Big Air på Tøyen var et av de store høydepunktene under X Games i Oslo. Her fra onsdagens trening. Big Air på Tøyen var et av de store høydepunktene under X Games i Oslo. Her fra onsdagens trening. Foto: Ørn Borgen

TV-giganten ESPN vil ha nytt X Games til Oslo

Utøverne vil tilbake, og nå kan de få viljen sin.

TV-giganten skal vurdere både nytt mesterskap og det store dopingspørsmålet de neste ukene.

— Vi håper at vi får muligheten til å gjøre dette igjen. Vi skal evaluere hvordan dette har gått og se på potensialet for flere arrangementer i Oslo, sier Timothy Reed, visepresident i ESPN og ansvarlig for X Games.

Han har tidligere fortalt om at han stiller voldsomme krav til egne arrangementer. Oslo, som har trukket mye publikum, har ifølge Reed levert til hans standarder.

Timothy Reed i ESPN vil tilbake til Oslo. Her fra pressekonferansen på Rådhuset onsdag. Foto: NTB Scanpix

— Absolutt. Jeg mener at hvis vi ser på publikum, bildene som ble laget, hvor gøy utøverne og publikum hadde det, så er det ting vi ser etter. Til slutt føltes det som et veldig vellykket arrangement, sier Reed.

Utøverne vil tilbake

— Jeg har aldri kjørt foran et lignende publikum. Jeg tror alle utøverne er enige om at det har vært et rått arrangement, og at vi håper at det kommer tilbake neste år, sa freeskikjører Øystein Bråten etter å ha svevet inn til femteplass i lørdagens konkurranse på Tøyen.

Høydepunktet for mange var Tirli Sjåstad Christiansens gull på Tøyen lørdag, der 20-åringen ble rørt til tårer etter å ha vunnet foran 20.000 tilskuere, venner og familie.

— For meg er det rå følelser. Slike øyeblikk er "priceless", sier ESPN-toppen.

Tidligere snowboardprofil Terje Håkonsen har vært til stede under X Games i Oslo. Han har også gjennom sitt selskap Sahr vært involvert i år få arrangementet til Norge. Håkonsen mener det har vært veldig vellykket, og at det har vært en god smakebit.

— Man kan tenke alle de andre tingene man kan gjøre om det kommer tilbake til Oslo. I tillegg til det vi har sett nå finnes det det både motorsport og slopestyle, sier han.

X Games i Oslo startet med heftig diskusjon rundt ESPNs holdning til dopingtester. Både Ski- og Snowboardforbundet trakk seg ut av avtalen med TV 2 bare dager før det hele startet. Det er fortsatt en problematikk om Oslo skal få arrangementet tilbake til byen.

Lite konkret om testing

— Om det blir et nytt X Games i Oslo,mener jeg er opp til samarbeidspartnerne TV 2 og Oslo kommune. Det viktigste for idrettsorganisasjonen er at de overholder internasjonale dopingbestemmelser, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

Han har bare fått sett deler av X Games på TV, men sier at det han har sett har vært "fint". Han anmoder Oslo kommune om å stille testing av utøverne i konkurranse ufravikelig forutsetning dersom de skal bevilge penger til arrangementet i fremtiden.

Som tidligere er Timothy Reed veldig lite konkret på spørsmål om problemstillingen.

— For oss var vi fra begynnelsen konsentrert om å lage et bra arrangement. Vi ville vise at X Games er noe bra for utøverne, for dem som kommer til det, og er en bra hendelse for alle som kommer dit.

- For mange er det et absolutt krav med testing av utøverne i konkurranse. Vil det hindre et nytt X Games i Oslo?

— Det er et annet spørsmål vi kommer til å gå inn på de neste ukene, sier han.