Stavanger Oilers taper millioner på tomme seter i DNB Arena

Det er flere hundre ledige seter i DNB Arena når Oilers spiller kamp. Det koster.

Det var god plass i DNB Arena da Oilers møtte Sparta tirsdag kveld. De tomme setene koster klubben dyrt. Det var god plass i DNB Arena da Oilers møtte Sparta tirsdag kveld. De tomme setene koster klubben dyrt. Foto: Kristian Jacobsen

Etter 20 hjemmekamper i DNB Arena denne sesongen, er publikumssnittet 3685. Det er nedgang sammenlignet med de to foregående sesongene.

I fjor snittet Oilers på 4004 på 22 seriekamper, mens det året før der igjen var 4079 i snitt på Oilers' hjemmekamper. I tillegg kommer sluttspillet.

Kapasiteten i Oilers' storstue er på 4250. Og hvert ledige sete koster.

– Det gjør det absolutt. I kalenderåret 2017 var vi så gode at vi i NM-sluttspillet på våren tok gull på bare syv hjemmekamper. Det var en inntektssvikt sammenlignet med året før. Og i høst var vi ikke gode nok slik at folk ikke kom på kamp. Det er jo litt ironisk. Samlet sett for 2017 hadde vi 2,5 millioner kroner lavere billettinntekter enn forventet, sier daglig leder i Stavanger Oilers, Kjetil Bøe, til Aftenbladet.

Sparta var motstander i DNB Arena tirsdag. Det endte med tap for Oilers som før kampen hadde to seire på rad. Foto: Kristian Jacobsen

Pengemaskinen blør

Oilers er en pengemaskin, i tillegg til at laget de siste årene har vært landets klart beste hockeylag og en gullgrossist.

Men selv om Oilers-konsernet omsetter for rundt 100 millioner kroner i året, og har et sponsorbudsjett på rundt 50 millioner, så merkes det at stadig flere seter blir stående tomme når pucken droppes på Tjensvoll.

Stavanger Oilers AS gikk i minus i 2017, men totalen for konsernet ender i pluss. Men det rynkes i pannen over at billettinntektene blir mindre.

– Én ting er billettinntektene som går tapt. Men vi har også andre inntekter i arenaen: I supporterbutikken, kiosker, restauranter og barer, samt VIP-områder. Det går noen hundre kroner bort der. Tar vi et snitt på 160–170 kroner pr. billett, og det folk bruker penger på i arenaen, så får du et tall. Vi hadde 15 hjemmekamper før jul, så kan du gange det med 300 kroner for hver tilskuer, og så gange det med de ledige setene. Det er klart det er penger, sier Bøe.

Med et snitt på 3685, betyr det 565 tomme seter. Og 565 tomme seter ganget 300 kroner i tapte inntekter, ganger 15 hjemmekamper, gir 2.542.500 kroner i tap bare i høst. Det er penger som til syvende og sist skal balansere regnskapet i Oilers.

Heller ikke da serieleder Storhamar var på besøk i november var det fullt i DNB Arena. I snitt står 565 seter tomme når Oilers spiller hjemmekamp denne sesongen. Foto: Anders Minge

Vurderte å øke kapasiteten

– Jeg tenker at det er mer trist med tomme seter enn at det blir mindre penger. Det er vårt ansvar som eiere å sørge for at laget blir så godt at det blir rift om plassene igjen. Det ansvaret tar vi. Men det er fortvilende at det står såpass mange tomme seter i hallen. Det er ikke sånn det skal være.

Det er ikke mer enn halvannet år siden vi vurderte om vi skulle øke kapasiteten. Det snur fort i idretten, sier Oilers-eier Tore Christiansen.

Det jobbes med å få folk tilbake. Oilers har vært flinke til å utvikle produktet sitt. Det er "hockey and heels" som er damenes aften, det er såkalt bamsebonanza, rookie-ticket – som er nytt av sesongen, for å nevne noe. Oilers-tanken er å tilby publikum mer enn bare ishockey.

– Kanskje vi må tilpasse oss en annen hverdag. Det jobber vi med hele veien. Vi ser på de faste kostnadene våre for å se om vi kan gjøre endringer slik at vi står mer stabilt i forhold til dette og tåle en sånn svikt. Den har vi tålt i år, for totalt går vi i pluss. Men for driftsselskapet er det et negativt resultat. Men ikke dramatisk med tanke på omsetning, opplyser Bøe.

Ikke krise

Spørsmålet er om det bare er nok for Oilers å bli et vinnerlag igjen? Mot Sparta tirsdag var det ned på jorden igjen etter to strake seire og etterlengtet optimisme.

Sparta vant 3–1 og Oilers klarte ikke å følge opp to gode prestasjoner. Selv om bunnivået er høyere nå enn i høst, var dette et skritt tilbake.

Men enn så lenge er det midler nok i Oilers-systemet til å drive som i dag.

– Oilers som selskap og konsern, med eierne våre i ryggen, er solid. Det er en betydelig egenkapital i konsernet. Men vi har også et bygg vi skal forvalte, som vi eier og har gjeld på som skal nedbetales. Slik det er nå kan vi holde driftsbalansen vi har i mange år. Sånn sett er det ikke krise, sier Bøe.

Oilers har i fem de fem siste regnskapsårene levert betydelig overskudd.