Hun tror de forskjellige reglene kan skyldes «en forventning om at jenter ikke skal spille hardt eller stygt med hverandre».

Idrupsen er en av de som tøyer grensene som ligger der i dag. Hun er den på laget med desidert fleste utvisninger, og har pådratt seg 40 minutter på sidelinja på 19 kamper denne sesongen.

– Med en gang jeg tar en takling må jeg rett i boksen for å sone. Jeg er en tøffing og liker å spille hardt. Så da er det ikke så artig å få utvisninger, sier Idrupsen.

Følger utenlandske regler

Samtidig poengterer hun at forskjellen på hva som tillates med tanke på tøft spill er forskjellig fra 1.-divisjon til eliteserien.

– Jeg merker at terskelen er litt høyere i eliteserien, sier Idrupsen.

I forbundet svarer de følgende til Aftenposten på hvorfor reglene er som de er.

– Vi følger de reglene som gjelder i utlandet. Det mener vi er riktig fordi det vil være dumt å spille hockey på én måte i Norge og på en annen måte i utlandet. Det vil være en ulempe når damelandslaget skal spille VM, for eksempel, sier sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund til Aftenposten.

Tromsø Hockey skal om halvannen uke sørover for å spille NM. Det jobber laget nå for å få finansiert.

– Det koster litt ekstra å reise, og er ikke med i budsjettet. Men vi kommer til å forsøke å dra uansett, sier Idrupsen til iTromsø.