Den folkekjære artisten Halvdan Sivertsen gikk ut av Aspmyra og trodde ikke sine egne øyne. Det gjorde heller ikke resten av Fotball-Europa.

6–1 over Roma 21. oktober ga gjenklang helt ned til den italienske hovedstaden. Det fortsatte med 5–1 sammenlagt over Celtic.

Motstanderne i Europa har fått kjenne stormkastene fra Bodø/Glimt det siste halvåret. Nå er suksessen kronet med kvartfinaleplass i Europa Conference League.

Men de kommende kampene mot Roma handler ikke bare om semifinaleplass eller rundt 20 millioner kroner mer i klubbkassen for laget fra Nord-Norge.

De to kampene mot den italienske storklubben kan få enorm betydning for norsk klubbfotball i årene som kommer.

– De prestasjonene vi gjør i Europa, gjør at norsk fotball kommer opp på et høyere nivå. Vi får bedre rangering, vi får flere lag inn i Europa og synergien er enorm med tanke på utvikling av spillere og salg av spillere, sier trener Kjetil Knutsen i Bodø/Glimt.

Men hva betyr egentlig Bodø/Glimts suksess i Europa for norske klubber?

Dårlige år

Noen er ikke like begeistret, men de fleste skjønner at Glimt-triumfene hjelper andre også.

Norge kjemper en hard kamp om å få flere plasser i europacupene. Der avgjør rankingen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Bodø/Glimts resultater denne sesongen har allerede sendt Norge oppover rankinglisten. Og mange av landene over Norge på rankingen har ikke lenger lag med i sluttspillet i Europa.

– Det er ganske mange land som ligger jevnt. Det er små ulikheter på poengene. Noen gode prestasjoner skal til, sier sportssjef Øystein Neerland i Norsk Toppfotball.

I øyeblikket ligger Norge på 20. plass. Denne plasseringen baserer seg på resultater over de siste fem sesongene.

Seier mot José Mourinho (t.v.) og Roma vil sende Norge forbi danskene på Uefas ranking. I høst ydmyket Knutsen og hans Bodø/Glimt den italienske storklubben. Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Vi drar med oss noen dårlige år ennå. Det som Molde gjorde i fjor, og Bodø/Glimt gjør i år, gjør at man kan klatre og komme inn i bedre turneringer, sier Neerland.

Norges nåværende plassering gir en plass i Champions League-kvalifiseringen i 2023/24-sesongen og tre i Conference League, slik det også var denne sesongen. Men det kan endre seg.

Det er topp 15 på UEFA-rankingen som vil gi en endring for norsk klubbfotball. Det er også grensen for å få to plasser til kvalifiseringen til Champions League, en plass til kvalifiseringen i Europa League i tillegg to til kvalifiseringen til Conference League. Den rankingen vil også kunne gi kortere vei inn i Europa for seriemesteren, gjennom færre kvalifiseringsrunder.

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen mener norsk fotball må få samme selvtillit som de har i dansk fotball. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Men det er nå kort vei oppover rankingen for Norge:

  • Vinner Bodø/Glimt hjemme mot Roma, passerer Norge både Tyrkia, Kroatia og Danmark på UEFA-rankingen. Det betyr at Norge da er på 17. plass, ettersom en seier betyr 0,5 rankingpoeng.

  • Vinner de også bortekampen, vil Norge kunne passere Tsjekkia, dersom Slavia Praha taper begge sine kvartfinalekamper i Conference League. Da vil Norge ligge på 16. plass.

– Selv om pengestrømmen i Conference League er litt lavere enn i Europa League og mye lavere enn i Champions League, teller det poengmessig veldig bra for de nasjonene som deltar der, sier Neerland.

I tillegg er det dukket opp et uavklart spørsmål: Hva skjer med russiske og ukrainske lag i årene som kommer grunnet invasjonen i Ukraina?

Russiske klubber er utestengt fra alle internasjonale turneringer på ubestemt tid. Samtidig herjer krigen i Ukraina. Spørsmålet er om ukrainsk klubbfotball vil bli spilt igjen på lang tid.

Russland ligger på 10. plass og Ukraina på 12. plass på Uefa-rankingen. Hva som skjer med disse nasjonene fremover, kan få direkte innvirkning på norsk fotball.

Knutsen er uansett er klar på at det burde legges best mulig til rette for norske klubber som spiller i Europa. Dette skapte debatt tidligere i sesongen da datoen for Bodø/Glimts cupkamp mot Aalesund ble flyttet.

– I Danmark har de den selvtilliten med landslag og klubblag at de er konkurransedyktige. Det må vi også få i norsk fotball, sier Knutsen.