Bare uker før den langvarige striden rundt salget av Leangen travbane skulle avgjøres i voldgiftsretten, har DNT gitt voldgiftsretten beskjed om at de ikke blir med videre.

Hva som skjer med den andre saksøkeren er ennå uklart. Midt-Norge Travforbund skal møtes i neste uke for å avgjøre om de kjører saken videre alene.

- Vi har ikke diskutert hva vi gjør ennå, men det vil skje i neste uke. MNTF jobber med å finne en minnelig løsning, men et forlik synes ikke være enkelt. Begge parter står et stykke fra hverandre fortsatt, sier nestleder i styret i MNTF, Kjetil Oksvold.

Koster millioner

Et flertall i MNTF holder fast på at Leangen travbane skal selges og at en ny travbane skal etableres et annet sted i Sør-Trøndelag. Her er Klæbu det mest aktuelle alternativet, men også Melhus og Orkdal er på banen.

Den saksøkte motparten, Redd Midt-Norsk Travsport, mener forutsetningene for vedtaket ikke lenger oppfylt og har bedt om at salget omgjøres. Dermed var det opp til voldgiftsretten å avgjøre om salget skulle omstøtes eller godkjennes.

Utfordringen er at prosessen rundt salget allerede har tappet midtnorsk travsport for rundt ti millioner kroner, og en ny millionsmell på en kostbar voldgiftssak frister heller ikke partene. Driftsselskapet Leangen Travbane AS og Leangen Eiendom lider under denne prosessen, og kan neppe bære en rettssak økonomisk.

Prisgitt saksøker

- Det er klart at økonomien bekymrer oss. Derfor jobber vi også med en forlik, sier Oksvold.

Talsmann Ole Martin Woldseth i Redd Midt-Norsk Travsport er enda tydeligere. Han mener MNTFs ledelse har påført travsporten i Midt-Norge milliontap på en meningsløs prosess.

- Som saksøkt er vi nå prisgitt saksøker (MNTF). Vi kan ikke trekke oss og må bare avvente hva som skjer videre.

I avtalen rundt salget går det frem at partene, både kjøper og selger, må forholde seg til en eventuell rettslig avgjørelse. Så langt tyder det på at det kun er en voldgiftsdom som kan avgjøre striden. Begge parter hevder her at de har gode kort på hånda, men spørsmålet om økonomi likevel kan avgjøre saken uansett hva som blir et eventuelt rettslig utfall.

DNT vil foreløpig ikke kommentere saken. Det er likevel kjent at DNT, og totalisatoransvarlig Norsk Rikstoto, sterkt misliker prosessen i Trøndelag. For selv om DNT har trukket seg som saksøker, risikerer «moderselskapet» fortsatt å sitte med regningen etter en rettssak.

Overtar aksjer

Etter det Adresseavisen erfarer kan en økonomisk redningsaksjon fra DNT koste Leangen noe av styringen dersom DNT gjør krav på aksjer i Leangen Travbane eller eiendomsselskapet.

Det som er like krevende for midtnorsk travsport, er vilkårene som Rikstoto har satt for å godkjenne en totalisatorbane utenfor Leangen. Det må nemlig sannsynliggjøres at interessen;

Styrke spillvirksomhet i regionen

Styrke travsporten rekruttering til hesteeiere og oppdrettere

Egnet ny arena og beliggenhet tilsvarende potensial som flerbruksarena som Leangen.

En lokalisering med minst like stort verdipotensiale som nåværende plassering av Leangen.

Prosjektet skal leveres uten økonomisk risiko for travsporten.

Økonomisk driftsmessig balanse må sannsynliggjøres.