Ståle Sandbech, her under trening i Tøyenparken denne uken, er usikker før helgens Big Air-konkurranse. Ståle Sandbech, her under trening i Tøyenparken denne uken, er usikker før helgens Big Air-konkurranse. Foto: Ørn E. Borgen

Slik vurderer ekspertene de norske vinnersjansene i X Games

Én profil er usikker, men sjansen for norsk seier i herrenes Big Air-konkurranse er fortsatt god.

I forkant av arrangementet i Oslo måtte Silje Norendal trekke seg etter å ha skadet armen i Sør-Korea. Nå er det usikkert om Norges andre store snowboardprofil, Ståle Sandbech, rekker å sette sitt preg på X Games.

22-åringen skulle i utgangspunktet kjøre både Superpipe og Big Air, men etter et fall i Wyller torsdag risikerer han å gå glipp av begge konkurransene.

– Det er en strekkskade, og mest sannsynlig så dropper han trening i dag. Han håper at kneet føles såpass bra at han kan kjøre kvalifiseringen og selve konkurransen, sier landslagssjef Thomas Harstad til Aftenposten i går kveld.

Mange kandidater

Undersøkelsen på Olympiatoppen viste at 22-åringen har fått en førstegrads strekk på det indre leddbåndet i kneet. Ifølge Harstad vil ikke det å trosse smertene og kjøre helgens Big Air-konkurranse kunne føre til forverring av skaden.

22-åringen fra Rykkinn er en av de største profilene i snowboardsirkuset. For nordmenn flest er han kjent som sølvvinner under OL i Sotsji, men Sandbech har også fire medaljer fra X Games på CV-en. Men skulle konkurransen ryke, er det flere norske kandidater til å vinne i Tøyenparken. Kvalifiseringen er i dag, mens finalene er i morgen.

– Ståle er kanskje den største favoritten med tanke på merittene og rutinen hans, men alle de andre guttene har triks på samme linje som det han har. Marcus Kleveland, 16-åringen, er helt rå. Markus Olimstad kan overraske. Mons Røisland, som nylig sikret tredjeplass i Aspen, er selvsagt rå og Torgeir Bergrem er alltid god, sier TV 2s snowboardekspert Jonas Greve.

– Nordmennene er en stor styrke. De har alle en sjanse til å vinne. Du har mange bra amerikanere og canadiere, men nordmennene er et lag med bare god utøvere, sier den amerikanske stjernen Danny Davis om det norske laget.

Tror det vil prege Sandbech

Også tidligere topputøver og nåværende TV 2-ekspert, Andreas Ygre Wiig, mener det finnes mange vinnerkandidater i det norske laget.

– Det er flere norske som kan hevde seg i toppen. Vi har Torgeir Bergrem som har kjører utrolig stabilt for tiden, og Mons Røisland tok bronse i Aspen. Marcus Kleveland er også en kandidat. Han er veldig ung, men på full vei oppover. Han trenger bare å stabilisere resultatene sine på et høyt nivå.

– Hvem av de norske har du mest troen på?

– Mons Røisland vil jeg faktisk si. På det nest siste hoppet i Aspen, i slopestyle, hoppet han switch backside trippel cork 1620, som er et ekstremt vanskelig triks, sier Ygre Wiig.

Hva gårsdagens fall vil bety for Ståle Sandbech, synes han er vanskelig å vurdere.

– Det kommer veldig an på om han kjenner på skaden når han står på toppen eller ikke. Man blir vant til å kjøre med skader og man klarer å glemme det. Får han beskjed fra fysio og lege om at det ikke er fare for å forverre skaden, vil nok det hjelpe ham veldig, sier TV 2-eksperten.

Det er ikke bare de norske snowboardguttene som skal i aksjon i Tøyenparken. Også jentene samt fristilkjørerne skal konkurrere. I sistnevnte klasse er Tiril Sjåstad Christiansen blant de aller største favorittene.

VIDEO: Her trener Tiril Sjåstad Christiansen til X Games

Vis fakta ↓
Nordmenn i Big Air