RIO DE JANEIRO: Karsten Warholm fortsetter å imponere med sine holdninger – både på og utenfor banen. Han evner å se seg selv i et større bilde.

Golfstjernen Rory McIlroy trakk seg fra OL på grunn av frykt for zikaviruset. Da han etterpå ble spurt om han ikke burde ha stilt opp for å gi PR til golfen, svarte nordiren at han spilte golf for å vinne turneringer og majorer – ikke for å skaffe oppmerksomhet.

KOMMENTAR FRA RIO: Derfor taper kvinnene aller mest på dopingkulturen.

Blir gjerne forgrunnsfigur

– Det svaret var ikke akkurat etter min smak. Jeg vil si at min største oppgave er å drive PR for norsk friidrett. Ikke bare oppgave, det er noe jeg ønsker. Jeg ønsker å se meg selv blomstre, og jeg ønsker å se folkene rundt meg blomstre. Det å være en del av et større lag, det er det jeg ønsker. Kan jeg være en forgrunnsfigur også for mediene – og selvfølgelig også på banen – er det bra, sier 20-åringen, som løper forsøk i ettermiddag norsk tid.

I år er Filip Ingebrigtsen norsk friidretts største stjerne. Tett bak følger Henrik Ingebrigtsen, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Karsten Warholm og Amalie Iuel.

Jobben begynner nå

Warholm er i sprudlende humør som alltid. Intervjuene i utøverlandsbyene går unna som elegante forsøksheat. Også en diskusjon om norsk fotball får for mye oppmerksomhet sammenlignet med friidretten blir han gjerne med på.

– Et spennende spørsmål. Det kunne vi ha diskutert en time. Jeg tror jeg skal trå litt forsiktig. Fotball fenger mange, og jeg liker fotball selv også. Men vi må vel dele litt, ikke sant? Sånne ting kan snu fort. Det var ett mesterskap, og så var hele Norge interessert i sjakk. Vi må bare løfte nivået vært, så blir det bra, dette.

MER OM WARHOLM: Norges friidrettskomet vet ikke at han allerede er nummer 11 i verden ...likevel er det mange som oppfordrer ham til å gjøre noe helt annet.

"Starstruck" én gang

— Jeg syns den yngre garde jobber bra. Det gjelder bare å holde koken. Det er nå jobben begynner, sier Warholm, som bare én gang er blitt "starstruck" i OL-leiren. Det var da tikampdrømmeren møtte tikampstjernen Ashton Eaton.

Karsten Warholm har stor respekt for tikjemperen Ashton Eaton. Foto: REUTERS

— Jeg har sett United på Old Trafford og vært på konsert med Rihanna, men det var litt ekstra å møte Eaton, fastslår en som selv er verdensmesteren i tikamp. Men ikke for seniorer...Tidligere hadde ikke Dimna-gutten kommet nærmere Eaton enn sokkemerket ved samme navn. Men han nærmer seg de store. 20-åringen løp seg til EM-finalen i sin første sesong som langhekkløper. Og i NM tok han kongepokalen i år som i fjor.

11. best i verden

Uten at det har fått så mye oppmerksomhet, har Karsten Warholm faktisk løpt seg opp til 11. plass på verdensstatistikken denne sesongen. Det vil unggutten helst fleipe bort når vi bringer temaet på bane. Han ønsker ikke å gjøre presset større enn det er. For 11. plass betyr at i teorien skal OL-debutanten være i semifinalen.

– Jeg fikk en utladning etter EM, men NM viste at formen er fin. Nå har det bare handlet om å samle overskudd, sier Warholm, som nødig vil snakke om mål.

– Jeg er inne i min første sesong med 400 meter hekk. Det er et interessant prosjekt.

Meget interessant, Karsten Warholm!