NISO organiserer idrettsutøvere i Norge. Og blant de norske hopperne er støtten unison til mannen som ledelsen i Skiforbundet ønsker å fjerne etter 17 år i jobben.

Maren Lundby og Daniel André Tande er bare noen av dem som har signert et opprop, med beskjed om at Skiforbundet må snu.

– Utøverne er klokkeklare i denne saken, og de representerer en viktig stemme som Skiforbundet bør lytte til, sier NISO-leder Erlend Hanstveit til VG.

Han våknet opp til nyheten om at LO-leder Peggy Hessen Følsvik (60) kritiserer Skiforbundet og gir Clas Brede Bråthen en massiv støtteerklæring lørdag morgen.

Hanstveit og NISO er av samme oppfatning.

– Det er ikke ofte vi opplever så unisone tilbakemeldinger fra utøverne som det vi ser nå. Da bør de lyttes til. Skiforbundet må på en langt bedre måte svare for hvorfor denne beslutningen er tatt. Utøverne fortjener en mer troverdig forklaring, sier han.

– Ser du en mulighet for at Clas Brede Bråthen kan komme til å fortsette i jobben?

– Det håper vi, men det blir spekulasjoner. Vi følger saken tett og er spent på den videre utviklingen.

Leder av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, Alf Tore Haug, signerte først en forlengelse av Bråthens kontrakt i sommer. Men generalsekretær Ingvild Bretten Berg gjorde aldri det samme, og den ble derfor ikke realisert.

Deretter kom beskjeden om at kontrakten aldri vil bli forlenget: Bråthens forhold til Bretten Berg og skipresident Erik Røste skal stå i veien for dette. Og nå har også Alf Tore Haug snudd:

«De siste ukene har prosessen blitt vanskelig av årsaker alle involverte må ta sin del av ansvaret for. Dette dreier seg om interne forhold som blant annet samarbeidsform mellom de ulike aktørene hoppadministrasjonen må forholde seg til» skrev han i en pressemelding lørdag morgen.

Haug understreker at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra mediene. VG har sendt hopplederen spørsmål om hvorfor han har snudd, men kommunikasjonssjef Espen Graff sier de ikke ønsker å kommentere utover lørdagens pressemelding.

VIL FJERNE BRÅTHEN: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste. Foto: Annika Byrde

Clas Brede Bråthen har blitt kjent som en frittalende idrettsleder som har kjempet for kvinnehopp de siste årene.

– Jeg har sagt klart fra om dette, både internt og eksternt, ut fra prinsippet om åpenhet. Det er åpenbart at dette er blitt lite verdsatt i ledelsen av Skiforbundet, sa han til VG fredag.

«Clas Brede Bråthen vet utmerket godt at årsaken til at han ikke er tilbudt ny kontrakt fra 1. mai 2022, ikke handler om åpenhet og likeverd i hoppsporten», svarte generalsekretær Ingvild Bretten Berg og president Erik Røste i Skiforbundet.

Fredag avslørte VG også at Bråthen har sendt inn søksmålsvarsel til Skiforbundet: Han krever fast jobb etter 17 år på midlertidige kontrakter.

– Denne problemstillingen kjenner vi igjen fra individuelle idrettsutøvere også, og står høyt på arbeidslisten til NISO og LO: Når man har stått 17 år i jobben og opptrer som en yrkesutøver, så mener vi at man skal ha et bedre vern enn hva som ofte er tilfelle i dag, sier NISO-leder Erlend Hanstveit.