RIO DE JANEIRO/OSLO: — Når tiden er så veldig mye bedre enn den tidligere rekorden, så blir man litt skeptisk, det er jo klart. Men det må man få lov til å være. Sånn er det alltid når noen er så rå, sier Ingrid Kristiansen.

Den tidligere langdistanseløperen så rekordløpet på TV-skjermen. Etioperen gikk ut i forrykende tempo, men senket aldri farten. Norske Karoline Bjerkeli Grøvdal slo sin egen personlige rekord og ble nummer ni, men ble likevel tatt igjen med en hel runde av Ayana.

Kristiansen var overrasket over hvor hardt vinneren gikk ut fra start. Etiopiske løpere har, ifølge den tidligere verdensrekordholderen, hatt som vane å starte roligere for så å lade opp til en sterk spurt.

— Håper det er gjort på redelig vis

Vinnerløpet var på 29.17,45. Dermed knuste hun Wang Junxias 23 år gamle rekord med over 14 sekunder. Den forrige rekordholderen har i ettertid innrømmet at hun ble tvangsdopet av sin egen trener da hun slettet Ingrid Kristiansens rekord.

Ingrid Kristiansen satte verdensrekord på 10.000 meter i Oslo i 1986. Foto: NTB SCANPIX

— Det er veldig farlig å si noe som helst om dette, men det har vært veldig mye dopingsnakk i den senere tid. Russerne er blitt hengt ut, men det er også blitt funnet mye rart i den afrikanske leiren. Det vil nok helt sikkert bli stilt spørsmål rundt rekorden, men jeg velger å håpe og tro at dette er gjort på ærlig og redelig vis, sier Kristiansen.

Også den svenske utøveren Sarah Lahti, som ble nummer 12 på fredagens 10.000 meter, sår tvil rundt den suverene vinneren.

Svenske Sarah Lahti (til venstre) stiller spørsmål rundt hvordan den etiopiske verdensrekordholderen kan være såpass suveren. Foto: Jonas Ekströmer, NTB Scanpix

— Jeg tror ikke helt hun er 100 prosent. Det er for lett for henne, du ser ingen ansiktsuttrykk, hun bare kjører på. Vi andre kjemper for livet og så stor forskjell kan det ikke være, sier Lahti til Aftonbladet.Ayana selv hadde et glassklart svar da hun ble konfrontert med skepsisen på pressekonferansen etter konkurransen.

— Min doping er Jesus. Jeg er krystallren, sa hun.

Velger å tro henne

En av de norske trenerne som vet mest om langdistanseløping, Jack Waitz, velger en litt mer diplomatisk tone.

— Det var et enormt løp, og hun slo en verdensrekord satt av en løper som beviselig var dopet (kinesiske Wang Junxia). Da er det klart at mange lurer, og det har kommet frem at det har foregått mer snusk enn det vi har trodd. Men jeg velger å tro at det er mulig med mye trening og talent. Hun har vært fremragende også tidligere i år, og det var gode forhold. De satte jo perser nesten hele gjengen, sier Waitz.

— Jeg velger å tro at Ayana er en fantastisk løper, men at det skulle være mulig å løpe 10.000 meter så fort var det vel ingen som hadde tenkt seg.

Heller ikke Johan Kaggestad kaster seg på dopingpratet.

— Når du har pers på 5000 meter på 14,12, er det ikke unaturlig at du løper 10.000 på 29,17. Det stemmer godt, det. Men alltid når utlendingene løper godt, så begynner vi å lure. Hun løper som en gudinne teknisk, og hun har løpt milevis hele livet. Afrikanerne har en helt annen utholdenhetsbakgrunn enn de europeiske jentene. Ayana løper godt hver gang hun stiller opp. Det var en stor opplevelse, sier Kaggestad.

Grøvdal: - Tenkte ikke så mye på rekorden

Ingrid Kristiansen tror utviklingen på distansen også kan være en årsak til den fantastiske tiden, men har full forståelse for at enkelte kan heve øyenbrynene.

— Det kommer til å bli stilt spørsmål, og det er ikke veldig rart, sier hun.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til ny bestenotering på fredagens 10.000-meter. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

For norske Karoline Bjerkeli Grøvdal ble det også rekord. Hun slo sin tidligere bestenotering med ni sekunder.— Jeg tenkte ikke så mye på verdensrekorden, men det er fantastisk å løpe så fort. Jeg sprang mitt løp og for min plassering, og som det ble så kunne jeg ikke ha blitt bedre enn nummer ni. Men niendeplass blant verdens beste løpere er kult. Nå gleder jeg meg til forsøk på 5000 meter, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

26-åringen får ros fra Ingrid Kristiansen etter 10.000-meteren i Rio.

— Det Karoline gjorde var veldig bra. At hun setter personlig rekord i en olympisk finale må vi være fornøyde med. Hun har mye å gå på, og holder hun seg frisk fremover så kan det bli veldig bra, sier den tidligere løpedronningen.