Skiforbundet opphever X Games-avtalen med TV 2

Er kritiske til mangelen av dopingtester.

SISTE NYTT:

Norges Skiforbund sendte søndag et brev til TV 2, arrangøren av X Games i Oslo, der de informarte om at avtalen mellom partene brytes. Det skjer kun tre dager før konkurransene starter.

Årsaken er at regelverket for antidopingen ikke blir fulgt under konkurransene. TV 2 har ikke sørget for at det er tillatt å dopingteset utøverne i forbindelse med konkurranse, noe som var en forutsetning da avtalen ble signert i fjor vår.

Det var VG som omtalte saken først.

Skipresident Erik Røste. Foto: Richard Sagen

— For Norges Skiforbund er det umulig å ha en avtale med arrangøren når det ikke gjennomføres dopingtester i forbindelse med konkurransene. NSF har nulltoleranse når det gjelder doping og det er grunnleggende og helt avgjørende for oss at WADA-koden og idrettens regelverk for dopingtester blir fulgt på alle idrettsarrangement i Norge, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.Reglene i WADA-koden sier at utøverne skal kunne testes i konkurranser, men siden X Games ikke står på terminlisten, er det opp til arrangøren å sørge for at utøverne skal kunne bli dopingtestet. Det har ikke TV 2s medarrangør ESPN gjort.

Det har ikke lyktes Aftenposten å få en kommentar fra TV 2, men til VG sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes at alle utøverne kan testes ettersom de har FIS-lisens.

— Dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har formidlet NSF sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene, sier Sandnes til avisen.

Nordmennene kan fortsatt delta

Oslo kommune har bevilget 42 millioner kroner til X Games og skiforbundet skriver videre at de beklager at dopingtester ikke blir gjennomført og at de føler de må avbryte avtalen.

Opphevelsen får ikke konsekvenser for de norske utøverne, som fortsatt kan delta i konkurransene.

— Utøverne er underlagt dopingreglene i internasjonale konkurranser gjennom lisensen de har i FIS (Det internasjonale skiforbundet). De er en del av et system der de kan testes året rundt og utøverne er også gjennom landslagsavtalen forpliktet til å overholde bestemmelsene tilknyttet antidoping i alle typer aktivitet, sier sportssjef Christopher Frankum.