Hver helg gir Aftenposten-sporten deg anbefalinger om filmer, serier, podkaster eller bøker.

Fotball er alltid vært en eller annen form for business. Penger har alltid byttet hender mens sporten har gått sin gang.

Men på 1990-tallet skjedde noe som fikk snøballen til å rulle. Man kan argumentere for at den snøballen banet vei for pengegaloppen man ser i dagens fotball.

Over fire episoder på én time hver forteller «Premier League – en helt annen liga» historien om oppstarten og de første årene til verdens mest populære fotball-liga. Utviklingen skulle endre fotballen for alltid.

Pengenes inntog

På begynnelsen av 90-tallet lette «de fem store» (Liverpool, Everton, Tottenham, Arsenal og Manchester United) etter måter de kunne dra inn en større andel av fotballens pengepott. De fikk med seg resten av toppdivisjonen på å lage en «superliga».

Det siste høres kanskje kjent ut ...

Dokumentarens første episode tar for seg hvordan forretningsmannen Rupert Murdoch og Sky Television sikret seg TV-rettighetene. Man får se intervjuer med flere av de involverte i prosessen. En artig sekvens med journalist Michael Crick bidrar til nyansering. For ikke alle var like positive til Murdoch og Premier League-klubbenes planer. Konsekvensene for de mindre klubbene er i beste fall underrepresentert her.

Men Murdoch og Sky fikk viljen sin. Og med det fikk Premier League-klubbene millionene de ville ha.

United-show

Dokumentaren forsøker å forklare hvordan pengene endret fotballen. Hvordan opportunister som Blackburn-eier Jack Walker fikk sitt lag til topps. Et annet kapittel tar for seg måten glamouren rundt ligaens stjerner vokste til et helt nytt nivå, uten at alle håndterte det like godt.

Men det er liten tvil om at det er Manchester United som vies mest plass. For noen seere kan det nok bli litt vel mye. Man sitter tidvis med en følelse av å se på en DVD med United-høydepunkter. Samtidig er det ikke helt unaturlig at de får plass. Ingen klubb preget Premier Leagues barndom i like stor grad.

Den siste episoden tar for seg at Arsène Wengers inntog i Arsenal endret selve konkurransen, uten å gå veldig inn på hvorfor metodene hans var revolusjonerende på det tidspunktet.

Manchester United-fansens kamp for å hindre at Rupert Murdoch skulle kjøpe klubben er også med. Overtagelsen ble stoppet, ettersom myndighetene mente det å eie både den største rettighetshaveren og klubben ville brutt med konkurranselovgivningen.

Glazer-familien skulle imidlertid lykkes med sitt oppkjøp noen år senere.

Dypdykk eller oppsummering?

Problemet med dokumentaren «Premier League – en helt annen liga», er at den ikke helt vet hva den skal være. Noen ganger prøver den å forklare hvordan opprettelsen av Premier League og den påfølgende pengeinnsprøytingen endret fotballen.

Andre ganger er den en ren oppsummering av sesongene 1992/1993 til og med 1998/1999, med stort Manchester United-fokus.

Dette er ikke nødvendigvis en dårlig dokumentar. Her er det både underholdning og ting å lære. Ikke minst om hvordan fotballen fikk sitt kommersielle gjennombrudd. Følgene av det ser vi den dag i dag.

Men de kunne med fordel gått dypere inn på hvorfor og hvordan det skjedde. For målene har vi sett før.

Du kan også se disse dokumentarene:

Maggie Nichols er «Athlete A». Foto: POOL / Reuters

«Athlete A» – Netflix

Den amerikanske turneren Maggie Nichols er «Athlete A». Her står hun og flere andre amerikanske turnere frem med sine historier om hvordan legen Larry Nassar forgrep seg på dem og svært mange andre. Men skandalen var større enn som så.

Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN

«Icarus» – Netflix

Filmskaper Bryan Fogel skulle lage en dopingdokumentar. Han ville undersøke hvor mye raskere han syklet ved hjelp av doping. Derfor tok han kontakt med Grigorij Rodtsjenkov i russisk antidoping.

Det førte til at Fogel ramlet over en av idrettshistoriens aller største skandaler.