UTVIDET SAMLINGEN: Sverre Lunde Pedersen tok bronsemedalje i allround-EM, hans første medalje fra et europamesterskap. UTVIDET SAMLINGEN: Sverre Lunde Pedersen tok bronsemedalje i allround-EM, hans første medalje fra et europamesterskap. Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

Lunde Pedersen mener formpilen hans kan bety VM-trøbbel for Kramer og Roest

«Umulige» Sven Kramer (32) var igjen for sterk, da Sverre Lunde Pedersen (26) sikret sin første EM-medalje. I VM håper han å kunne hamle opp med legenden.

– Jeg er fornøyd med min første EM-medalje, og jeg er godt fornøyd med helgen. Jeg har hatt en bra helg.

Det sier Fana-løperen Sverre Lunde Pedersen som søndag ettermiddag, etter 17.000 meter fordelt på fire distanser og to dager på uteisen i italienske Collalbo, kunne bøye seg frem og få sin første EM-medalje om halsen.

Bronsen fra allround-EM gjør at han nå har både OL-, VM- og EM-medaljer i samlingen.

Men det er kun fra de olympiske lekene at 26-åringen har fått det edleste metallet, for i EM og VM har de oransjekledde nederlenderne igjen og igjen snytt ham for seieren.

I helgens allround-EM var skøyteikonet Sven Kramer, nærmest som alltid, sterkest da han tok sitt 10. gull i mesterskapet. Arveprinsen Patrick Roest (23) på sølvplass var den eneste som virkelig greide å true veteranen hele veien inn. Sistnevnte fikk i fjor gullet i allround-VM, da Pedersen falt.

– Jeg er på skuddhold

Begge to stiller så godt som garantert på startstreken igjen i Calgary i starten av mars, når verdens beste allrounder igjen skal kåres.

– Det blir ikke lett å slå dem, men jeg har troen på at jeg kan bli bedre, sier bronsevinner Pedersen på telefon fra Italia.

Han ble slått med nesten ti sekunder på søndagens 10.000 meter, men er klar på at han i Calgary skal gi duoen kamp om gullet. Det er nemlig da han bruker å være i best form, og den utviklingen har han tenkt å følge i år også.

– Jeg er på skuddhold, sier Pedersen, som tapte VM-gullet for Roest i fjor og for Kramer i 2016.

Vis fakta ↓
Sverre Lunde Pedersen

Det samme mener sportssjefen i Norges Skøyteforbund, Lasse Sætre.

– Både Patrick og Sven går bra nå, men Sverre var veldig nære dem på 5000-meteren her, så det er ikke håpløst. Det er bare å være tålmodig, sier han.

Bronsevinneren fra VM og OL mener det kun er små justeringer og litt mer formutvikling som mangler, før Pedersen kan hamle opp med nederlenderne.

DOBBELT ORANSJ: Nederlenderne Sven Kramer (i midten) og Patrick Roes (venstre) ble for sterke for Lunde Pedersen. Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

Mistet mye trening

26-åringen fra Bergen har langt fra hatt noen optimal start på sesongen. Et virus tæret på treningskvaliteten i september og oktober, noe som gjorde at Pedersen kom tregt i gang.

Den formen han viser nå som Europas tredje beste allrounder, med det bakteppet, gir ham troen på at han kommer til å være enda skarpere når VM-ene begynner med enkeltdistanser i Inzell i februar og allround i Calgary i mars.

– Det har bare gått oppover siden sesongen begynte, så jeg er godt fornøyd, sier Pedersen, som også er godt fornøyd med den norske laginnsatsen i Italia.

– Vi mangler toppmedaljen, men det har vært en sterk laginnsats, sier han.

Håvard Bøkko ble i Collalbo nummer fire i herrenes allround-EM, mens Lunde Pedersens klubbkollega, Sindre Henriksen, ble nummer åtte. Lørdag sikret Håvard Holmefjord Lorentzen og Henrik Fagerli Rukke seg henholdsvis sølv og bronse i herrenes sprint-EM, mens Hege Bøkko søndag ble nummer åtte i kvinnenes sprintmesterskap.