Bunnsolid Oilers imponerte i treningskamp: – Det begynner definitivt å ligne på noe

Oilers gnistret i én periode mot Villach fra Østerrike i treningskampen i Maribor. Det la grunnlaget for en sterk og fullt fortjent seier.

Oilers leverte en meget solid kamp da de slo østerrikske Villach 5–2 i treningskampen i Maribor onsdag kveld. Her fra oppvarmingen før pucken ble droppet i Slovenia. Oilers leverte en meget solid kamp da de slo østerrikske Villach 5–2 i treningskampen i Maribor onsdag kveld. Her fra oppvarmingen før pucken ble droppet i Slovenia. Foto: Bent Stangvik, Oilers

VILLACH-OILERS 2–5

Stavanger Oilers tok kommandoen fra start mot det østerrikske eliteserielaget EC VSV fra Villach i slovenske Maribor onsdag kveld. Kommandoen beholdt de helt til sluttsignalet lød etter 3. periode.

Jacob Lagacé og resten av Oilers-laget leverte høyoktan-hockey i 1. periode og avgjorde langt på vei kampen etter de første 20 minuttene.

Etter tre perioder sto det 5–2 på tavlen i Maribor.

Det var skjønnhetsfeil, ting å rette på her og der, men Oilers leverte en solid kamp. Og ikke minst fikk de spilt med hele sitt offensive arsenal.

Kampen ble oppstykket grunnet alle utvisningene til Villach. Men Oilers holdt konsentrasjonen oppe og spilte på seg godt med selvtillit etter to tap i England og Skottland sist helg.

– Dette var absolutt en solid kamp av oss, det var meget bra, sier en fornøyd Oilers-sportssjef Pål Haukali Higson til Aftenbladet på telefon fra Maribor.

– Det var en ekstremt god 1. periode. Vi var samlet over hele banen, vi fikk se at spillemønsteret satt og vi opptrådte som et kollektiv. Det var på plass i alle faser av spillet, sier Higson.

Oilers var også effektive foran motstanderens mål. Godt anført av flere av sine beste spillere i den enden av banen.

Sterkt kollektiv

– Vi er mest opptatt av at det kollektivet systemet skal fungere nå, at folk vet hvor de skal være på banen til enhver tid, men vi ser at vi har individualister som kan gjøre noe ekstra og skape noe ut av ingenting.

– Det begynner definitivt å ligne på noe, slår sportssjefen fast.

Etter to tap sist helg fikk Oilers et godt svar på det de har jobbet med i hele august. Higspn tror akkurat det teller mer enn selve seieren.

– Spillerne var fornøyde og blide etter kampen. Du vil jo alltid vinne, men det som nok gir mest selvtillit er opplevelsen av at ting stemmer. Spillerne kjente at vi har et sterkt kollektiv, de vet hva medspillerne foretar seg og de vet at de kan stole på hverandre. Da kommer selvtilliten.

Han sier Oilers kom fra kampen med minimalt med mén etter at Villach tok for seg og satt utvist i tide og utide.

– Det ble en litt rar kamp, de var udisiplinerte, og spillerne våre ble frustrerte. Men vi er fornøyde med gjennomføringen og jeg tror alle kjenner at dette var en god kamp å spille.

Oilers´trenerduo Todd Bjorkstrand (t.h.) og hans assistent Juha Kaunismäki like før kampstart i Maribor. Foto: Bent Stangvik, Oilers

Lagacé-show

Oilers fikk en drømmestart på oppgjøret med tre kjappe scoringer midtveis i 1. periode.

Mens Villach pådro seg utvisning etter utvisning, takket Oilers for mulighetene og satte to pinner i overtall.

Nykommer Jacob Lagacé fra Canada, en av spillerne det forventes mye av i DNB Arena i år, scoret Oilers´to første mål.

Først satte han pucken kontant i mål etter et lekkert pass fra bak mål av rekkekompis Mario Lucia. Målet kom i spill fem mot fem.

Ikke lenge etter fulgte samme mann opp med en klinisk avslutning i overtall etter at Johannes Johannesen satte ham opp i fin posisjon. Lagacé tverrvendte og sendte håndleddsskuddet helt oppunder tverrliggeren og i mål.

Villachs målvakt fikk knapt med seg hva som skjedde.

Markus Vikingstad sørget for at Oilers ledet 3–0 etter at han nærmest spaserte upresset inn foran keeper og satte pucken opp i hjørnet på backhand. En finfin scoring i overtall.

Oilers-assistent Juha Kaunismäki gir spillerne en siste brief før kampstart. Foto: Bent Stangvik, Oilers

Morley endelig i spill

Like før periodeslutt reduserte Villach til 1–3 etter at et skudd fra blålinjen i overtall ble styrt i mål på bakre stolpe bak Henrik Holm.

Oilers startet 2. periode i undertall, men kom seg greit unna uten baklengs. Med fem spillere på isen var Mats Larsen Mostue farlig frampå og Oilers var svært nær å sette sitt fjerde for kvelden.

Men i en periode av kampen med høyt tempo, skulle nummer fire komme likevel. Even Myreng Kjellesvik økte til 4–1 etter en fin finte og et smart skudd midtveis i perioden. David Morley noterte sitt første poeng (selv om det ikke teller ennå) da han og Stephan Vigier sto for pasningene ved scoringen.

Villach pådro seg enormt med utvisninger, til lagets store frustrasjon. Men var også effektive de gangene det var Oilers som satt utvist. Laget reduserte nok en gang da Larsen Mostue satt i to minutter.

2. periode var jevnere enn 1. periode, men Oilers hadde fortsatt bra kontroll på oppgjøret.

Sendt i garderoben

Magnus Hoff fikk en takling mot hodet på egen blålinje et stykke ut i 3. periode. Det likte lagkompis Robin Haglund Mathisen svært dårlig og sto opp for Hoff. Men Villach-spilleren som taklet Hoff, var et par vektklasser for stor for Oilers-spilleren og fikk delt ut et par karameller før han ble sendt rett i garderoben.

Det var det ingenting å si på.

Oilers fikk fem minutter i overtall etter hendelsen, men klarte ikke å utnytte overtallet. Det spilte liten rolle, for like før slutt satt nummer fem.

Villach pådro seg en utvisning for n´te gang i kampen. Og Brandon Burlons skudd fra dypt i sonen ble ekspedert i mål av Stephan Vigier.

Dermed endte kampen 5–2 til Oilers. Laget virker å være i rute til seriestart.

Allerede i morgen torsdag er det ny kamp. Denne gang mot EC KAC fra Klagenfurt.

PS! Lagene spilte tre mot tre «sudden death» for treningens skyld etter at kampen var slutt. Ingen av lagene scoret i spilleforlengelsen.

KAMPFAKTA

Villach – Stavanger Oilers 2–5 (1–3, 1–1, 0–1)

Ledna Dvorana Tabor, Maribor

Mål:

1. periode: 0–1 Jacob Lagacé (Lucia, Mostue), 0–2 Lagacé (Johannesen, Lane) (PP), 0–3 Markus Vikingstad (Ulrikesen, Lane) (PP), 1–3

2. periode: 1–4 Even Myreng Kjellesvik (Vigier, Morley), 2–4 (PP)

3. periode: 2–5 Stephan Vigier (Burlon, Lucia) (PP)

Oilers´lag:

Målvakt: Henrik Holm (Jonas Wikstøl)

Backer:

1. backpar: Dennis Sveum, Brandon Burlon

2. backpar: Johannes Johannesen, Patrick Ulriksen

3. backpar: Daniel Bøen Rokseth, Mats Larsen Mostue

Ekstra back: Even Myreng Kjellesvik.

Forwards:

1. rekke: David Morley, Stephan Vigier, Markus Søberg

2. rekke: Peter Lorentzen, Kristian Forsberg, Phil Lane

3. rekke: Mario Lucia, Jacob Lagacé, Markus Vikingstad

4. rekke: Magnus Hoff, Jonas Djupvik Løvlie, Henrik Medhus

Ekstra forward: Robin Haglund Mathisen