Norsk dopingtopp holdt møte med russerne i Oslo: – Vi har satt en del krav

Rune Andersen møtte medlemmer av det russiske friidrettsforbundet forrige uke.

Rune Andersen leder det internasjonale friidrettsforbundets oppfølging av Russland i etterkant av dopingutestengelsen. Rune Andersen leder det internasjonale friidrettsforbundets oppfølging av Russland i etterkant av dopingutestengelsen. Foto: ERIC GAILLARD / X00102

I 2016 ble det russiske friidrettsforbundet utestengt fra alle internasjonale friidrettskonkurranser. I år har kun et fåtall russere fått delta på stevner. Disse 19 utøverne har måttet delta under nøytralt flagg.

Mandag i forrige uke hadde Rune Andersen et møte med blant annet presidenten i det russiske friidrettsforbundet og en av rådgiverne til den russiske sportsministeren på Hotel Continental i Oslo. Der ble veien videre diskutert med blant andre den russiske friidrettspresidenten, skriver insidethegames.

– De har fremgang, slår Andersen fast til Aftenposten.

– Møter flere og flere krav

Bakgrunnen for utestengelsen er blant annet McLaren-rapporten som kom i 2015. Den slo fast at det hadde vært statlig finansiert doping i Russland de siste årene.

Også dopingvarsler Julia Stepanova (tidligere Rusanova) har meldt fra om omfattende dopingbruk i russisk friidrett. Stepanova har stått frem og fortalt hele sin historie fra innsiden av friidrettsfamilien i landet. Det har blant annet ført til at hun har måtte forlate landet og nå bor på hemmelig adresse.

Andersen, som er spesialrådgiver i Antidoping Norge, har fått oppgaven med å følge opp det russiske friidrettsforbundet. Det var i den forbindelse møtet i Oslo fant sted.

– Vi diskuterte fremgangen og hvordan Russland igjen skal få lov til å delta i internasjonale konkurranser i forkant av et møte i Det internasjonale friidrettsforbundet 26. november. De jobber hardt. De møter flere og flere av kravene vi har satt til dem, sier Andersen.

30 punkter må oppfylles

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har satt en rekke krav for at Russland igjen skal få delta i internasjonale konkurranser.

Blant annet må de ha et system for å ivareta varslere som forteller om doping.

– Vi har satt en del krav. Det er bortimot 30 punkter som må oppfylles. Mange av punktene er veldig omfattende og detaljerte. For eksempel må de endre hele strukturen, få nytt styre og en ny administrasjon, sier Andersen.

Andersen forteller at de mer eller mindre har kontinuerlig kontakt med det russiske friidrettsforbundet.

– Møtet vårt ga oss muligheten til å sette fingeren på hvilke punkter de fortsatt må jobbe mer med. Ulike utfordringer blir diskutert etter hvert som de utvikler sitt antidopingsystem, sier Andersen.

– Gjør en fantastisk jobb

Andersen er lederen av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av IAAF i 2015.

– Rune (Andersen, red.anm.) gjør et fantastisk arbeid gjennom sitt engasjement og sin rettferdighetssans. Han kan ekstremt mye om dette teamet, og det er vi veldig fornøyde med, sier president i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, til Aftenposten.

Videre viser han til at spørsmål som er knyttet til møtet i Oslo må rettes til Rune Andersen.

Andersen skal legge frem referater fra møtene med Russland til det internasjonale friidrettsforbundet senere denne måneden.

– Jeg kan ikke si så mye konkret. De har progresjon. De jobber hardt for å få det til. Vi avslutter ikke vårt arbeid før alle kriteriene er oppfylt, slår Andersen fast.

– Kan du si noe om hvor lang tid det vil ta?

– Det spørsmålet har jeg fått i lang tid. Det har vært OL og VM. Det er hele tiden spørsmål om når. Jeg rapporterer først og fremst til IAAF i november. Jeg kommer med en anbefaling, så får vi se om de aksepterer den anbefalingen.

Aftenpodden Sport: Håper Northugs trener er mer smart enn dum