Dette dansende paret fra Nord-Korea gir Kim et stort dilemma

Kunstløpduoen har kvalifisert seg til OL i Sør-Korea, men får de lov til å delta?

KLARTE OL-KRAVET: Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik fra Nord-Korea har klart OL-kravet. Om de får delta under lekene i februar er derimot høyst tvilsomt. KLARTE OL-KRAVET: Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik fra Nord-Korea har klart OL-kravet. Om de får delta under lekene i februar er derimot høyst tvilsomt. Foto: Matthias Schrader / AP

Da den sørkoreanske byen Seoul arrangerte sommer-OL i 1988, fikk ingen utøvere fra Nord-Korea delta. Diktaturet i nord boikottet hele OL.

30 år senere er det Pyeongchang som skal arrangere vinter-OL kommende februar. Sør-Korea ønsker deltakere fra nord velkommen, men foreløpig hadde ingen nordkoreanske utøvere kvalifisert seg.

Fredag endret dette seg, da kunstløpduoen Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik klarte kravet under et stevne i tyske Oberstdorf.

– En mulighet for forsoning

De er hjertelig velkomne til å delta både av sørkoreanske myndigheter og Den internasjonale olympiske komité (IOC). IOC har støttet flere nordkoreanske utøvere økonomisk og praktisk, og IOC har også snakket om å dele ut såkalte «wild cards» til utøvere fra nord.

– Nordkoreansk deltakelse i Pyeongchang vil skape en god mulighet for koreansk fred og forsoning, uttalte Sør-Koreas president Moon Jae-in til CNN nylig.

Den endelige beslutningen ligger nå hos den nordkoreanske OL-komiteen, men per i dag virker en slik deltakelse svært lite aktuell.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un er kjent for å være svært interessert i sport, men forholdet til Sør-Korea er mildt sagt anstrengt. Foto: KCNA / Reuters

Iskaldt forhold

Forholdet mellom Nord-Korea på den ene siden og USA, Sør-Korea og Japan på den andre siden, er iskaldt. USAs president Donald Trump har truet med krig etter en rekke rakettoppskytinger og atomprøvesprengninger fra Nord-Korea.

Blant annet har Nord-Korea skutt opp raketter som har passert japansk luftrom, noe som skaper stor redsel for hva Nord-Korea er i stand til å gjøre.

Ryom Tae-ok (18) og Kim Ju-sik (25) er de første fra Nord-Korea som har klart OL-kravet. Foto: Matthias Schrader / AP

Tilbake til Ryom Tae-ok (18) og Kim Ju-sik (25), som nå altså er de første fra Nord-Korea som har klart OL-kravet. De kom på 15. plass under fjorårets VM, og har i sommer trent i canadiske Montreal under ledelse av franskmannen Bruno Marcotte.

– Bør få OL på sakskartet

Nå venter både de og verden på svaret fra nordkoreanske myndigheter om Nord-Korea vil delta i OL eller ikke. Nord-Koreas leder Kim Jong-un er kjent for å være svært interessert i sport, men forholdet til Sør-Korea er mildt sagt anstrengt.

– Jeg tror det kan være en god idé for Sør-Korea og USA å prøve å få OL på sakskartet. Det hadde vært svært ønskelig med nordkoreanske utøvere i OL, sa Stein Tønnesson til Bergens Tidende for en måned siden.

Han er forsker ved Prio–Institutt for fredsforskning i Oslo–og er ekspert på fred og sikkerhet i Øst-Asia.