I månedsskiftet mellom august og september hadde norske langrennsløpere en tre uker lang periode med trening i høyden. De dro først til Livigno, deretter til Lavazé høyt oppe på fjellet overfor finalebakken i Tour de Ski.

Høydetilpassing er nødvendig, sier eksperter og trenere. Ikke minst når OL-konkurransene skal gå i 1800 meters høyde. Luften er tynn, og det er fort gjort å dumme seg ut.

Hadde null erfaring

Det bryr Heidi Weng seg ikke så veldig mye om. Hun har et svært avslappet forhold til trening i stor høyde.

– Jeg tror liksom at man kan prestere selv om man ikke har vært noe særlig i høyden. Det gjorde jeg selv under OL i Sotsji, følte at jeg klarte å prestere. Jeg hadde null erfaring med høyde den gang, og det gikk bra.

I Sotsji tok hun bronse i et mesterskap hvor norske utøvere ikke hadde størst problemer med høyden, men gliden på skiene. Dette var første og eneste året at Heidi Weng gjennomførte et skikkelig treningsregime i høyden slik det er anbefalt av eksperter. Det består av minst tre tre ukers opphold i høyden.

Åpningsfarten viktigst

Det handler ikke bare om å samle røde blodlegemer, men også venne kroppen til å yte under tynnluftsforhold. Å samle erfaring er viktig for kjennskap til hvordan egen kropp reagerer under mer ekstreme forhold.

Men Heidi Weng ønsker ikke å gjøre dette til et problem i det hele tatt.

– Det eneste er at det er viktig å passe på åpningsfarten. Jeg kjenner liten forskjell på om jeg trener høyt oppe eller nede. Det eneste er vel at pulsen blir litt høyere.

Helt konge

Det er helt andre grunner en fysiologiske effekter som gjør at hun stortrives på treningsleir i italienske alpelandskap.

– Jeg synes det er helt konge å være her. Jeg elsker å ha det sånn som jeg og vi har det her. Det at det er lite folk og lite fører til at jeg slapper bedre av da enn på steder hvor det er mye støy. Jeg hadde kanskje ikke dratt på en sånn øde plass dersom det hadde vært ferie. Men dette er jo ikke ferie for oss.

En som bryr seg litt mer om hvordan forberedelsene til Beijing-OL skal være, er trener for det norske laget Ole Morten Iversen. Han har forskningsrapporter om høydetrening liggende på nattbordet.

– Nå er ikke jeg så veldig opphengt i at det blir nøyaktig antall døgn slik det blir anbefalt. Men jeg føler at vi har veldig god kontroll på forberedelsene.

Hente erfaring

Han er klar på at det som det norske langrennslandslagene nå gjør, ikke er tradisjonell høydetrening slik det har vært gjort før.

– Tradisjonelt har det på slike høydesamlinger vært mye og rolig trening. Og noen forsiktige hardøkter. Hensikten med vårt opplegg nå har vært å kjøre noen økter som er litt hardere, som er mer konkurranselikt slik at vi kan kjenne på hvordan kroppen faktisk fungerer i høyden.

Han er enig med Weng at det er en del andre faktorer som er minst like viktige som den tynne luften.

– Det handler om fantastisk fine treningsforhold i nye flotte omgivelser. Vi kommer derfor til å trene på plasser som dette [Lavazé] selv om det ikke skulle være mesterskap i fremtiden i høyde. Men kanskje blir ikke oppholdene på tre uker i slengen, sier Ole Morten Iversen.