Når OL er ferdig søndag 21. august, går det ikke lenge før paralympicsutøverne inntar Rio de Janeiro. Men i dag er det krisemøte.

Den internasjonale paralympicsarrangøren (IPC) har innkalt borgermesteren i Rio til et møte, skriver nettstedet insidethegames, som virkelig er inside når det gjelder hva som skjer i og utenfor OL og Paralympics.

De neste lekene, som skal starte allerede 7. september, sliter økonomisk og på mange andre måter. På grunn av OL, som er et meget stort økonomisk løft, har noen av pengene som skulle gått til Paralympics blitt brukt til å dekke utgifter i sommerlekene. Dermed er arrangøren alt for sent ute med å betale regningene sine til Paralympics.

Ett av de problemområdene som dukket opp var at bassenget ble grønt og det måtte renskes opp. Men det kommer alltid uforutsette utgifter når et arrangement er så omfattende som her.

Må dekke reiseutgifter

Og det som haster mest nå er å betale utgifter til deltagernes reiser. Det er påmeldt 170 nasjoner, blant dem Norge, men 50-60 kan komme til å måtte trekke seg av denne grunn. Russland skal uansett ikke være med. Den nasjonen ble utesteng på grunn av doping.

— Jeg har vært klar over denne situasjonen. Brasil har måttet kutte ned på flere ting i OL, blant annet åpningseremonien og på enkelte arrangementer. Vi kjenner til de økonomiske problemene. Jeg har snakket med Phil Craven som er president i IPC, og jeg tror ikke Paralympics er i fare, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Han har kommet tilbake til Norge etter å ha vært i Rio, men følger godt med fra hjemmebanen.

— OL går bra, og det blir større tilskuermasser etter hvert, utfordringen er å kutte kostnader. Og det samme må gjøres i Paralympics.

Følger tett opp

Heiberg forteller at IOC hele tiden har vært på OL-arrangøren og bidratt til at det skal gå bra. Det samme gjør IPC.

— Vi har alle slitt, og årsaken er økonomien i Brasil, som er blitt vanskeligere, sier han.

I London for fire år siden ble Paralympics en gedigen suksess. Funksjonshemmede utøvere fra hele verden skal snart konkurrere i de samme anleggene som OL-utøverne i Rio.

IPC og Rio må "bare" finne noen løsninger på problemene som er oppstått.

— Forventer at det bli dratt i land

— Jeg visste ikke at det var mulig å ta midler fra budsjettet i Paralympics og overføre til OL. Det er jo helt uhørt. Det er jo to ulike arrangementer. Det kan jo ikke være sånn at Paralympics kan gå konkurs, for å redde OL, sier roeren Birgit Skarstein.

Hun kom hjem fra precamp i Frankrike i går, og liker ikke de meldingene hun hører.

Birgit Skarstein er klar for Paralympics. Foto: NTB Scanpix

— Jeg forventer at IOC og IPC sørger for at begge arrangementer blir dratt i land på en OK måte.

Skarstein sier at hun ikke hadde hørt noe om dette.

— Jeg forholder meg til avreisedato 31. august. Vi har trent med Paralympics som mål i lang tid, og lagt inn formtopp som skal treffe der. Skulle det skje noe, en utsettelse for eksempel, forventer jeg at vi får beskjed, slik at vi kan gjøre de nødvendige endringene i treningsprogrammet for å justere formtopp. Men det aller viktigste er selvsagt at Paralympics går sin gang, sier Skarstein.