Hennes beste resultat i Grand Slam-sammenheng før årets Wimbledon-turnering var en kvartfinaleplass i French Open 2021, mens tunisiske Ons Jabeur (27) er den første fra den arabiske verden til å nå finalen i en av de fire store turneringene.

De vant hvert sitt sett og måtte til et tredje og avgjørende, der Jabeur havnet tidlig bakpå med et brudd mot seg, men så ut til å utligne med flere breakballer på stillingen 3–2 i tredje sett.

Rybakina sto imidlertid mesterlig imot breakballene og brøt selv neste game, før hun servet inn til 6–2 og Kasakhstans første Grand Slam-seier i singleformatet noensinne.

På tribunen satt flere celebriteter som hertuginne Kate, «Top Gun»-aktuelle Tom Cruise og tidligere Wimbledon-vinner Billie-Jean King.

Russiske og belarussiske idrettsutøvere ble nektet å delta i Wimbledon grunnet Russlands invasjon av Ukraina, men Rybakina er som mange andre kasakhstanske tennisspillere født i Russland – nærmere bestemt Moskva.

– De trodde på meg. Jeg har vært en kasakhstansk spiller i lang tid, forklarte Rybakina da hun ble spurt om hvorfor hun representerer dem i tennissammenheng etter semifinaleseieren over Simona Halep torsdag.

Hun byttet nasjonalitet i 2018 og representerte Russland fram til det. Dermed ville tilfeldigheten det til at hun ikke ble utestengt fra årets Wimbledon, men attpåtil vant.

«Kasakhstan vant i dag. Russland tapte», skriver den profilerte tennisjournalisten Ben Rothenberg på Twitter.

– Jeg forventet ikke å være i uke to og nå står jeg igjen som vinner, sa hun etter å ha sikret trofeet – og la tydelig rørt til at hun «ikke ville vært her» uten sine foreldre.

Jabeur var på sin side mer fattet etter finaletapet, og sa at hun elsker turneringen, er veldig trist etter tapet – men at tennis bare tillater én vinner.

– Jelena stjal tittelen min, men det går fint, spøkte hun.