– Det er veldig, veldig kult og veldig gøy. Jeg har vært en sliter ganske lenge, så det er veldig gøy å endelig få betalt for det, sier Mowinckel til VG og fortsetter med å fortelle om sin suverene avslutning på rennet:

– Det har gått veldig bra på treningene her og jeg har blitt veldig komfortabel. Det er veldig varmt og slushete nederst. Men de hadde fått bort de verste slagene, og da var det mye lettere å få med fart hele veien nedover.

Mowinckel kjørte fra startnummer 4 inn til en soleklar ledelse på 0.77 ned til østerrikske Mirjam Puchner som ledet.

– Jeg merker at jeg har kommet tilbake der jeg var før skadene, og så må jeg bare bygge derifra. Og jeg vil egentlig si at det er et steg forbi der jeg var med første pallplass i utfor. Og så er det jo en ny sjanse i morgen allerede, sier moldenseren.

– Det var fantastisk. For en avslutning. Der viser hun kvalitetene sine i det siste partiet, sier NRKs ekspertkommentator Nina Haver-Løseth.

Molde-jenta kjørte jevnt godt nedover, og hadde en fantastisk avslutning som ingen hadde vært i nærheten av å matche.

– Det er kult å være i en posisjon hvor man preger rennet, sier Mowinckel.

Og det så det ikke ut som konkurrentene bak hellet skulle klare. Favoritt etter favoritt i sveitsiske Corinne Suter og italienske Sofia Goggia kom i mål langt bak den norske fartskanonen, før tsjekkiske Ester Ledecka kom på startnummer 8.

FANTOM AVSLUTNING: Ragnhild Mowinckel leverte en meget solid avslutning i Crans Montana lørdag. Foto: Marco Trovati / AP

Det tsjekkiske multitalentet, som har OL-gull i både alpint og snowboard, hadde grønne tider og ledet fra topp til bunn. Ledecka kjørte inn til ny ledelse med 21 hundredeler.

Men det var kun tsjekkeren som klarte å tukte Mowinckels fantastiske omgang. Nærmest var østerrikske Cornelia Hütter, som kjørte i mål 21 hundredeler bak moldenseren igjen. Dermed sikret fartsfantomet fra Molde sin første pallplassering i utfor i verdenscupen.

Hun har også et OL-sølv i disiplinen fra 2018. Hennes beste plasseringer i utfor i verdenscupen var tre 6.-plasser. Alle fra 2018-sesongen.

Mowinckel var også nest raskest på begge utfortreningene i Crans Montana torsdag og fredag.

KUNNE FEIRE: Ragnhild Mowinckel kunne strekke armene i lufta og feire sin første pallplass i utfor i verdenscupen. Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / EPA

Tilbake i toppform

29-åringen har slitt med å komme seg tilbake fra skademarerittet hvor hun røk korsbåndet to gangen i høyre kne – først i mars 2019, deretter i november samme år.

Det holdt henne ute av spill i 638 dager før hun gjorde skadecomeback i desember 2020 i franske Courchevel.

Resultatene i etterkant av skadene har vært veldig varierende, og moldenseren slet med å komme seg tilbake til toppnivået hun hadde før skadene.

Men i desember 2021 løsnet det da hun kjørte ned til 2.-plass i super-G-rennet i franske Val d’Isere. Etter det har hun vist gryende form og kjørte inn til 5.- (storslalåm), 6.- (super-G) og 14.-plass (utfor) i OL.

FØRSTE SEIER: Inni Wembstad (21) etter hennes første seier i E-cup i Crans-Montana. Foto: Privat

Debuterte i verdenscupen

Inni Holm Wembstad (21) debuterte lørdag i verdenscupen med en 41.-plass i Crans Montana. Asker-jenta fikk prøve seg på det øverste nivået etter at hun kjørte inn til seier og andreplass i europacuprennene (nivå to i alpint) i den samme bakken forrige helg.

– Det er utrolig gøy. Vi står med åpne armer for at det er flere jenter som vil kjøre fart. Inni har gjort det utrolig bra med å komme inn her. Så er det å komme over den kneiken med å debutere og så begynne å tenke på det man skal gjøre, forteller Mowinckel og fortsetter:

– Det er en større overgang fra europacupen til verdenscupen. Så handler det å bygge seg opp der også. Fortsetter hun som hun gjør tror jeg det blir veldig gøy fremover.

Wembstad har hatt en tøff vei til verdenscupen med ME-sykdom og mye opptrening. Før 21-åringen ble syk, var hun blant de beste i sitt årskull. Etter alle årene med sykdom og treningsstopp måtte Wembstad også innse at hun ikke lenger var i toppen.

Les hele historien hennes HER!

– Først sammenlignet jeg meg med de som jeg var på nivå med før jeg ble syk, og der var det stor forskjell. Jeg måtte lære meg å sammenligne meg med de jeg var på samme nivå som etter at jeg ble syk, og så jobbe meg selv opp fra det.

I dag er Inni Wembstad bedre enn hun noen gang har vært.

PS! Mowinckel og Wembstad skal også kjøre utfor i samme bakke klokken 10:00 søndag. Rennet ser du på NRK.