Omgitt av trenere, konkurrenter, idrettsledere og gamle storløpere takket han for seg i Holmenkollens skimuseum. Velorganisert og med sin faste pressetalsmann ved sin side rundet Dæhlie av en eventyrlig karriere.

- Jeg synes det var et passende sted, sa Dæhlie.- Nå tar jeg farvel med en livsstil som jeg har hatt i hele min voksne alder.

- Det har vært en prosess å komme til denne beslutningen, men ryggen tåler ikke hardkjøret. Dette har vært fantastiske år, og jeg har ingen grunn til å være bitter, sa Bjørn Dæhlie.Men han innrømmet at han hadde resignert litt mentalt den siste tiden.

Fra sin plass kunne han titte ut over arenaen der han ikke lyktes med et av sine store mål: Å vinne en femmil i Kollen.- Jeg har nok ikke helt skjønt at et ikke blir flere skirenn. Jeg skulle gjerne ha fortsatt. Det er det jeg liker aller best.

Drømmen om å sette punktum i Salt Lake City - stedet der han vant sin aller første internasjonale seniorseier i 1989 - ble ødelagt en augustdag for halvannet år siden. Dæhlie falt under rulleski-trening, braste over et autovern og havnet i steinrøysa - med skader nede i ryggen.

Innstilt på detHelt siden da har karriereslutten rykket nærmere. Ikke alle tok avgjørelsen like lett. Sønnen Sivert (snart sju år) gråt seg i søvn da han fikk beskjeden.- Han har nok vært mer opptatt av at jeg skal gå fort på ski enn jeg selv i det siste, sa Bjørn Dæhlie.Nå kan han satse fullt og helt som forretningsmann. I imponerende stil maktet Dæhlie å kombinere idrett og business gjennom flere sesonger.- Jeg vet ikke helt hvordan dagene vil se ut, men jeg er involvert i en kleskolleksjon og "Gutta på tur"-prosjektet, sa Dæhlie som også har investert i eiendom og hytter.

Bare rosDæhlie ble overøst med ros fra alle hold. Tidligere landslagstrener Åke Jönsson trumfet gjennom at Dæhlie skulle være med til Calgary-OL i 1988.- Jeg møtte ham første gang under en treningssamling på Vang. Jeg la merke til en som gikk som en rakett ute i sporet. Det var Bjørn. Vi opplevde mye morsomt sammen, sa Jönsson.- Han var med på å løfte oss andre. Han var en rakett som fikk fart på systemet, sa Vegard Ulvang.

Dra veksler påSkipresident Jan Jensen håper at man kan dra nytte av Dæhlies kvaliteter også i framtiden.- Han har vært en ener i det kanskje beste tiåret for norsk idrett noen gang. Derfor er også denne dagen litt vemodig.- Jeg ønsker selvfølgelig at Bjørn kan finne tid til langrennssporten også framover. Han er jo godt i gang med sitt barnerenn på Nannestad, sier Jensen til NTB.Jensen tror ikke Dæhlies fravær vil svekke landslagets tilgang på sponsorer.– Men det gjenstår jo å se, la han til.