Russland får stille med så mange deltakere som presidenten i landets OL-komité, Alexander Zjukov, hevdet tidligere torsdag. I en pressemelding skriver IOC at de har oversendt en liste med 271 godkjente utøvere til Russlands nasjonale olympiske komité.

Etter at McLaren-rapporten avslørte statsstyrt doping i Russland, oppnevnte IOC et panel bestående av tre personer som skulle gå gjennom listen av påmeldte russiske deltakere og komme med en endelig avgjørelse om hvem som får lov til å delta i lekene i Rio de Janeiro.

Panelet, som består av Ugur Erdener, leder av IOCs medisinske og vitenskapelige kommisjon, Claudia Bockel fra IOCs utøverkommisjon og Spanias IOC-medlem Juan Antonio Samaranch, har tatt sin avgjørelse på bakgrunn av de enkelte internasjonale særforbundenes beslutninger for hver enkelt utøver.

IOC understreker at russiske utøvere bare får delta i OL dersom de innfrir en rekke dopingkrav som komiteen har fastslått. Ingen utøvere som tidligere er tatt eller utestengt for doping, får konkurrere i Brasil.

Ingen friidrettsutøvere

Blant annet har Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) besluttet å utestenge samtlige 68 russiske utøvere. Det gjør at en rekke utøvere som aldri har vært anklaget for dopingbruk, ikke får konkurrere i Rio.

Zjukov liker dårlig at profiler som Jelena Isinbajeva utestenges samtidig som tidligere dopingutestengte utøvere fra andre land får delta i OL.

— Vi synes det er urettferdig at enkelte russiske utøvere som Isinbajeva og Sergej Sjubenkov, som aldri er blitt anklaget for doping, ikke får konkurrere i mesterskapet, sa han på en pressekonferanse torsdag.

Nye godkjente navn

I tillegg til friidrettsutøverne, er også samtlige russiske vektløftere utestengt fra sommerlekene i Brasil. Samtidig har en rekke personer som i utgangspunktet ble utestengt, nå fått grønt lys, deriblant to svømmere, en kanopadler og en seiler.

Torsdag ble det bekreftet at elleve judoutøvere, elleve boksere og det russiske kvinnelandslaget i håndball får delta. Det internasjonale turnforbundet opplyser i en pressemelding at 20 utøvere er klarert av IOC for OL-deltakelse.

Russlands OL-tropp på 271 utøvere er den minste siden landet sendte 159 utøvere til OL i Stockholm i 1912. OL i Rio de Janeiro åpnes formelt når OL-ilden tennes på Maracanã stadion fredag kveld. (©NTB)