Derfor får ikke Oilers-importen spille: – Han begynner å bli utålmodig

Brock Trotter (31) venter fortsatt på at arbeidstillatelsen skal innvilges. Men den ligger fortsatt i kø hos UDI.

Brock Trotter på Oilers-trening onsdag. Han blir med til bortekampen mot Lillehammer torsdag, men aner ikke om han får spille. Brock Trotter på Oilers-trening onsdag. Han blir med til bortekampen mot Lillehammer torsdag, men aner ikke om han får spille. Foto: Kjetil Flygind

Hva er det som tar så lang tid, er det mange Oilers-supportere som spør seg.

Svaret er like byråkratisk kjedelig som det er enkelt: Ting tar tid.

31-åringen fra Canada har ikke bare smurt seg med tålmodighet, han har badet i det. Onsdag er det to uker siden han landet på Sola. Men har ennå ikke fått papirene godkjent som han trenger for å kunne ikle seg Oilers-drakten i kamp.

– Han begynner å bli utålmodig nå, sier sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

Fra kontoret sitt i DNB Arena har han forsøkt å få svar på hvorfor det drøyer. Utlendingsdirektoratet (UDI) melder tilbake at de håper det skal gå i orden «i løpet av de nærmeste dagene».

Brock Trotter avbildet i DNB Arena like etter at han kom til Stavanger for to uker siden. Brock Trotter avbildet i DNB Arena like etter at han kom til Stavanger for to uker siden. Foto: Fredrik Refvem

Ulik praksis

– Det er klart det er surt når du kommer her på kamp og håper du skal få spille, men så må du heller bruke en time i styrkerommet.

– Det må være frustrerende for dere også?

– Ja klart det. Vi vil jo svært gjerne ha han på banen. Det hadde definitivt vært en tilvekst for oss. Han ser bra ut på trening, sier Higson.

Saken er denne. I Stavanger, Oslo og Kirkenes, forklarer Higson, byer der det er størst arbeidsinnvandring i Norge, må søknader om arbeidstillatelse gjennom kvernen hos UDI. Det tar rundt 14 dager.

I motsetning til i andre byer, der det er lokalt politi som innvilger en såkalt tidlig arbeidsstart for utenlandske statsborgere som ønsker å jobbe i Norge. Slik som for eksempel en ishockeyspiller fra Canada i dette tilfellet.

Det betyr at spilleren er spilleklar mer eller mindre umiddelbart etter at tidlig arbeidsstart er godkjent, og lisens og annet papirarbeid hos forbundet er i orden.

Brock Trotter i samtale med Oilers-trener Pål Gulbrandsen på onsdagens trening. Brock Trotter i samtale med Oilers-trener Pål Gulbrandsen på onsdagens trening. Foto: Kjetil Flygind

Blir med til Lillehammer

Forskjellen er da at selve prosessen med å få selve tillatelsen godkjent hos UDI, slik som i Oilers’ tilfelle nå, kan ta flere måneder ettersom køen er lang og søknadene er mange.

Men dette får likevel ingenting å si rent praktisk for den det gjelder ettersom lokalt politi allerede har gitt tillatelse til å starte arbeidet.

Det er her Oilers «taper» på at de må gjennom denne kvernen hos UDI. Tidligere var det politimyndighetene i Stavanger som godkjente tidlig arbeidsstart, men den ordningen er det slutt på.

– Nå er det kun det det står på. I det øyeblikket han får arbeidstillatelsen innvilget, får han spilletillatelse fra forbundet, da er han spilleklar. Når den mailen ramler inn tar det fem minutter så er han klar. Forbundet trenger kun en bekreftelse på at han får lov å jobbe i Norge, så utsteder de spilletillatelsen, vi betaler lisens, så er han «good to go», sier Higson.

Han sier Trotter trolig blir med til Lillehammer torsdag i håp om at papirene går i orden innen kampen starter.